In urma evaluarii realizata de experti ai Comitetului European pe Probleme de Criminalitate pe linia masurilor luate de autoritatile din majoritatea statelor membre U.E. in domeniu combaterii spalarii banilor si produselor contrafacute, Romania a fost apreciata ca fiind un "factor important in lupta internationala impotriva contrafacerilor".
Printre motivatiile incluse in aceasta evaluare - prezentata intr-un document de lucru, editat sub egida Consiliului Europei si publicat la Strasbourg - se regaseste si aceea ca tara noastra a adoptat cadrul legislativ necesar luptei impotriva contrafacerilor (acesta perfectionandu-se continuu, conform cu cerintele internationale din acest domeniu), iar actiunile intreprinse de autoritarile romane au condus la scaderea acestui tip de criminalitate si la cresterea nivelului educatiei consumatorilor.
Politia de Frontiera Romana este nominalizata in mod distrinct in documentul european, cu aprecieri pozitive pentru modul cum a actionat in domeniul protectiei drepturilor de proprietate intelectuala, fiind prezentate si trei dintre cele mai importante cazuri ale institutiei noastre, inregistrate in anul 2007.
In anul 2007, au fost depistate bunuri contrafacute in valoare de aproximativ 130 milioane lei; in luna ianuarie 2008, valoarea contrafacerilor se ridica la aproximativ 6 milioane lei.Politistii de frontiera, in colaborare cu lucratorii vamali, au depistat anul trecut bunuri susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala a caror valoare totala, daca ar fi fost comercializate la pretul produselor originale, este de aproximativ 129.920.000 lei.
Descoperirile - efectuate in baza informatiilor obtinute in procesul muncii si a analizei de risc pe principalele rute internationale de transport - au constat in:
20.508 unitati optice de stocare (CD-uri si DVD-uri) piratate, fiind ridicata in vederea confiscarii si aparatura performanta folosita la producerea acestora; 704.465 buc. articole de imbracaminte, incaltaminte si lenjerie contrafacute; 23.336 bucati produse de parfumerie contrafacute; 527.720 pachete tigarete contrafacute; 6.672 componente auto contrafacute; 12.506 litri alcool contrafacut; 58.905 accesorii GSM contrafacute; 6.516 articole sport contrafacute; 1.545.700 articole sanitare; 72.500 brichete; 32.082 buc. alte produse (ceasuri, jocuri, tocuri ochelari).De la inceputul anului 2008 si pana in prezent, valoarea totala a marfurilor contrafacute depistate se ridica la 5.885.840 lei, acestea constand in: CD-uri si DVD-uri (2.360 buc.), LSD (19.248 buc.), articole electronice si electrice (11 buc.), incaltaminte (9.428 perechi), articole de vestimentatie (58.428 buc.) etc.
Din analiza fenomenului infractional, rezulta ca rutele folosite pentru introducerea marfurilor contrafacute in Romania sunt:
pentru textile: China - Romania - pe mare; China - R. Moldova - Romania; Turcia - Romania; Turcia - Romania - R. Moldova; pentru CD-uri si DVD-uri: R. Moldova - Romania; pentru tigari: Transnistria, Belarus, Federatia Rusa si R. Moldova - Romania - tari U.E.; China, Hong Kong - Romania - tari U.E.; Romania - tari U.E.De asemenea, produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adaugata mare si o rata ridicata a vinzarilor (produse cosmetice, piese de schimb auto, produse petroliere, pietre pretioase, produse din sticla, produse ceramice, textile, incaltaminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile, moneda).
Din punct de vedere al cetateniei faptuitorilor, acestia provin din Romania, China, Turcia, Bulgaria, R. Moldova etc.
Printre cazurile semnificative, prezentate inclusiv in documentul european, mentionam:
La 10 zile de la lansarea oficiala in Romania de catre presedintele companiei Microsoft, Bill Gates, a sistemului de operare Windows Vista, politistii de frontiera au descoperit si anihilat o retea care pirata si distribuia CD-uri si DVD-uri cu acest sistem de operare si filme artistice, pe "piata neagra" de desfacere din sud-vestul Romaniei. Au fost descoperite 6.500 DVD inscriptionate, 2 calculatoare performante, scanere si imprimante, profitul celor implicati ridicandu-se la peste 70.000 lei (20.500 EURO).
Politistii de frontiera din cadrul
Inspectoratului General al Politiei de Frontiera au confiscat, de
la sediul unei firme din Arad, aproximativ 2.500 de piese si
subansamble contrafacute, administratorul societatii fiind cercetat
penal. Majoritatea pieselor erau componente din sistemele de
directie si franare ale autoturismelor, iar comercializarea lor pe
piata de profil din Romania punea grav in pericol siguranta
circulatiei rutiere.
Daca ar fi fost comercializate la pretul produselor originale,
bunurile s-ar fi ridicat la valoarea de aproximativ 207.000
euro.
Politistii de frontiera - care au lucrat in acest caz - au fost
felicitati pentru profesionalismului de care au dat dovada de
conducerea companiei General Motors. Aceasta si-a exprimat intentia
ca, pe viitor, sa continue, impreuna cu institutia noastra,
actiunile de identificare, confiscare si distrugere a tuturor
produselor contrafacute de acest gen de pe piata romaneasca.
Politia de Frontiera, impreuna cu autoritatile vamale, a depistat un lot de 18 containere, incarcate cu incaltaminte sport, purtand sigla unor marci protejate, precum "NIKE", "PUMA", "ADIDAS" si "REEBOK". Daca ar fi fost comercializate pe piata, la pretul produselor originale, valoarea produselor s-ar fi ridicat la aproximativ 6 milioane de euro.