Retea de producere si distributie a CD-urilor si casetelor audio piratate, destructurata de politistii de frontiera galateni

Politistii de frontiera galateni, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati si cu sprijinul S.I.I.P.I. Braila si Galati, au identificat o retea de producere de fonograme si videograme contrafacute, ce actiona la nivelul celor doua judete si care distribuia, in diferite centre comerciale, CD-uri si casete audio piratate.
Timp de 10 luni de zile, oamenii legii au derulat o ampla operatiune pentru documentarea activitatii infractionale a retelei si strangerea de probe - intitulata Operatiunea "DISCUL".
Ieri, 20 noiembrie a.c., politistii de frontiera au efectuat cinci perchezitii domiciliare, ocazie cu care au fost depistate si retinute peste 10.000 CD-uri optice si casete audio contrafacute, 248 coperti CD, precum si echipamente folosite la falsificarea produselor (calculatoare, unitati de inscriptionare, laptop etc.).
A fost intocmit dosar penal pe numele administratorului societatii pentru savarsirea infractiunii de "oferire, distribuire, detinere ori depozitare sau transportul in scopul distribuirii de marfuri pirat, in scop comercial", cercetarile fiind extinse si asupra altor cetateni romani.

INVESTIGATIA

La inceputul lunii februarie 2008, politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Galati au intrat in posesia unor informatii cu privire la existenta unei retele de producere si distributie de fonograme si videograme piratate si contrafacute, care actiona pe raza judetelor Galati si Braila.

Datele obtinute relevau faptul ca, prin intermediul unei societati comerciale din Braila, erau distribuite in mai multe centre comerciale din municipiilor Galati si Braila, CD-uri si casete audio cu muzica romaneasca si straina contrafacute, pe care erau aplicate fonograme si timbre false, pentru a induce in eroare cumparatorii ca si cum ar fi produse originale.

Drept urmare, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati si cu sprijinul S.I.I.P.I. Braila si Galati, au fost demarate actiunile specifice pentru probarea intregii activitati infractionale si tragerea la raspundere a membrilor retelei.

Fiind necesare investigatii aprofundate pe raza a doua judete - ce includeau stabilirea modului de actiune a retelei, persoanele implicate, periodicitatea aprovizionarii centrelor comerciale cu produsele contrafacute etc. - a fost declansatp o amplp operatiune, codificata "DISCUL", in care au fost implicati peste 20 de politisti de frontiera din cadrul I.J.P.F. Galati.

Politistii de frontiera au fost ajutati si de lucratori din cadrul departamentului specializat al U.P.F.R. care au efectuat un numar de 6 cumparari legendate.

Astfel, s-a stabilit ca, pentru obtinerea de profituri ilicite intr-un interval scurt de timp, membrii retelei realizau ilegal copii dupa CD-urile si casetele audio originale (cu muzica romneascp sau interpretatp de solisti din R. Moldova si Ucraina), le ambalau in carcase asemanatoare celor originale, iar pe acestea aplicau fonograme si timbre false, pentru a "simula" ca produsele sunt originale.

Ulterior, prin intermediul societatii comerciale din Braila, condusa de Marian S., in varsta de 38 ani, produsele contrafacute erau distribuite in vederea comercializarii pe raza mai multor localitati.

Fiind o activitate ilegala relativ simpla, dar foarte "productiva" in retea, erau implicate mai multe persoane, ce aveau roluri bine stabilite (specialisti IT, transportatori, distribuitori etc.), precum si mijloace / echipamente sofisticate necesare realizarii, la o calitate superioara, a marfurilor piratate.

Liderul gruparii era Marian S., administratorul firmei din Braila, care coordona intreaga activitate infractionala.

PERCHEZITIILE

In data de 20 noiembrie a.c., in baza mandatelor emise de procuror, politistii de frontiera au efectuat simultan cinci perchezitii domiciliare in diverse locatii din mun. Braila, ocazie cu care au fost gasite si retinute in vederea confiscarii urmatoarele bunuri (inclusiv, echipamentele folosite la piratarea acestora):

10.131 buc. discuri optice si casete audio; 6 unitati de inscriptionare discuri optice; 2 calculatoare; 3 hard disck-uri; 1 laptop; 248 coperti pentru discuri optice; 2 suporti memorie externa.

Suma aproximativa estimata, in cazul in care CD-urile gasite ar fi fost valorificate pe piata neagra la un pret minim de 5,63 euro/buc., se ridica la peste 57.000 Euro (aprox. 220.000 lei).

DOSARE PENALE

In cauza, a fost intocmita lucrare penala pe numele lui Marian S., de 38 ani, administratorul firmei, sub aspectul savarsirii infractiunii de "oferire, distribuire, detinere ori depozitare sau transportul in scopul distribuirii de marfuri pirat, in scop comercial", cercetarile fiind extinse si asupra altor 4 cetateni romani cu varste intre 27 si 38 de ani.

Politistii de frontiera galateni, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati, continua cercetarile in vederea identificarii tuturor membrilor gruparii si a documentarii intregii activitati infractionale.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe