Una dintre cele mai mari grupari infractionale ce avea
ca obiect de activitate, pe teritoriul Romaniei, contrabanda cu
tigari, iar la nivel international, traficul de droguri, spalare de
bani si contrabanda, a fost anihilata in urma actiunilor
desfasurate de Politia de Frontiera Romana, in colaborare cu
Serviciul Roman de Informatii, D.G.I.P.I., Garda Financiara si
Autoritatea Nationala a Vamilor, precum si structurile de lupta
antidrog ale Statelor Unite si ale unor tari din Uniunea
Europeana.
Reteaua era coordonata de un cetatean ucrainean, rezident la New
York, care, in prezent, este arestat in S.U.A. pentru savarsirea
unor infractiuni de criminalitate organizata (trafic de droguri,
spalare de bani, contrabanda), activitatea infractionala a
membrilor retelei fiind extinsa pe teritoriul mai multor state
europene, unde membrii acesteia aveau puncte de depozitare si piete
de desfacere.
Pe teritoriul Romaniei, reteaua avea ca obiect de activitate
traficul ilegal de tigari, autoritatile romane interceptand mai
multe transporturi de tigari, fiind confiscate peste 700.000
pachete de tigari de contrabanda. Daca tigarile ajungeau pe piata
neagra de desfacere, profitul traficantilor ar fi depasit suma de
700.000 euro.
Pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni circumscrise
crimei organizate, in Romania, au fost trimise in instanta 16
persoane, dintre care 14 romani, una cu dubla cetatenie romana si
germana si un moldovean.
Investigatiile
In urma investigatiilor realizate pe parcursul a 8 luni, politistii de frontiera din cadrul Directiei P.F. Constanta si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Constanta au documentat activitatea infractionala desfasurata de un grup de membri ai unei vaste retele transnationale, care se ocupa cu spalarea de bani, traficul de droguri si tigari.
La reusita actiunilor Politiei de Frontiera Romane, a contribuit Serviciul Roman de Informatii, D.G.I.P.I., Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor, precum si structurile de lupta antidrog ale Statelor Unite si ale unor tari din Uniunea Europeana.
Pentru anihilarea acestei grupari, organele judiciare ale Politiei de Frontiera au purtat corespondenta cu organele similare externe, fiind realizat un schimb permanent de informatii utile propriilor investigatii.
Ca urmare a acestui fapt, organele judiciare ale Statelor Unite l-au trimis in judecata pe coordonatorul gruparii, in mare parte, in baza probelor furnizate de catre partea romana. Barbatul, cetateanul ucrainean Nikolai D., zis "Colea" este cercetat, in prezent, de autoritatile americane pentru savarsirea unor infractiuni de criminalitate organizata (trafic de droguri, spalare de bani, contrabanda cu tigari).
Totodata, autoritatile romane au identificat 16 membri ai gruparii, ce au actionat pe teritoriul Romaniei - 14 romani, un barbat cu dubla cetatenie romana si germana si un moldovean - care au fost prezentati instantei.
Activitatea retelei infractionale la nivel international
Grupul infractional era coordonat din Statele Unite ale Americii de catre cetateanul ucrainean, rezident la New York si, prin legaturile acestuia - cetateanul roman Constantin C., din Constanta si cetateanul din R. Moldova Iulian B. - actiona pe teritoriile Romaniei, R. Moldova, Ucrainei, Rusiei, Bulgariei, Hong Kong, Germaniei, Cehiei, Poloniei, Belgiei, Spaniei, Italiei si Marii Britanii, tari in care grupul avea membri, locatii si mijloace de transport.
Cei trei se intalneau periodic la Odessa, iar banii obtinuti din activitatea infractionala erau depusi in banci din Odessa, ulterior fiind introdusi in circuitul legal, prin investitii imobiliare realizate in Rusia, Ucraina, Bulgaria si Spania.
Conform informatiilor puse la dispozitie de autoritatile americane, reteaua a traficat cocaina din America Latina spre tari vest-europene, via Hong Kong, Ucraina, Moldova, precum si un impresionant numar de tigari, provenite din Ucraina si Moldova, destinate in mare parte pietei vest-europene.
Romania aleasa ca piata de desfacere pentru tigarile de contrabanda
In ceea ce priveste teritoriul Romaniei, organele judiciare romane au stabilit ca grupul infractional se specializase pe traficul ilegal de tigari, provenite din Republica Moldova si Ucraina, care urmau sa ajunga pe pietele de desfacere din Constanta, Bucuresti si alte localitati din regiunile Moldova si Oltenia.
Totodata, o parte din marfa de contrabanda, dupa depozitarea in Romania, urma sa fie reincarcata in diferite mijloace de transport, fiind destinata pietei negre din statele din vestul Europei.
Structura retelei
Grupul infractional era structurat pe mai multe nivele, ierarhia in cadrul acestuia fiind data de importanta rolului pe care fiecare membru il avea in desfasurarea activitatii infractionale.
Astfel, in varful ierarhiei se aflau coordonatorii activitatilor - cetateanul ucrainean Nikolai D., Constantin C., din Constanta si cetateanul din R. Moldova, Iulian B. - urmati de persoanele care se ocupau de trimiterea tigarilor din Ucraina sau Republica Moldova in Romania si de insotirea transportului pana la predarea acestuia catre destinatari.
Nivelul urmator al grupului era format din persoane care comandau si plateau respectivele transporturi de tigari. Aceleasi persoane se ocupau, in Romania, de gasirea locatiilor pentru primirea transporturilor, depozitarea tigarilor si comercializarea lor pe piata neagra.
Ultimul nivel al retelei era constituit din cei care descarcau tigarile si le transportau spre vanzare.
Modus operandis
S-a stabilit ca, din Ucraina si R. Moldova, se incarcau, in camioane TIR, tigari disimulate in marfuri, prin cele mai ingenioase metode, ca de exemplu: in interiorul stivelor de rigips, ai caror pereti erau decupati in mijloc; in ladite cu struguri; in saci cu carbuni pentru gratar, in ceapa etc.
Tigarile erau aduse in Romania prin puncte de frontiera din estul tarii si erau depozitate in locatii pe care membrii retelei le inchiriasera in judetele Bacau, Vrancea, Ialomita, Constanta, Brasov si Timisoara.
La autoritatea vamala, erau prezentate documente comerciale si de transport doar pentru marfurile in care se realiza disimularea tigarilor.
O parte a tigarilor era destinata pietei negre interne, iar o alta parte urma sa fie reincarcata si expediata in tarile vest-europene mentionate, fie prin aceleasi metode folosite la aducerea lor in Romania, fie in interiorul peretilor dubli ai unor autovehicule special amenajate.
Confiscari si trimiteri in judecata
In urma masurilor specifice, s-a reusit interceptarea a patru astfel de transporturi cu tigari, unele cu timbre false, altele netimbrate, de diferite marci: 84.000 pachete "L&M", 106.000 pachete "Saint George", 26.800 pachete "More" si 485.000 pachete "Plugarul".
Din calculul efectuat, a rezultat ca bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totala de 621.118 euro, reprezentand valoarea accizelor care, in mod normal, ar fi trebuit sa fie platite daca introducerea tigarilor in Romania se facea in mod legal.
In situatia in care tigarile descoperite ar fi fost comercializate ilegal, asa cum gruparea infractionala dorea, prejudiciul ar fi fost mai mare, intrucat la valoarea accizelor ar fi trebuit sa se adauge si valoarea T.V.A.-ului (aprox. 115.000 euro).
Insumarea cifrelor duce la o valoare de peste 700.000 euro, care reprezinta castigul pe care grupul infractional l-ar fi avut in detrimentul bugetului de stat, daca activitatea ilicita nu ar fi fost descoperita.
Pe langa tigarile confiscate, Parchetul a dispus sechestrul asiguratoriu asupra a doua mijloace de transport auto-TIR marca "Iveco", in structura carora s-au descoperit locase special amenajate pentru transportul ilegal de marfuri, precum si asupra a doua utilaje, ce erau folosite la incarcarea si descarcarea marfurilor traficate.
Pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni circumscrise crimei organizate, Parchetul a dispus trimiterea in judecata a 16 persoane, dintre care 14 romani, una cu dubla cetatenie romana si germana si un moldovean (acesta din urma fiind, in prezent, arestat preventiv).