La sfarsitul saptamanii trecute, o delegatie condusa de Inspectorul General al Politiei de Frontiera Romane - chestor principal de politie dr. Nelu POP - a efectuat o vizita oficiala in Germania, la invitatia Politiei Federale Germane, in vederea optimizarii relatiilor de colaborare existente intre cele doua institutii.
Reprezentantii Politiei de Frontiera Romane s-au intalnit, la Postdam, cu o delegatie condusa de Mathias Seeger, presedintele Prezidiului Federal de Politie din cadrul Politiei Federale Germane (structura specializata de politie de frontiera).
Obiectivul principal al acestei vizite l-a reprezentat realizarea unui schimb de experienta al celor doua institutii din punct de vedere organizatoric, in perspectiva aderarii tarii noastre la spatiul Schengen, tinand cont de faptul ca Germania a fost partenerul principal al Politiei de Frontiera Romane, precum si al Ministerului Administratiei si Internelor pe tot parcursul procesului de evaluare pentru integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana.
Cu aceasta ocazie, sefii celor doua delegatii au prezentat organizarea si functionarea celor doua institutii, partea germana prezentand structura de cooperare internationala a Politiei Federale Germane, ca element definitoriu in dezvoltarea conceptiei de supraveghere si control a frontierelor U.E.
Totodata, delegatia romana a prezentat noua structura a Politiei de Frontiera Romane si a solicitat continuarea, respectiv dezvoltarea sprijinului Germaniei in perspectiva aderarii tarii noastre la spatiul Schengen, ca urmare a faptului ca, dupa ultimul proces de extindere a Spatiul Schengen, in anul 2007, structurile politiei de frontiera din Germania au trecut printr-un proces similar, fiind nevoite sa-si redefineasca pozitia in cadrul agentiilor de aplicare a legii, prin modificari ale competentelor si de organizare.
Mathias Seeger, presedintele Prezidiului Federal de Politie din cadrul Politiei Federale Germane, a precizat, in cadrul intalnirii, ca "Romania va avea una dintre cele mai mari responsabilitati in securizarea frontierei externe a U.E. si a Spatiului Schengen, pe o lungime de peste 2.000 km., ceea ce impune o intarire semnificativa a structurilor politiei de frontiera".
Vizita a fost apreciata de ambele parti ca fiind un important pas in continuarea si dezvoltarea bunelor relatii existente intre cele doua structuri si ca o contributie esentiala la dezvoltarea capacitatii Politiei de Frontiera Romane de a-si consolida pozitia de partener eficient al structurilor similare din statele membre U.E.
Intalnire romano-ucraineana pentru stabilirea frontierei de stat pe apele de frontiera
In perioada 07 - 09.07.2009, o delegatie a P.F.R., condusa de catre chestorul de politie Ioan Buda, adjunct al inspectorului general al P.F.R., a participat la intalnirea de lucru a Comisiei Mixte de frontiera romano-ucraineana.
Cu ocazia intalnirii, membrii celor doua delegatii au abordat mai multe aspecte legate de asigurarea unei supravegeri eficiente a frontierei comune, precum si o analiza a fenomenului inregistrat la nivelul granitelor romane, masurile de prevenire si combatere intreprinse de PFR si rezultatele obtinute pe aceasta linie.
De asemenea, cele doua delegatii au discutat despre stadiul indeplinirii lucrarilor cu ocazia primei verificari comune a sectorului frontierei de stat romano-ucrainean si a hotararilor anterioare ale comisiei mixte, fiind elaborata in comun documentatia realizata in urma verificarii frontierei de stat, totodata fiind stabilit si traseul liniei frontierei de stat pe apele de frontiera.
Cele doua actiuni se inscriu in programul derulat de Politia de Frontiera Romana in scopul intensificarii relatiilor de colaborare inter-institutionala in domeniul frontalier, in vederea asigurarii securitatii frontierelor externe ale Uniunii Europene.