Fata de perioada similara a anului trecut, se inregistreaza o crestere cu aproximativ 42% a constatarilor inregistrate de politistii de frontiera in acest domeniu;
Politia de Frontiera Romana a participat, alaturi de celelalte institutii cu atributii in domeniu si sub coordonarea Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, la mai multe campanii de constientizare a populatiei cu privire la riscurile produse de acest fenomen. De asemenea, politistii de frontiera au desfasurat, impreuna cu Asociatia "Generatia Tanara", sesiuni de prevenire a traficului de persoane cu elevi, parinti, diriginti si cadre didactice.
Cum se manifesta fenomenul la nivel mondial
Traficul de fiinte umane este una dintre cele mai “profitabile" infractiuni, situat - in functie de venituri - pe al treilea loc in lume, dupa traficul de arme si cel de droguri.
Potrivit statisticilor realizate de Organizatia Internationala a Muncii, numarul persoanelor traficate la nivel mondial se ridica la aproximativ 2,5 milioane, majoritatea fiind exploatate pentru munca, prostitutie sau comiterea de infractiuni in folosul traficantilor.
in majoritatea cazurilor, traficul de persoane se realizeaza dupa anumite etape:
recrutarea - momentul in care un "binevoitor", prima veriga a traficului, intra in contact cu viitoarea victima, facandu-i promisiuni mincinoase de angajare in strainatate. inselata, victima isi da acordul sa urmeze planul recrutorului. transportul - este organizat de traficant, de principiu la scurt timp dupa recrutare, astfel incat victima sa nu aiba timp sa se razgandeasca; exploatarea - in statul de destinatie, victimei i se retin documentele de calatorie/identitate, fiind amenintata, supusa unor tratamente inumane si chiar vanduta intre traficanti.De obicei, traficantii sunt barbati, dar si femei, cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani si afiseaza un comportament demn de incredere, binevoitor, sunt dispusi sa ajute - prin cunostinte sau chiar rude - persoanele dornice sa obtina locuri de munca bine platite in strainatate. Afiseaza discret semne ale bunastarii si redau “povesti" credibile despre cum au plecat si s-au realizat din toate punctele de vedere in strainatate.
Victimele sunt pesoane cu un nivel de trai scazut, fara cunostinte despre pericolul la care se expun si dornice sa munceasca in strainatate, chiar si “la negru", pentru salarii mult mai mari decat in tara de origine.
Pentru prevenirea si combaterea acestui fenomen - ce reprezinta un abuz fata de drepturile omului - statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, iau masuri ferme pentru prevenirea fenomenului, protectia victimelor si pedepsirea traficantilor. Acestea au la baza buna colaborare si schimbul operativ de date si informatii intre institutiile nationale cu atributii in domeniu si implica, pe langa masurile sanctionatorii si actiuni de constientizare a populatiei cu privire la riscurile produse de acest fenomen.
Cum se manifesta fenomenul la nivel national
In anii '90, traficantii de persoane nu actionau in mod organizat la nivelul Romaniei, aceste activitati ilegale (ex. prostitutia) fiind realizate "pe cont propriu" in state ca Turcia, Grecia, Italia etc.
Dupa obtinerea dreptului de a circula fara viza in Uniunea Europeana, respectiv dupa anul 2002, situatia s-a schimbat, diversi indivizi - atat cetateni straini cat si romani - incercand sa racoleze persoane din Romania (in special, femei), profitand de naivitatea si dorinta acestora de a gasi locuri de munca bine platite in strainatate. Metoda folosita era fie racolarea directa, fie publicarea in diverse ziare a ofertelor de locuri de munca in strainatate (sub “umbrela" unor firme de impresariat fantoma).
Dupa racolare, activitatea de plasare a tinerelor era extrem de bine organizata, fetele fiind preluate de “pestii" din tara de destinatie, batute si fortate sa se prostitueze in baruri de noapte sau chiar pe strada.
La nivelul frontierelor romane, tinerele depistate de catre politistii de frontiera ca fiind racolate in vederea practicarii prostitutiei proveneau atat din Romania, cat si din Republica Moldova si Ucraina (acestea intrau legal in tara noastra), media de varsta fiind intre 18 si 35 de ani sau chiar minore.
Pentru a nu intampina greutati, traficantii le “sponsorizau" financiar in vederea obtinerii documentelor de calatorie (pasaport, asigurare medicala, sumele in valuta pe care trebuie sa le prezinte la trecerea frontierei de stat), asigurarii transportului si chiar achizitionarii unei garderobe corespunzatoare, menite sa ridice moralul viitoarelor victime. Ulterior, se deplasau impreuna cu ele legal in “excursie" sau le asigurau transportul pana la destinatie, fetele fiind instruite sa declare la frontiera ca se deplaseaza in scop turistic intr-un stat Schengen (lucru pe care il si puneau in practica, din dorinta de a ajunge in strainatate si a obtine bani).
Þarile de destinatie erau: Italia, Olanda, Germania, Austria, Grecia, Spania, Cipru, Turcia, Ungaria, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Japonia, Liban, odata ajunse in aceste state, proxenetii confiscandu-le pasapoartele pentru a preintampina posibilitatea revenirii lor in tara de origine .
O data cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, fenomenul s-a modificat, in sensul extinderii lui si catre alt gen de victime, respectiv persoane exploatate in scop de munca ori cele obligate sa comita diverse fapte ilegale in folosul traficantilor (ex. cersetoria, furturi). in continuare, este practicata metoda legala pentru a iesi din Romania (declarandu-se scopul turistic al calatoriei sau obtinandu-se acordul parintilor, in cazul minorilor), persoanele traficate fiind cetatene romane sau din R. Moldova, iar proxenetii - cetateni romani, sarbi, italieni, germani etc.
Statistica
I n 01.01.-30.09.2008, politistii de frontiera au depistat 161 de cazuri de trafic de fiinte umane, fiind identificati 331 traficanti si 444 victime. Dintre acestea 34 grupuri erau organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de persoane (131 traficanti si 151 victime).
in perioada similara a anului trecut, au fost inregistrate 113 cazuri de trafic de fiinte umane, din care 21 grupuri erau organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de persoane (177 traficanti si 183 victime).
Se inregistreaza o crestere cu aproximativ 42% a constatarilor Politiei de Frontiera Romane in domeniul traficului de persoane.
De asemenea, din punct de vedere al zonei de actiune a traficantilor, cele mai multe constatari au fost inregistrate la nivelul Directiei Politiei de Frontiera Giurgiu (frontiera cu Bulgaria) - 80 cazuri, urmate de cele ale Inspectoratelor Judetene PF Braila si Ialomita - 27 cazuri si Directia PF Iasi - 19 cazuri.
Masuri intreprinse de Politia de Frontiera Romana
La nivelul Politiei de Frontiera Romane, fenomenul traficului de persoane este abordat atat din perspectiva prevenirii cat si a combaterii acestuia. Ambele activitati sunt completate de actiunile de pregatire profesionala continua a lucratorilor p.f., precum si de dezvoltarea relatiilor de cooperare intre PFR si diferite institutii guvernamentale, inter-guvernamentale sau non-guvernamentale cu atributii in domeniu.
Prin serviciul specializat existent la nivelul IGPF si structurile distinct create la directiile teritoriale si inspectoratele judetene PF, institutia noastra depune eforturi pe linia identificarii persoanelor implicate in traficul de persoane - traficanti - in vederea trimiterii acestora in judecata pentru a raspunde pentru faptele comise. De asemenea, lucratorii nostri se implica in indrumarea victimelor catre institutiile specializate de protectie si consiliere, existente la nivelul tarii noastre.
Pe langa actiunile operative de depistare a retelelor de trafic, politistii de frontiera participa, sub coordonarea Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, la diverse campanii de constientizare a populatiei cu privire la riscurile produse de acest fenomen. De asemenea, impreuna cu Asociatia "Generatia Tanara", lucratorii nostri au desfasurat sesiuni de prevenire a traficului de persoane, cu ocazia intalnirilor, organizate in diverse judete din tara, cu elevi, parinti, diriginti si cadre didactice.
In plan regional, la nivelul Romaniei, R. Moldova si Ucrainei, se afla, in prezent, in derulare un proiect de instruire a lucratorilor de frontiera din punctele de trecere dintre cele trei tari (la frontiera romano-moldoveana, instruirile au loc in PTF-urile Sculeni, Albita si Oancea), proiect desfasurat in perioada septembrie - decembrie 2008, sub coordonarea Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM).
Alte masuri constau in:
in tensificarea supravegherii si controlului trecerii frontierei de stat si crearea de echipe mobile, care se deplaseaza in functie de directiile de actiune ale elementelor infractoare; dezvoltarea cooperarii in plan intern (cu celelalte institutiile cu atributii in asigurarea sigurantei statului si combaterea infractionalitatii transfrontaliere) si international (cu autoritatile similare din statele vecine si cele membre UE); utilizarea, la capacitate maxima, a echipamentelor logistice detinute, respectiv continuarea imbunatairii dotarii la nivelul institutiei si continuarea pregatirii profesionale a lucratorilor p.f., prin specializarea acestora pe principalele domenii de infractionalitate, inclusiv combaterea traficului de persoane.Cazuri semnificative
09.09.2008 - Retea de trafic de persoane destructurata la Iasi
Patru romani au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzati de savarsirea infractiunii de trafic de persoane. Cei in cauza au fost retinuti de catre politistii de frontiera ieseni si reprezentantii B.C.C.O. Iasi, in cadrul unei ample actiuni desfasurate sub coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iasi. Au fost efectuate mai multe perchezitii domiciliare si descinderi, fiind retinute cele 4 persoane implicate in retea si, totodata, fiind aplicate masuri asiguratorii asupra mai multor bunuri (suma de 25.000 euro, 500 gr. bijuterii din aur, 2 autoturisme - BMW si Audi A6 si un apartament) despre care existau suspiciuni ca ar proveni din produsul infractiunii.
Politistii de frontiera din cadrul Directiei P.F. Iasi si politisti ai Brigazii de Crima Organizata Iasi, sub coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iasi, au identificat o retea de trafic de carne vie, care actiona pe relatia Romania-Spania. in cadrul amplei actiuni de depistare si probare a faptelor infractionale comise de traficanti, au fost cooptati la colaborare si reprezentanti ai I.P.J. Iasi si Botosani, I.J.P.F. Botosani si S.C.C.O. Botosani.
Din verificarile efectuate pana in prezent, s-a stabilit ca reteaua a actionat timp de 5 ani de zile (in perioada 2003-2008), ocupandu-se de racolarea de tinere (inclusiv minore) si transportarea lor, in mod legal, pana in Spania, unde erau obligate sa practice prostitutia in beneficiul traficantilor . Prin exploatarea sexuala a fetelor, traficantii au obtinut sume importante de bani. Au fost efectuate mai multe perchezitii domiciliare si descinderi, ocazie cu care au fost identificati cetatenii romani R. A, de 30 ani din jud. Giurgiu, R. F., de 30 ani din mun. Iasi, T. C., de 35 ani din jud. Botosani si C. T., de 28 ani din mun. Iasi, membri ai retelei de trafic de persoane .
29.07.2008 - Traficanti de persoane romani, retinuti in Irlanda, ca urmare a cooperarii politistilor de frontiera romani cu autoritatile irlandeze
in baza schimbului operativ de informattii intre politistii de frontiera romani si autoritatile irlandeze, intr-un caz ce viza anihilarea unui grup infractional "specializat" in traficul de persoane in scopul exploatarii prin munca, pe relatia Romania - Irlanda, s-a reusit retinerea a inca 4 traficanti, cetateni romani stabiliti in Irlanda; Capii retelei - membrii unei familii din judetul Timis - au fost identificati si retinuti de catre politistii de frontiera timisoreni, la mijlocul lunii iulie a.c., in prezent, acestia fiind arestati pentru 29 de zile, conform mandatelor emise de Tribunalul Timis; Autoritatile irlandeze au informat politistii de frontiera romani ca, in urma activitatilor derulate in cooperare, au fost identificate, in zona Enniscorthy, comitatul Wexford, 20 de persoane, presupuse a fi victime ale retelei de trafic de persoane.Politistii de frontiera din cadrul Directiei Politiei de Frontiera Timisoara au intrat anul trecut in posesia unei informatii potrivit careia, pe raza localitatii Lovrin - jud. Timis, actioneaza un grup infractional organizat, care se ocupa cu traficul de persoane, pe relatia Romania - Irlanda.
Drept urmare, politistii de frontiera, sub directa coordonare a procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Timisoara, cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii si in colaborare cu autoritatile din Irlanda, au demarat activitati informativ - operative pentru probarea activitatii infractionale a grupului.
Astfel, politistii de frontiera timiseni au stabilit ca, in perioada 2006-2008, membri din Romania ai grupului infractional - Remus F., de 40 de ani, Sergiu F., 20 de ani, si Alexandru F., de 19 ani, toti din Lovrin - au racolat aproximativ 100 de persoane, cetateni romani, pe care le-au transportat in Irlanda in scopul exploatarii prin munca.
La data de 16.07.2008, politistii de frontiera au efectuat mai multe perchezitii domiciliare, ocazie cu care au fost retinuti cei trei membri ai retelei - Remus F., Sergiu F. si Alexandru F., domiciliati pe raza judetului Timis - acestia fiind cercetati pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat si trafic de persoane. Autoritatile irlandeze au demarat activitati specifice in vederea depistarii membrilor grupului de trafic de persoane care actiona pe teritoriul Irlandei.
Ca urmare a acestui fapt, autoritatile irlandeze au informat politistii de frontiera timiseni ca, in dimineata zilei de 24.07.2008, orele 06:30, echipe operative mixte formate din lucratori ai Politiei Enniscorthy, Serviciul Irlandez de Imigrari, insotiti de catre Atasatul de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei Romaniei la Dublin, au descins in cinci locatii din Enniscorthy, despre care se cunostea ca membrii retelei le folosesc drept locuinte ori ii adapostesc pe cei exploatati pe piata muncii.
Au fost depistati cetatenii romani Adina Olga F., de 20 ani, Vasile F., de 41 ani, Zoran F., de 38 ani si Doina F., de 39 ani, care au fost condusi la sediul politiei din Enniscorthy, audiati si ulterior retinuti pentru savarsirea infractiunii de "pretindere de foloase prin amenintare si intimidare". Tot cu ocazia verificarilor si perchezitiilor derulate, au fost identificate alte aproximativ 20 de persoane, cetateni romani, care in prezent lucreaza in zona Enniscorthy, comitatul Wexford si care sunt suspectate de a fi fost victime ale retelei coordonate de familia din Timis.
August 2008 - Traficant de persoane in Germania, retinut de politistii de frontiera mehedinteni
In luna august a.c., la IJPF Mehedinti, politistii de frontiera, in colaborare cu ofiteri din cadrul S.I.P.I. Mehedinti si sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti, au retinut un cetatean german, care transporta in Germania tinere romance in scopul practicarii prostitutiei.
Barbatul le promitea fetelor (parintilor acestora) ca se casatoreste cu ele sau le obtine, in mod legal, locuri de munca bine platite, la destinatie, tinerele fiind insa sechestrate si obligate sa se prostitueze.
ªase fete, printre care si doua minore, au "cazut in plasa" traficantului, in urma exploatarii a trei dintre ele, barbatul obtinand profituri de peste 30.000 euro;
In ziua de 22.08.2008, dupa o supraveghere operativa derulata pe parcursul a 3 zile, politistii de frontiera mehedinteni, cu sprijinul colegilor din cadrul IJPF Timis, l-au prins, in flagrant, pe traficant cand intentiona sa iasa din tara cu autoturismul personal, insotit de alte trei tinere, cu varste cuprinse intre 14-22, pe care urma sa le duca in Germania, in acelasi scop, practicarea prostitutiei.
In cadrul cercetarilor, una din fete a declarat ca i se promisese ca, dupa o perioada de proba, urmau sa se casatoreasca, iar celorlalte doua li se obtineau locuri de munca ca dansatoare intr-un bar german.
Pe numele celui in cauza a fost intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunilor de trafic de migranti, trafic de minori si proxenetism, acesta riscand o pedeapsa de pana la 15 ani.
01.10.2008 - Minor obligat sa fure din magazinele de lux austriece, in beneficiul traficantilor
Politistii de frontiera mehedinteni au identificat si retinut membrii unui grup infractional organizat, specializat in traficul de migranti (inclusiv, minori), ce opera pe relatia Romania - Austria in scopul sustragerii de bunuri din magazinele de lux si aducerii acestora in tara in vederea comercializarii.
Grupul era extrem de bine organizat, fiecare membru avand sarcini bine stabilite astfel incat sa fie eliminate orice fel de riscuri, care ar putea afecta "bunul mers al afacerii". Acestia recrutau minori din tara si ii "foloseau" in scopul savarsirii de furturi din magazinele de lux de pe teritoriul Austriei.
Marfa furata - constand in imbracaminte de firma si articole sportive - era transportata in tara si comercializata pe raza municipiului Turnu Severin si Craiova, obtinandu-se astfel importante sume de bani in valuta. Racolarea minorilor se facea sub pretextul obtinerii unor locuri de munca bine platite in strainatate, iar scoaterea lor din tara era realizata in mod legal, in baza declaratiilor notariale obtinute de la parintii acestora.
Liderul grupului era B. Gheorghe, de 27 de ani, acesta stabilind atat locatiile unde sa se actioneze, cat si modul de operare al minorului, respectiv ora la care acesta sa "dea lovitura".
Atat liderul cat si "subordonatii" sai, se deplasau in diverse localitati turistice austriece, intrau in magazinele cu imbracaminte de lux, studiau modul de asigurare a securitatii acestora si ulterior, organizau furtul, de principiu, pe timpul noptii. C. Gheorghe avea rolul de a astepta - cu motorul autofurgonetei pornit - scoaterea bunurilor din interiorul magazinelor si de a le transporta in diverse locatii stabilite de conducatorul grupului. G. Marian asigura intrarea, prin efractie, a minorului in magazin si participa impreuna cu acesta la furtul efectiv al bunurilor. Minorul primea un procent de aproximativ 10% din valoarea marfii furate.
In baza informatiilor obtinute de politistii de frontiera mehedinteni si in cooperare cu ofiterul de legatura roman din Austria, in data de 23.09.2008, liderul retelei - Gheorghe B. - a fost prins in flagrant de catre politistii austrieci, in timp ce transporta bunuri provenite din furturi, in valoare de 100.000 euro.
Astfel, s-a stabilit ca, in noaptea de 22/23.09.2008, acesta impreuna cu doi complici (printre care si minorul T. Viorel) au patruns, prin efractie (spargerea ferestrelor), in magazinul de moda Shooters din localitatea Tirol, de unde au furat obiecte de imbracaminte marcile Hilfiger, Diesel, TakeTwo, Replay si North Face in valoare de 100.000 euro. Gheorghe B. a fost arestat de autoritatile austriece, iar ceilalti doi membri ai retelei, au fost retinuti de politistii de frontiera la PTF Cenad - jud. Timis in timp ce incercau sa se sustraga cercetarilor.
In prezent, pe numele celor trei, s-a inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de constituire de grup infractional organizat, trafic de persoane si trafic de minori, cercetarile fiind continuate.