Sapte politisti de frontiera au participat la Operatiunea HAMMER, organizata, in luna februarie a.c., in cinci state europene

Timp de 15 zile, sapte politisti de frontiera romani au participat la Operatiunea Comuna HAMMER, organizata de Agentia Europeana FRONTEX, in mai multe state membre U.E., inclusiv Romania.
In aceeasi perioada, sapte experti din Spania, Italia, Portugalia, Franta, Germania si Danemarca au desfasurat actiuni, impreuna cu politistii de frontiera romani, in trei aeroporturi din Romania deschise traficului international, pe linia prevenirii si combaterii migratiei ilegale de persoane.
Operatiunea - derulata in perioada septembrie 2008 - februarie 2009, in mai multe faze operationale, fiecare cu o durata de doua saptamani - a avut ca scop contracararea fenomenului migrationist la frontierele aeriene ale Uniunii Europene.

In perioada 10 - 25.02.2009, s-a desfasurat a 4-a faza a Operatiunii Comune HAMMER, organizata sub egida FRONTEX, la nivelul a 25 de aeroporturi deschise traficului international de persoane din Austria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Ungaria, Slovenia si Slovacia.

In cadrul acestei operatiuni, de la nivelul Politiei de Frontiera Romane, au participat sapte ofiteri specialisti in controlul documentelor de calatorie la nivelul punctelor de frontiera aeroportuare, precum si in prevenirea si combaterea migratiei ilegale la frontierele aeriene.

Sase dintre acestia si-au desfasurat activitatea, alaturi de colegii europeni, in aeroporturile din Budapesta, Ljubliana, Bratislava, Malpensa - Milano, Marco Polo - Venetia si Bergamo, iar cel de-al saptelea ofiter a fost detasat la Centrul operational FRONTEX din Varsovia, unde a participat la colectarea si analizarea datelor transmise de catre aeroporturile participante la operatiune.

In paralel, la nivelul Romaniei, sapte experti din Spania, Italia, Portugalia, Franta, Germania si Danemarca au desfasurat actiuni pe linia prevenirii migratiei ilegale, impreuna cu politistii de frontiera romani. Acestia s-au aflat in trei aeroporturi romanesti deschise traficului international de persoane, respectiv Aeroport Henri Coanda - Bucuresti, Aeroport Traian Vuia - Timisoara si Aeroport Cluj Napoca.

Atat in tara noastra cat si in celelalte state membre U.E. participante la operatiune, s-a avut in vedere intreprinderea de masuri comune pe linia contracararii fenomenului migrationist la frontierele aeriene ale spatiului comunitar, cresterea operativitatii schimbului de date si informatii intre autoritatile de aplicare a legii din aceste tari, precum si un schimb eficient de experienta intre politistii de frontiera europeni.

Rezultatele obtinute pe timpul desfasurarii operatiunii dovedesc eficienta acesteia, in special, in ceea ce priveste "comportamentul" filierelor de migratie, ce actioneaza la frontierele aeriene europene. S-a constatat ca acestea "reactioneaza" la modul de actiune al autoritatilor, incercand sa-si schimbe rutele si "modul de operare" pentru a-si duce la indeplinire scopul.

In acest sens, Agentia Europeana FRONTEX are in vedere organizarea, in continuare, a actiunilor de acest gen, tinand cont si de faptul ca traficul aerian la nivel european a crescut simtitor, conform statisticilor Eurostat.

Politia de Frontiera Romana a fost apreciata de specialistii FRONTEX pentru modul in care a actionat in cadrul Operatiunii HAMMER, fiind invitata sa participe si in viitor, la actiunile organizate de forul european.

Informatii de background:

Operatiunea comuna HAMMER a fost compusa din mai multe faze operationale - fiecare cu o durata de doua saptamani de zile - si s-a desfasurat in perioada septembrie 2008 - februarie 2009.

Scopul actiunii a fost prevenirea si combaterea migratiei ilegale manifestata la nivelul aeroporturilor deschise traficului international din mai multe state membre U.E.

In toate fazele operationale, au participat, in total, un numar de 19 politisti de frontiera romani, acestia desfasurand actiuni specifice in diverse aeroporturi din Germania, Austria, Cehia, Italia, Slovenia, Slovacia si Franta.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe