RETROSPECTIVA 2008: Combaterea traficului cu autoturisme furate

In anul 2008, politistii de frontiera au descoperit peste 110 autoturisme de lux, ce figurau furate din strainatate.
Au fost constatate 89 infractiuni, persoanele implicate fiind atat cetateni romani, cat si bulgari, rusi, albanezi, moldoveni, germani, sarbi si italieni.
De asemenea, in zonele de competenta, politistii de frontiera au depistat peste 670 autovehicule neinmatriculate, radiate sau cu numere false de inmatriculare, 345 persoane care conduceau autovehiculele fara a poseda permis de conducere si 118 persoane, care detineau carti verzi false ori falsificate.

In anul 2008 (11 luni), politistii de frontiera au descoperit 116 autoturisme de lux, declarate furate in strainatate, fata de 92 autovehicule depistate in perioada similara a anului trecut. Cele mai multe au fost descoperite in zonele de competenta ale Directiilor P.F. Iasi (frontiera cu R. Moldova) si Constanta, precum si la frontiera cu Republica Ungaria.

De asemenea, au fost constatate 89 infractiuni, persoanele implicate fiind atat cetateni romani, cat si bulgari, rusi, albanezi, moldoveni, germani, sarbi si italieni.

Pentru identificarea si indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate in strainatate, sub supravegherea directa a Parchetelor, politistii de frontiera au colaborat cu structurile similare din statele membre U.E., realizand un schimb operativ de date si informatii, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea si Punctului de contact romano-bulgar.

In majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul masinilor respective au declarat, pe timpul cercetarilor, ca nu stiau ca autoturismele se afla in atentia autoritatilor ca fiind furate, ei fiind doar "cumparatori de bunacredinta". Altii au sustinut ca au primit o suma de bani (in general, de pana la 500 euro) pentru a transporta masina in Romania si, la fel, nu cunosteau ca aceasta e furata.

In toate situatiile, conform legislatiei, pe numele celor implicati in traficul cu masini furate, au fost intocmite dosare penale.

Din analizele efectuate la nivelul Politiei de Frontiera Romane cu privire la acest fenomen, rezulta ca traficul cu autoturisme furate ramane "in atentia" lumii interlope transnationale, fiind o activitate ilicita ce aduce beneficii financiare substantiale membrilor retelelor deja specializate in domeniu si extrem de bine organizate la nivelul mai multor state (din Vestul catre Estul Europei).

Rutele folosite de catre traficanti sunt, in general, orientate dinspre tarile vest europene cu finalitate in tarile est-europene si foste membre C.S.I. (Italia - Austria - Ungaria - Romania; Germania - Austria - Ungaria - Romania - Moldova si Ucraina; Italia -Serbia - Romania - R. Moldova - Transnistria - Ucraina sau Federatia Rusa).

Ca mod de operare, s-a constatat faptul ca, alaturi de celelalte metode de traficare a autovehiculelor (frauda la asigurari, furtul la comanda sau deturnarea), in anul 2008, o mare amploare a luat si metoda fraudarii firmelor de inchirieri.

De asemenea, analiza realizata pe tipologia autovehiculelor capturate de Politia de Frontiera arata ca autovehiculele "preferate" de traficanti si cumparatorii acestora sunt din gama marcilor "BMW", "Opel", "Audi" si "Renault".

Dintre cazurile semnificative inregistrate in anul 2008 pe linia prevenirii si combaterii traficului cu autoturisme furate, prezentam urmatoarele:

"VW PHAETON", in valoare de aproximativ 50.000 euro furat din Austria
In luna august 2008, politistii de frontiera constanteni au depistat un cetatean roman ce conducea un autoturism marca "VW Phaeton", in valoare de aproximativ 50.000 euro, ce figura furat din Austria din luna iunie 2005.
Actionand in baza unor informatii, politistii de frontiera de la I.J.P.F. Constanta, au oprit pentru control, pe raza municipiului Constanta, un autoturism marca "Volkswagen Phaeton", inmatriculat in Austria, condus de cetateanul roman D. Nicolae de 43 ani, din Constanta. La control, constanteanul a prezentat un act de vanzare-cumparare, incheiat in Germania, fapt ce a trezit suspiciuni cu privire la provenienta masinii si a determinat aprofundarea cercetarilor.
In urma verificarilor in baza de date a Interpol a reiesit ca autoturismul figureaza ca fiind furat din Austria, din luna iunie 2005. La cercetari, conducatorul auto a declarat ca nu avea cunostinta despre faptul ca autoturismul este furat, el achizitionandu-l dintr-un targ de masini din oras.
S-a luat masura indisponibilizarii autoturismului in cauza, pe numele conducatorului auto fiind intocmita intocmita lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la furt.

"Audi A8" in valoare de 60.000 Euro, declarat furat in Germania, gasit de politistii de frontiera galateni
In luna februarie a.c., politistii de frontiera galateni au intocmit lucrare penala pe numele unui barbat pentru complicitate la furt, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, deoarece se afla la volanul unui autoturism declarat furat in Germania.
Cel in cauza - Gavrilovich B., in varsta de 48 ani, cu dubla cetatenie bulgara si moldoveneasca - se prezentase pe sensul de iesire din tara, la P.T.F. Oancea - jud. Galati, la volanul unui autoturism marca "Audi A8", an de fabricatie 2007. Cu ocazia controlului specific, politistii de frontiera au constatat ca seria de sasiu a autoturismului era aplicata, prin lipire pe o tablita, peste seria originala.
In urma verificarilor in bazele de date Interpol, precum si prin intermediul Punctului de contact de la Oradea, s-a stabilit ca autoturismul figureaza furat din Germania si, de asemenea, certificatul si numerele de inmatriculare erau furate din Italia.
La cercetari, barbatul a declarat ca a cumparat autoturismul de la un cetatean italian, in municipiul Galati, si nu avea cunostinta ca acesta este furat.
Conform prevederilor legale, celui in cauza i s-a intocmit dosar penal, iar a utoturismul, in valoare de 218.616 lei (60.000 euro), a fost indisponibilizat la sediul I.J.P.F Galati pentru continuarea cercetarilor.

"BMW 320D" in valoare de aproximativ 40.000 euro furat din Germania
Politistii de frontiera constanteni au depistat, in luna octombrie 2008, un autoturism marca "BMW 320D", in valoare de aproximativ 40.000 euro, ce figura furat din Germania din luna aprilie 2006.
Actionand in baza unor informatii, politistii de frontiera de la I.J.P.F. Constanta au oprit pentru control, pe raza municipiului Constanta, un autoturism marca "BMW 320 D", inmatriculat in Germania, condus de cetateanul roman Emilian M. de 29 ani, din Constanta.
Cu ocazia verificarii documentelor autoturismului, constanteanul a prezentat un contract de inchiriere, incheiat in Germania pe numele altei persoane, fapt ce a creat suspiciuni lucratorilor nostri cu privire la provenienta masinii si a determinat aprofundarea cercetarilor.
In urma verificarii in baza de date a Interpol, s-a stabilit ca autoturismul figureaza ca fiind furat din Germania, din luna aprilie 2006. Conducatorul auto a declarat ca nu avea cunostinta despre faptul ca autoturismul este furat, el achizitionandu-l de la o alta persoana, cetatean roman.
S-a luat masura indisponibilizarii autoturismului in cauza, pe numele conducatorului auto fiind intocmita intocmita lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la furt.

"BMW X5", furat din Italia, depistat la Cenad
In luna iulie 2008, politistii de frontiera timiseni au depistat un tanar din Bucuresti, care a incercat sa introduca in tara un autoturism "BMW X5", ce figura ca fiind furat din Italia.
Acesta - Daniel G., in varsta de 21 de ani - s-a prezentat pe sensul de intrare in tara, la P.T.F. Cenad - jud. Timis, la volanul unui autoturism marca "BMW X5", inmatriculat in Italia.
In timpul controlului de frontiera, lucratorii nostri au constatat ca certificatul de inmatriculare nu prezenta elemente de siguranta, iar asigurarea obligatorie apartinea unei alte masini, aspect ce a trezit suspiciuni. Din verificarile efectuate in baza de date a autoritatilor italiene, prin Punctul de Contact de la Oradea, s-a stabilit ca autoturismul a fost declarat furat din Italia, in luna iunie 2008.
Soferul a declarat politistilor de frontiera ca a fost rugat de un cetatean italian sa aduca masina in Romania, contra sumei de 300 de euro si nu avea cunostinta despre faptul ca este furat.
S-a luat masura indisponibilizarii autoturismului in cauza, pe numele conducatorului auto fiind intocmita intocmita lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata si furt.

Pe langa prevenirea si combaterea traficului cu autoturisme furate, politistii de frontiera au actionat, in zonele de competenta si pentru respectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu aprobarile si modificarile ulterioare. Urmare a actiunilor intreprinse, au fost depistate:

677 autovehicule neinmatriculate, radiate sau cu numere false de inmatriculare; 345 persoane care conduceau autovehiculele fara a poseda permis de conducere; 118 persoane, care detineau carti verzi falsa sau falsificata; 101 transportatori, care nu detineau licenta de transport; 21 persoane care conduceau sub influenta bauturilor alcoolice.

In toate cazurile, au fost aplicate masurile prevazute de lege, persoanele vinovate raspunzand in fata legii pentru faptele comise.

Politia de Frontiera Romana va continua - independent sau in colaborare cu celelalte institutii cu competenta din tara si strainatate - sa intreprinda masuri ferme pe linia combaterii acestui fenomen infractional transfrontalier, de natura sa aduca prejudicii atat economiei nationale, cat si persoanelor de buna credinta.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe