RETROSPECTIVA 2008: Infractionalitatea la frontiera

In anul 2008, politistii de frontiera de la nivelul intregii tari au depistat peste 28.500 de fapte ilegale - infractiuni si contraventii - cu aproximativ 3% mai multe fata de anul trecut.
Cele mai multe fapte ilicite s-au inregistrat in domeniile migratie ilegala, fals si uz de fals, trafic de fiinte umane si contrabanda cu bunuri de larg consum.
Cea mai "activa" din punct de vedere infractional in anul 2008, a fost frontiera cu Ungaria, urmata de cea cu R. Moldova si Ucraina.
In urma actiunilor intreprinse si schimbul operativ de date si informatii realizat cu autoritatile de aplicare a legii din alte state, politistii de frontiera romani au reusit retinerea unora dintre cei mai mari infractori, cautati in alte state pentru fapte extrem de grave (trafic de armament, droguri, etc.).

In anul 2008 (11 luni), politistii de frontiera de la nivelul intregii tari au descoperit 28.591 fapte ilegale, savarsite atat de cetateni romani cat si straini, in zonele de competenta ale institutiei noastre - punctele de trecere, frontiera verde si cei 30 km. de la linia de demarcatie dintre Romania si statele vecine catre interior.

Din totalul faptelor ilegale constatate, 10.619 fapte au fost de natura penala - infractiuni si 17.972 fapte de natura contraventionala.

In comparatie cu anul trecut, s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 3% a constatarilor politistilor de frontiera, cele mai multe fapte ilegale inregistrandu-se in domeniile migratiei ilegale de persoane, fals si uz de fals, traficului de fiinte umane si contrabandei cu bunuri de larg consum.

Pe categorii de infractiuni, situatia se prezinta astfel: trecere sau tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat - 2.696 fapte, fals si uz de fals - 1.693 fapte, infractiuni de natura economico-financiara - 954 fapte, trafic fiinte umane - 499 fapte, calauzire - 209 fapte, regimul armelor si munitiilor - 152 fapte, trafic de droguri - 161 fapte, masini furate - 89 fapte, alte infractiuni - 4.166 fapte.

In ceea ce priveste frontiera cea mai "activa" din punct de vedere infractional, granita cu Ungaria se situeaza pe primul loc, cu 2.900 fapte, urmata de cea cu R. Moldova, cu 1.814 fapte si frontiera cu Ucraina, cu 1.698.

Fata de anul trecut, se constata o scadere a infractionalitatii la frontiera cu Bulgaria (-4%), dar si o crestere cu aproximativ 12% a infractionalitatii la granita cu Serbia (in 2008, au fost depistate 836 infractiuni la frontiera romano-sarbeasca, fata de 745 in anul 2007).

In materie de constatare si sanctionare a faptelor contraventionale, in anul 2008, s-au aplicat 17.972 sanctiuni, cu amenzi in valoare de aproximativ 7.120.000 lei.

De asemenea, in perioada de referinta, politistii de frontiera au depistat 564 persoane date in urmarire generala (560 cetateni romani si 4 cetateni straini), conform prevederilor legale, acestea fiind predate autoritatilor pentru luarea masurilor legale.

Avand in vedere buna colaborare pe care Politia de Frontiera Roman o are cu autoritatile de aplicare a legii din alte state - SUA, Marea Britanie, Germania, Olanda, Spania, Italia, Belgia, Turcia si statele vecine Romaniei - si tinand cont de profesionalismul de care au dat dovada politistii de frontiera in cadrul investigarii unor cauze penale complexe (cu ramificatii la nivelul mai multor tari), in anul 2008, au fost realizate mai multe actiuni comune si schimburi operative de informatii intre P.F.R. si alte state, care au permis anihilarea unor retele transnationale importante de criminalitate organizata, precum si retinerea unor mari infractori straini, cautati pentru savarsirea de fapte extrem de grave pe teritoriile altor state.

Dintre cazurile semnificative inregistrate in anul 2008, prezentam urmatoarele:

Politistii de frontiera romani au contribuit decisiv la prinderea lui Viktor Bout (martie 2008)
In urma activitatilor de cooperare cu Drug Enforcement Administration (D.E.A.) din S.U.A., care au condus la retinerea, in luna iunie 2007, a lui Monzer Al Kassar - cautat pentru savarsirea unor acte de terorism, politistii de frontiera din cadrul I.G.P.F. - D.C.I.T. au fost solicitati de autoritatile americane pentru a fi sprijinite in identificarea si retinerea unuia dintre cei mai mari traficanti de armanent din lume - Viktor Bout.
Timp de doua saptamani de zile, ofiteri din cadrul Directiei de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere - I.G.P.F., sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au desfasurat actiuni specifice informativ-operative in vederea localizarii traficantului si probarii actiunilor sale ilegale de trafic international de armament.
Alaturi de colegii de la D.E.A., veniti in Bucuresti, politistii de frontiera romani au stabilit mai multe variante de actiune pentru prinderea lui Bout despre care existau informatii ca ar fi interesat sa se intalneasca cu niste "beneficiari de armanent" (cetateni straini), inclusiv in Romania. In acest sens, sub coordonarea procurorilor, au fost monitorizate discutiile purtate intre Bout, unul dintre "locotenentii" sai si investigatorii sub acoperire cu privire la efectuarea unui transport de arme in Columbia (in valoare de 5 milioane $), incercandu-se, totodata, "atragerea" lui in tara noastra pentru a fi retinut.
Din investigatii, a rezultat ca armele urmau a fi procurate si vandute de traficantul Viktor Bout gruparii F.A.R.C. (Fortele Armate Revolutionare Columbiene). Probele obtinute in urma activitatilor informativ operative desfasurate in Romania, cu sprijinul Politiei de Frontiera Romane, au condus la arestarea si incriminarea lui Viktor Bout pentru savarsirea infractiunii de conspiratie si asociere in vederea traficarii ilegale de armanent catre organizatii teroriste straine.
Viktor Bout, cautat de Interpol pentru ca a incalcat embargourile O.N.U. privind comertul cu armament din mai multe tari, a fost retinut, in data de 06.03.2008, la Bangkok, de Politia thailandeze in baza mandatului de arestare american.

Doua persoane cautate de autoritatile italiene pentru savarsirea de infractiuni grave in Italia au fost retinute la frontiera romana
In luna iulie a.c., politistii de frontiera doljeni l-au depistat pe cetateanul italian, Angelo M., in varsta de 53 ani, cu 18 condamnari penale in tara de origine si urmarit de catre autoritatile din Italia pentru "asociere de tip mafiot, evaziune si perturbare a activitatilor industriale sau comerciale", precum si pentru detinere ilegala de armament, materiale explozive, fapte cu violenta, ultraj si tentativa de omor.
Cel in cauza, insotit de un alt barbat - cetatean turc, Zafer Y., de 43 ani, pe numele caruia autoritatile italiene au emis un mandat de arestare europeana pentru port ilegal de arme si trafic cu stupefiante - incercau sa ajunga ilegal in Grecia, pentru a nu raspunde in fata legii.
Cei doi au fost depistati de catre politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Calafat, jud. Dolj, in data de 14.07.2008, la controlul specific, acestia legitimandu-se cu carti de identitate italiene.
In baza mandatelor de arestare europene transmise autoritatilor romane, ambele persoane au fost predate autoritatilor italiene, prin intermediul Biroului Interpol.

Principalul suspect in cazul asasinatului de la casa de amanet din mun. Galati, retinut de politistii de frontiera tulceni
In luna august a.c., politistii de frontiera tulceni l-au identificat si retinut pe principalul suspect in cazul asasinatului de la casa de amanet din mun. Galati.
Cu ocazia executarii misiunilor de supraveghere si control a zonei de competenta, politistii de frontiera din cadrul Sectorului P.F. Isaccea - jud. Tulcea l-au identificat si retinut pe numitul Alexandru Ionel R., in varsta de 18 ani, principalul suspect in cazul asasinatului de la casa de amanet din mun. Galati. Acesta se afla, intr-un cort, la 1 km. in aval de zona bacului I.C. Bratianu, jud. Tulcea, neavand asupra sa documente de identitate.
Cel in cauza a fost predat politistilor din cadrul I.P.J. Galati pentru intreprinderea masurilor legale ce se impun.

Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda masuri ferme in toate zonele de competenta in vederea depistarii si retinerii persoanelor ce comit fapte ilegale, scopul fiind asigurarea securitatii nationale si a cetatenilor.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe