Poliţiştii de frontieră vasluieni, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, au destructurat o reţea care desfăşura activităţi în sfera contrabandei cu produse din tutun şi care acţiona pe raza judeţelor Vaslui şi Galați.
Pentru destructurarea rețelei, polițiștii de frontieră au efectuat 51 de percheziții domiciliare, în urma cărora au fost confiscate importante sume de bani și alte bunuri utile cauzei, 15 din membrii rețelei fiind reținuți pentru 24 de ore.
În cursul zilei de 27.07.2017, poliţişti de frontieră din cadrul ST.P.F. Vaslui, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, au declanşat o acţiune specifică pentru destructurarea unei reţele infracţionale care avea preocupări pe linia contrabandei cu produse din tutun.
Au fost efectuate 51 de percheziţii domiciliare la mai multe locaţii de pe raza judeţelor Vaslui şi Galaţi și 27 percheziții la autoturisme folosite de către suspecți la activitatea infracțională. La percheziții au participat 135 de lucrători din toate structurile Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iași și 40 de jandarmi din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău, fiind puse în aplicare 46 mandate de aducere la audieri.
În urma perchezițiilor desfășurate au fost ridicate și indisponiblizate în vederea continuării cercetărilor 811 pachete de țigări de diferite mărci, de proveniență R. Moldova și duty-free, 179.960 lei și 2.020 euro, 12 autoturisme, 1 pistol cu bile, 16 cartușe, 61 petarde, 25 cutii artificii, 1,89 kg argint, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte susceptibile a fi contrafăcute, laptopuri, telefoane și cartele SIM, precum și alte obiecte/înscrisuri utile cauzei.
Față de 36 de suspecți s-a dispus continuarea urmăririi penale, iar pentru 15 dintre aceștia procurorul de caz a emis ordonanțe de reținere pentru de 24 de ore.
Mod de operare
În urma documentării activităţilor infracţionale a membrilor reţelei, în perioada ianuarie-iulie a.c., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, s-a stabilit că persoanele în cauză desfăşurau activităţi de colectare, transport, depozitare şi vânzare de produse accizabile supuse marcării (ţigări de de producţie/provenienţă R. Moldova şi duty-free), cunoscând că acestea provin din contrabandă, obţinând astfel, ilicit, mari beneficii financiare. Pe parcursul investigațiilor s-a conturat suspiciunea rezonabilă că aceștia au preluat/deținut/vândut cantitatea de aproximativ 32.000 pachete cu țigări provenite din contrabandă.
Membrii rețelei au dovedit atenție autoprotectivă sporită, deplasându-se de cele mai multe ori cu autoturisme taxi, achiziționând în perioade scurte de timp cantități relativ mici de țigări provenite din contrabandă, pe care le distribuiau rapid pe piața neagră din județele Vaslui și Galați, reducând astfel riscul de a fi depistați/surprinși de organele judiciare.