Retea de migratie ilegala catre Marea Britanie - piloti si insotitori de bord

Patru romani au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de racolare, indrumare si calauzire de persoane in vederea trecerii frauduloase a frontierei unui stat strain, precum si pentru constituirea unei asocieri in acest sens.

Cei in cauza au fost depistati de politisii de frontiera din cadrul Directiei de Combatere a Migratiei Ilegale - IGPF, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT, fiind prezentati in fata instantei pentru a raspunde pentru faptele comise;

Timp de 4 ani, traficantii au pacalit mai multe persoane - cetateni romani dornici sa lucreze in Marea Britanie si Israel - obtinand de la acestea sume impresionante de bani, de zeci de mii de euro.

INFORMATIA

In urma cu aproximativ doi ani de zile, politistii de frontiera din cadrul Directiei de Combatere a Migratiei Ilegale - IGPF au intrat in posesia unor informatii, potrivit carora un cetatean roman - Udrea O., in varsta de 43 ani, domiciliat pe raza judetului Giurgiu - se ocupa de organizarea unor grupuri de persoane (romani) in vederea trecerii frauduloase a acestora peste frontiera unui stat strain, respectiv intrarea, in mod ilegal, in Marea Britanie.

In conditiile in care, la acea data, cetatenii romani aveau nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul Angliei, lucratorii nostri au aprofundat cercetarile, realizand un schimb operativ de date si informatii (inclusiv, prin intermediul Programului REFLEX), cu autoritatile britanice, precum si cu alte institutii din Romania.

Astfel, s-a reusit instrumentarea cazului, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT, la aceasta data, numitul Udrea O. - liderul gruparii infractionale - impreuna cu alte trei persoane, cetateni romani, fiind trimisi in judecata pentru a raspunde pentru faptele comise.

MOD DE OPERARE

Pe parcursul investigatiilor facute, politistii de frontiera au stabilit ca, sub "o acoperire" aparent legala - infiintarea unei firme de transport aerian - liderul gruparii emitea o serie de documente false, care atestau calitatea de piloti sau insotitori de bord pentru persoanele dornice sa ajunga ilegal in Marea Britanie. Ulterior, le obtinea vize de tranzit aeroportuar pentru Anglia, tranzit pe care migrantii nu-l mai efectuau, ramanand ilegal pe teritoriul britanic.

Practic, Udrea profita de calitatea "oferita" chiar de el migrantilor, justificand in fata autoritatilor si inducandu-le astfel in eroare, faptul ca "persoanele nu au ca scop intrarea in Anglia, ci doar tranzitul, destinatia finala fiind Portugalia, unde acestea urmau sa lucreze legal (in baza intermedierii facute de firma sa) ca piloti, insotitori de bord sau personal Cargo."

Pentru Israel, proceda in acelasi mod sau justifica scopul turistic al calatoriei migrantilor, cei in cauza ramanand pe teritoriul acestei tari pentru a munci.

Din verificari a mai rezultat ca, in aceasta activitate ilicita, erau implicate inca trei persoane - cetatenii romani Cristina O, de 38 ani, Lucian F., de 38 ani si Zaharia B. de 34 ani - care aveau rolul de a transporta doritorii, in mod legal, pana in Franta sau Luxemburg, de unde acestia erau lasati singuri sa se deplaseze cu avionul pana in Londra, fiind invatati sa declare autoritatilor ca se afla in tranzit, destinatia finala fiind Lisabona.

In unele cazuri, autoritatile britanice au avut suspiciuni cu privire la scopul declarat al calatoriei, motiv pentru care nu au permis intrarea/tranzitul pe teritoriul tarii lor, persoanele fiind inapoiate in tara din care au venit. Cei "afectati", pentru ca nu reusisera sa-si atinga scopul, au incercat sa-si recupereze banii dati anticipat traficantilor, insa acestia n-au mai fost de gasit.

Din declaratiile "victimelor" - cetateni romani care doreau sa munceasca in Anglia si care aflau de "sprijinul acordat de retea", prin intermediari sau din ziare, rubrica "Anunturi" - a rezultat ca plateau sume de bani cuprinse intre 2.000 si 5.000 euro, justificate de traficanti prin: asigurarea transportului si cazarii pe teritoriul Frantei sau Luxemburg, achizitionarea de haine noi (necesare pentru a induce in eroare autoritatile cum ca "posesorii" sunt intr-adevar piloti sau insotitori de bord), obtinerea de vize de tranzit, inclusiv plata taxelor aferente etc.

Au fost identificate 11 persoane induse in eroare de traficanti, care au povestit modul de operare al acestora ( inclusiv, faptul ca le erau puse la dispozitie, pe langa legitimatii, ecusoane, brosuri etc. apartinand firmei de aviatie din Romania, precum si documente false ce atestau calitatea de staff tehnic in cadrul Organizatiei Internationale de Aviatie Civila - OACI, toate pentru a "demonstra" calitatea "dobandita" si a incerca astfel inducerea in eroare a autoritatilor ), ulterior, rezultand din cercetari ca reteaua a traficat mult mai multi cetateni romani (aproximativ 100 persoane).

PEDEAPSA

In urma instrumentarii dosarului penal, sub coordonarea procurorului DIICOT, numitii Udrea O., Cristina O, Lucian F. si Zaharia B . au fost prezentati in fata instantei, fiind invinuiti de savarsirea infractiunilor de racolare, indrumare si calauzire de persoane in vederea trecerii frauduloase a frontierei unui stat strain, precum si pentru constituirea unei asocieri in acest sens.

Daca vor fi gasiti vinovati, ei risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 7 ani.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe