RETROSPECTIVA 2009: Combaterea migratiei ilegale si traficului de persoane

In anul 2009, Politia de Frontiera Romana a depistat peste 357 grupuri de migranti, fiind identificati 223 traficanti si 1.201 migranti - cetateni straini.
In aceeasi perioada, au fost constatate 64 cazuri de trafic de persoane, cu 172 traficanti identificati si 157 victime.
La "frontiera verde", au fost descoperiti peste 595 straini, care au trecut ilegal granita in Romania sau au incercat sa iasa prin trecerea frauduloasa a frontierei.

In anul 2009, Politia de Frontiera Romana a intreprins masuri ferme, in toate zonele de competenta, in vederea depistarii si retinerii persoanelor ce intentionau sa tranziteze ilegal frontiera de stat a Romaniei si implicit, pentru prevenirea si combaterea migratiei ilegale si traficului de persoane.

Urmare a acestor masuri, in perioada de referinta (11 luni 2009) au fost depistate 357 grupuri de migranti - cu 223 traficanti identificati si 1.201 migranti - din care 14 grupuri erau organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de migranti, conform Legii 39/2003.

Pe linia prevenirii si combaterii traficului de persoane, in anul 2009, in urma actiunilor intreprinse de politistii de frontiera, au fost identificate 64 de cazuri, cu 172 traficanti identificati si 157 victime.

La "frontiera verde", au fost descoperiti 595 cetateni straini, din care 381 persoane au intrat ilegal in Romania si 214 persoane au incercat sa iasa prin trecerea frauduloasa a frontierei.

In punctele de trecere a frontierei, atat pe sensul de intrare in tara cat si pe cel de iesire, au fost descoperiti 448 cetateni straini, care s-au legitimat cu documente de calatorie / vize false ori falsificate si 472 straini, ascunsi in mijloacele de transport. De asemenea, au fost descoperite 203 calauze / transportatori (95 cetateni romani si 108 cetateni straini), fata de 150 calauze / transportatori, depistate in perioada similara din 2008.

Dintre cazurile semnificative inregistrate in acest an, prezentam urmatoarele:

Dupa o operatiune "fulger", declansata la P.T.F. Varsand, politistii de frontiera au retinut 38 de migranti de origine afgana, care intentionau sa ajunga ilegal in Spatiul Schengen, ascunsi intr-un tir ce transporta legume.
In data de 06.07.2009, in jurul orei 03.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Varsand, judetul Arad, s-a prezentat pe sensul de iesire din tara un automarfar inmatriculat in Bulgaria, condus de cetateanul grec Stavros D., in varsta de 38 ani. Conform documentelor, automarfarul era incarcat cu legume (ardei) din Bulgaria pentru o societate comerciala din Belgia.
In urma unei analize de risc, politistii de frontiera au avut suspiciuni cu privire la incarcatura mijlocului de transport, motiv pentru care au intentionat sa efectueze un control amanuntit asupra acestuia. In acel moment, politistii de frontiera au observat cum, de sub remorca automarfarului, au iesit peste 30 de persoane de sex masculin, care au incercat sa fuga spre frontiera cu Ungaria, evitand controlul specific. Lucratorii nostri au constituit rapid o echipa operativa, care a plecat in cautarea fugarilor. In scurt timp, au fost depistate si retinute 38 persoane de sex masculin, cetateni de origine afgana, cu varste cuprinse intre 12 si 30 ani.

Politistii de frontiera aradeni au depistat, ascunsi in remorca unui automarfar incarcat cu frigidere, 10 cetateni afro - asiatici, care intentionau sa iasa ilegal din Romania. Cei 10 cetateni afro - asiatici, doi afgani, sapte pakistanezi si un egiptean s-au ales cu dosar penal pentru savarsirea infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei, iar soferul tir-ului - un cetatean roman - este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de migranti.
In data de 25.05.2009 in jurul orei 03.00, la P.T.F. Varsand, jud. Arad, s-a prezentat pentru a iesi din tara cetateanul roman Cristian A., in varsta de 42 ani, domiciliat in judetul Dambovita, conducand un automarfar inmatriculat in judetul Dambovita. Acesta transporta, conform documentelor de insotire, frigidere de la o societate din Gaesti pentru o firma din Italia.
Actionand in baza unei analize de risc, politistii de frontiera au efectuat controlul asupra mijlocului de transport, folosind sonda de depistare a concentratiei de CO2 intr-un spatiu inchis (aflata in dotarea punctului de trecere), ocazie cu care au constatat ca nivelul de CO2 este mult mai ridicat fata de cel normal.
Drept urmare, existand suspiciuni cum ca, in automarfar, se afla ascunse persoane pentru a fi trecute ilegal granita in tara vecina, politistii de frontiera au procedat la efectuarea unui control amanuntit. Astfel, in mijlocul de transport, in partea din fata a remorcii, intr-un spatiu special amenajat, au fost descoperite ascunse 10 persoane, care incercau sa iasa ilegal din Romania. Din verificari, a rezultat ca grupul era format din doi cetateni afgani, sapte pakistanezi si un egiptean, toti barbati, cu varste cuprinse intre 16 si 48 ani.

In luna ianuarie politistii de frontiera maramureseni au depistat in zona de frontiera 25 de persoane, pentru retinearea carora a fost necesara executarea a 11 focuri de avertisment in plan vertical, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
In baza unor date si informatii detinute la nivelul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures cu privire la prezenta unor grupuri masive de cetateni de origine asiatica pe teritoriul Ucrainei, care intentioneaza sa treaca ilegal granita de stat in Romania, politistii de frontiera maramureseni au organizat mai multe actiuni pe linia combaterii migratiei ilegale.
Cei in cauza au fost surprinsi de catre politistii de frontiera, in dimineata zilei de 24.01.2009, in jurul orei 03.30, pe directia localitatii Teceu Mic, in timp ce intrau ilegal pe teritoriul tarii noastre, in zona de competenta a Sectorului Politiei de Frontiera Sarasau, pe la "frontiera verde".
Deoarece persoanele in cauza nu s-au supus somatiilor legale si in acelasi timp au incercat sa se disperseze pe mai multe directii, a fost necesara executarea a 11 focuri de avertisment in plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, astfel incat sa nu existe raniti si sa nu fie incalcat teritoriul statului vecin.
In acest fel, s-a reusit retinerea intregului grup, format din 25 de persoane. In urma cercetarilor si verificarilor efectuate, s-a stabilit ca grupul este format din 15 cetateni din Pakistan - cu varste cuprinse intre 23 si 65 de ani, 5 cetateni din Afganistan - cu varste cuprinse intre 24 si 64 de ani, 4 cetateni din India - cu varste intre 19 si 37 de ani, precum si un cetatean de origine tibetana, de 35 ani.
Au fost intocmite actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de trecere ilegala a frontierei, iar in baza acordului incheiat cu tara vecina, cei in cauza au fost predati autoritatilor ucrainene pentru continuarea cercetarilor.

Politistii de frontiera bihoreni au depistat, in apropierea frontierei cu Ungaria, un grup de migranti, format din zece cetateni pakistanezi si doua calauze, cetateni slovaci, care incerca sa treaca ilegal frontiera de stat a Romaniei.
In noaptea de 05.03.2009, in jurul orei 02.00, cu ocazia misiunilor de supraveghere si control in zona de competenta, politistii de frontiera din cadrul Sectorului P.F. Valea lui Mihai, judetul Bihor, au depistat un grup format din mai multe persoane care se indrepta pe jos spre teritoriul Ungariei.
Persoanele in cauza au fost retinute, la o distanta de aproximativ 1 km. de linia de frontiera si conduse la sediul sectorului, pentru cercetari. Din verificarile efectuate si din declaratiile acestora s-a stabilit ca zece dintre ei sunt cetateni pakistanezi, barbati cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, toti solicitanti ai statutului de refugiat in Romania si doi sunt cetateni slovaci, care aveau rolul de a-i calauzi pe pakistanezi pana in apropierea frontierei, indicandu-le directia de deplasare.
Politistii de frontiera le-au intocmit celor in cauza acte premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei.

Romania este inclusa pe "Ruta Balcanica" a migratiei ilegale, motiv pentru care trebuie sa actioneze - prin institutiile specializate - pentru gestionarea eficienta a fenomenului in vederea asigurarii sigurantei statului si a propriilor cetateni.

Politia de Frontiera Romana intreprinde toate masurile necesare pentru organizarea si desfasurarea unui control eficient in toate zonele de competenta (in punctele de trecere - pe sensul de intrare si iesire din tara, la "frontiera verde" si in cei 30 km. de la granita catre interiorul tarii), implementand toate cele 4 filtre de control, conform practicilor europene.

Institutia noastra apreciaza ca o cooperare inter-institutionala intensa la nivel european si un schimb operativ si eficient de date si informatii la nivel national reprezinta mijloace viabile de combatere a migratiei ilegale si traficului de persoane.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe