Traficanti de persoane romani, retinuti in Irlanda, ca urmare a cooperarii politistilor de frontiera romani cu autoritatile irlandeze

In baza schimbului operativ de informatii intre politistii de frontiera romani si autoritatile irlandeze, intr-un caz ce viza anihilarea unui grup infractional "specializat" in traficul de persoane in scopul exploatarii prin munca, pe relatia Romania - Irlanda, s-a reusit retinerea a inca 4 traficanti, cetateni romani stabiliti in Irlanda.
Capii retelei - membrii unei familii din judetul Timis - au fost identificati si retinuti de catre politistii de frontiera timisoreni, la mijlocul lunii iulie a.c., in prezent, acestia fiind arestati pentru 29 de zile, conform mandatelor emise de Tribunalul Timis.
Autoritatile irlandeze au informat politistii de frontiera romani ca, in urma activitatilor derulate in cooperare, au fost identificate, in zona Enniscorthy, comitatul Wexford, 20 de persoane, presupuse a fi victime ale retelei de trafic de persoane.

Totul a inceput in cursul anului trecut, cand politistii de frontiera din cadrul Directiei Politiei de Frontiera Timisoara au intrat in posesia unei informatii potrivit careia, pe raza localitatii Lovrin - jud. Timis, actioneaza un grup infractional organizat, care se ocupa cu traficul de persoane, pe relatia Romania - Irlanda.

Drept urmare, politistii de frontiera, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Timisoara, cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii si in colaborare cu autoritatile din Irlanda, au demarat activitati informativ - operative pentru probarea activitatii infractionale a grupului.

Astfel, politistii de frontiera timiseni au stabilit ca, in perioada 2006 - 2008, membri din Romania ai grupului infractional - Remus F., de 40 de ani, Sergiu F., 20 de ani, si Alexandru F., de 19 ani, toti din Lovrin - au racolat aproximativ 100 de persoane, cetateni romani, pe care le-au transportat in Irlanda in scopul exploatarii prin munca.

La data de 16.07.2008, politistii de frontiera au efectuat mai multe perchezitii domiciliare, ocazie cu care au fost retinuti cei trei membri ai retelei - Remus F.,Sergiu F. si Alexandru F., domiciliati pe raza judetului Timis - acestia fiind cercetati pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat si trafic de persoane.

Pe numele celor in cauza au fost emise, de catre Tribunalul Timis, mandate de arestare pentru 29 de zile.

Totodata, in urma schimbului operativ de informatii, autoritatile irlandeze au demarat activitati specifice in vederea depistarii membrilor grupului de trafic de persoane care actiona pe teritoriul Irlandei.

Ca urmare a acestui fapt, autoritatile irlandeze au informat politistii de frontiera timiseni ca, in dimineata zilei de 24.07.2008, orele 06:30, echipe operative mixte formate din lucratori ai Politiei Enniscorthy, Serviciul Irlandez de Imigrari, insotiti de catre Atasatul de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei Romaniei la Dublin, au descins in cinci locatii din Enniscorthy, despre care se cunostea ca membrii retelei le folosesc drept locuinte ori ii adapostesc pe cei exploatati pe piata muncii.

In locuintele vizate de anchetatori, au fost depistati cetatenii romani Adina Olga F., de 20 ani, Vasile F., de 41 ani, Zoran F., de 38 ani si Doina F., de 39 ani, care au fost condusi la sediul politiei din Enniscorthy, audiati si ulterior retinuti pentru savarsirea infractiunii de "pretindere de foloase prin amenintare si intimidare".

Tot cu ocazia verificarilor si perchezitiilor derulate, au fost identificate alte aproximativ 20 de persoane, cetateni romani, care in prezent lucreaza in zona Enniscorthy, comitatul Wexford si care sunt suspectate de a fi fost victime ale retelei coordonate de familia din Timis.

Totodata, politistii irlandezi au ridicat o serie de documente (extrase de cont, chitante bancare), dar si o serie de inscrisuri cu potential probator vis-a-vis de activitatea infractionala a retelei, materiale ce urmeaza sa fie analizate in perioada urmatoare si puse la dispozitia investigatorilor romani.

Cercetarile sunt continuate de politistii de frontiera romani, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. si in colaborare cu autoritatile irlandeze, in vederea stabilirii intregii activitati infractionale si depistarii tuturor persoanelor implicate, la finalizare urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

Informatii de background

La mijlocul lunii iulie, politistii de frontiera timiseni, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. Timisoara, au anihilat un grup infractional organizat care se ocupa cu traficul de persoane pe relatia Romania - Irlanda.
Grupul era format din trei cetateni romani - Remus F., de 40 de ani, Sergiu F., 20 de ani, si Alexandru F., de 19 ani, toti din Lovrin, care in perioada 2006-2008 - si a racolat si transportat in Irlanda, in vederea exploatarii prin munca, aproximativ 100 de persoane.
Cei in cauza - dornici sa lucreze in strainatate - ieseau legal din Romania, iar, ulterior, erau "ajutati" de traficanti sa obtina locuri de munca in orasul irlandez Enniscorty-Bree, in schimbul sumei de 2.500 euro de persoana.
In plus, dupa achitarea "datoriei", persoanele racolate erau obligate, prin amenintari si violenta, sa achite un comision de 30% din venitul incasat zilnic de la locurile de munca, pe intreaga perioada de sedere a lor in Irlanda.
In urma perchezitiilor domiciliare, efectuate de politistii de frontiera, au fost descoperite un aparat cu electrosocuri, un pistol cu bile, suma de peste 20.000 de lei si mai multe inscrisuri.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe