Reprezentantii politiilor de frontiera din 10 state s-au intalnit astazi la Bucuresti

Sefii si reprezentantii politiilor de frontiera din 10 state, majoritatea situate in sud-estul Europei, s-au intalnit astazi la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, pentru a stabili modalitatile eficiente de cooperare regionala in domeniul migratiei, azilului si refugiatilor.

Astfel, astazi, 29.03.2012, la sediul I.G.P.F., a avut loc intalnirea Comitetului Strategic al Proiectului Abordare comuna in vederea dezvoltarii cooperarii intre MARRI (Initiativa regionala privind migratia, azilul si refugiati) si politiile de frontiera in cadrul punctelor de trecere a frontierei din aeroporturile internationale ale statelor membre SEPCA (Asociatia Sefilor Politiilor din sud-estul Europei).

La intalnire au participat sefii politiilor de frontiera din Romania, Bosnia Herzegovina, Croatia si Macedonia, directorul MARRI, seful Sectorului Aeroportuar FRONTEX, precum si reprezentantii politiilor de frontiera din 10 state: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Elvetia si Romania.

Prin acest proiect se doreste stabilirea si punerea in functiune a unei retele de cooperare si lucru la nivel inter-regional, intre MARRI si politiile de frontiera in cadrul punctelor de trecere a frontierei din aeroporturile internationale ale statelor membre SEPCA.

Discutiile celor prezenti la intalnire s-au axat pe probleme de actualitate in domeniul migratiei, azilului si refugiatilor, fiind abordate teme precum:

posibila aderare a Romaniei, Bulgariei si Republicii Moldova la Memorandumul de intelegere privind infiintarea unei retele de cooperare intre structurile Politiei de Frontiera din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei din Aeroporturile Internationale ale statelor membre MARRI (Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Macedonia, Muntenegru si Serbia); dezvoltarea unor noi forme de cooperare si mecanisme de informare: crearea unui site web special pentru Grupul de Lucru/ Reteaua de Cooperare inter-regionala permanenta care va contine date / statistici specifice; viitoare Operatiuni Comune organizate sub egida FRONTEX; participare la sesiuni de pregatire comune (ex: utilizarea capacitatilor centrului de pregatire a politiei regionale stabilit in cadrul Centrului de pregatire politieneasca din Idrizovo, Republica Macedonia).

Background:

Proiectul se desfasoara in perioada 01.09.2011 - 31.08.2012 si este finantat de catre Agentia pentru Dezvoltare si Cooperare (SDC) din Confederatia Elvetiana, respectiv MARRI si SEPCA. Scopul principal al acestuia il constituie imbunatatirea capacitatii MARRI si a autoritatilor din statele membre SEPCA, responsabile pentru managementul frontierei, in special politiile de frontiera din cadrul punctelor de trecere a frontierei aeroportuare, in ceea ce priveste abordarea, pe baze durabile si permanente, a problemei migratiei ilegale si a criminalitatii / terorismului, si sustinerea in comun a unei abordari comprehensive inter-regionale in dezvoltarea cooperarii in acest sens.

Proiectul vizeaza stabilirea unei retele de cooperare intre politiile de frontiera din punctele de trecere a frontierei din aeroporturile statelor membre, dezvoltarea cooperarii regionale prin crearea unei retele intre sefii PFR din aeroporturi, desfasurarea de activitati formale de cooperare prin intalniri anuale, stabilirea liniilor de comunicatie, participarea la programe de actiune comune (de ex. Hubble II-Frontex), vizite de studii, pregatire etc.

La nivel operational extinderea proiectului consta in:

extinderea cadrului functionarii mai largi a grupurilor de lucru permanente inter-regionale; participarea sefilor punctelor de frontiera aeroportuare din aeroporturile internationale din cele trei state membre SEPCA (Bulgaria, Romania si Republica Moldova); functionarea pe baza modalitatilor instituite pentru grupurile de lucru stabilite anterior.

Beneficiarii proiectului sunt membrii MARRI si SEPCA, prin autoritatile nationale responsabile de managementul frontierei, iar in particular politiile de frontiera din aeroporturile internationale.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe