Timp de patru zile, la Odessa - Ucraina, reprezentanti ai autoritatilor de aplicare a legii din 11 state din regiune, printre care si Romania, participa la Conferta Internationala Interdepartamentala pe problematica prevenirii contrabandei cu valori culturale.
Activitatea - desfasurata in perioada 14. - 17.10.2008 - este organizata de Ministerul Culturii si Turismului, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul Vamal si Serviciul de Securitate din Ucraina, fiind invitati sa participe reprezentanti din Belarus, Federatia Rusa, Georgia, Germania, Lituania, R. Moldova, Polonia, Romania, Slovacia, Ungaria si Turcia.
Politia de Frontiera Romana participa la aceasta actiune cu o delegatie, condusa de inspectorul general adjunct al P.F.R., chestor de politie Vasile Motoc, in cadrul conferintei urmand a fi prezentate: o analiza a fenomenului inregistrat la nivelul granitelor romane, masurile de prevenire si combatere intreprinse de Politia de Frontiera Romana, precum si rezultatele obtinute pe aceasta linie, in ultima perioada de timp.
Traficul ilegal cu obiecte de patrimoniu - o afacere banoasa atat pentru transportatori cat si pentru "clienti"
La nivel mondial, traficul cu obiecte de patrimoniu reprezinta una din actiunile ilegale profitabile pentru toate persoanele implicate in fenomen.
Pe de-o parte, pentru colectionarii de antichitati - care, in schimbul unor sume importante de bani - dar cu minim de efort si riscuri - obtin "marfa" dorita, iar pe de alta parte, pentru traficanti, care, organizati in adevarate filiere de criminalitate organizata, isi reduc la maximum riscul de a raspunde in fata legii, prin implicarea unui numar mare de persoane, care nu detin informatia in ansamblu sau chiar nu au cunostinta despre valoarea bunurilor transportate.
"Verigile principale" ale lantului infractional sunt atat capii retelelor, care organizeaza transportul si ulterior, vand, cu sume fabuloase, obiectele de patrimoniu diversilor colectionari interesati, cat si unii colectionari, care se ocupa, pe cont propriu, de organizarea filierei, plata intermediarilor si, in final, obtinerea bunului dorit.
In ambele cazuri, acestia ofera sume substantiale in valuta persoanelor "avide de obtinerea banilor intr-un timp scurt", propunandu-le procurarea si transportul asa ziselor "marfuri", fara a se expune personal la riscul de a fi depistati de catre autoritati. De cele mai multe ori, "comisionarilor" nu li se precizeaza adevarata valoare a bunurilor solicitate sau continutul coletelor transportate, acestia avand obligatia doar de a le transporta la o anumita destinatie si a le preda, bineinteles, unui alt intermediar.
La nivelul frontierelor romane, acest fenomen se manifesta astfel:
ascunderea sub diverse modalitati a bunurilor
culturale;
In aceasta categorie, sunt incadrate persoanele care, cunoscand
natura faptelor pe care le desfasoara, ascund bunurile in locasuri
special amenajate, in autovehicule sau trenuri, pe corp sau prin
firmele de curierat rapid, precum si prin incercarea de inducere in
eroare a autoritatilor, in sensul ca prezinta bunurile ca fiind
niste "vechituri", fara o valoare patromoniala.
folosirea metodei "capac", pentru disimularea bunurilor culturale ca bunuri de larg consum sau ascunderea unor bunuri de dimensiuni mici in bunuri culturale mai mari (gen mobilier vechi) pentru care au fost obtinute certificate de export definitiv sau temporar, conform prevederilor legale in vigoare;
scoaterea bunurilor fara respectarea legislatiei
in domeniu;
In acest mod, procedeaza persoanele care incearca sa scoata bunuri
culturale fara certificat de export. Bunurile nu sunt ascunse, la
efectuarea unui control, acestea putand fi usor identificate.
obtinerea si utilizarea de certificate de export definitiv falsificate sau neconforme pentru bunuri culturale mobile susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural national;
bunuri scoase pentru expozitii sau restaurari, cu certificat de export temporar, dar care nu mai sunt readuse in tara.
Masuri intreprinse la frontierele romane
Pentru prevenirea si combaterea acestui fenomen, Politia de Frontiera Romana ia masuri ferme in toate zonele de competenta, respectiv:
realizarea, impreuna cu lucratorii vamali, a unui control atent al documentelor privind exportul / importul de bunuri culturale mobile; intensificarea actiunilor pe linia prevenirii si combaterii traficului cu bunuri si, in special, al celui cu bunuri din P.C.N., prin implicarea activa a tuturor factorilor responsabili; derularea de activitati informativ-operative si de cercetare in cazurile aflate in competenta proprie de solutionare, pentru identificarea autorilor, tragerea lor la raspundere si recuperarea prejudiciului; efectuarea unui schimb operativ de date si informatii, atat in plan intern cat si international, pentru identificarea si contracararea activitatilor infractionale in acest domeniu; stabilirea unor legaturi eficiente si directe in cooperarea cu alte institutii ale statului cu atributii in domeniu; desfasurarea de activitati de prevenire si combatere a efectuarii de sapaturi arheologice neautorizate, prin includerea in itinerariile de patrulare, a siturilor arheologice, aflate in zona de frontiera; acordarea sprijinului necesar institutiilor de cooperare cu privire la identificarea suspectilor si a bunurilor culturale care fac obiectul activitatilor de export/import ilegal.Urmare a acestor masuri, institutia noastra a inregistrat descoperiri importante de obiecte din Patrimoniul Cultural National, ce urmau a lua "calea strainatatii", printre acestea regasindu-se:
un numar de 1.660 monede din argint si bronz,
datate sec. IV a. Ch. - XVIII p. Ch., descoperite de politistii de
frontiera din cadrul I.J.P.F. Mehedinti asupra unui cetatean
roman.
Conform expertizelor, bunurile faceau parte dintr-un tezaur tipic
pentru sudul Dobrogei si nordul Bulgariei, foarte valoros,
provenit, cu siguranta, din zona Dobrogei.
un numar de 289 monede vechi si un inel din
metal alb, ce proveneau din perioada sec. I a. Ch. - sec. I p.
Ch.
Acestea au fost descoperite de politistii de frontiera din P.T.F.
Aeroport International Timisoara, in bagajul unui cetatean american
de origine romana, in urma expertizelor, stabilindu-se ca prezentau
interes istoric si muzeal.
recuperarea uneia dintre bratarile dacice sustrase din situl arheologic Sarmisegetusa Regia - Muntii Orattie. Bratara, in greutate totala de 1.100 grame, a fost gasita de politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Maramures si I.G.P.F. asupra unui roman, in varsta de 40 de ani (care incerca sa o vanda cu suma de peste 100.000 euro), pentru retinerea acestuia fiind folosite metode specifice de supraveghere si investigare (inclusiv, investigatori sub acoperire), ce au durat mai multe luni de zile.
vas decorativ din ceramica in forma de cervideu, ce dateaza din mileniul I i.Ch. - sec X-VIII i.Ch. si provine din zona nordului Iranului - necropolele Amlas, Dailam. Acesta a fost descoperit asupra unui cetatean iranian de catre politistii de frontiera giurgiuveni, avand un interes exceptional din punct de vedere stiintific si artistic. A fost predat autoritatilor iraniene.
sapte statuete, realizate de Salvator Dali si sase tablouri, pictate de autori ca Felix Tabasco si Juan Ismael, care au fost descoperite de politistii de frontiera ieseni, in urma unor ample actiuni informativ-operative. Bunurile proveneau din infractiuni de furt si erau oferite, spre vanzare, de o grupare infractionala, compusa din 3 cetateni romani. Acestia au fost retinuti de catre lucratorii nostri, pe numele lor fiind intocmit dosar penal, iar bunurile au fost recuperate si predate pagubitilor.
De asemenea, de la inceputul acestui an si pana in prezent, au fost descoperite 20 obiecte susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National - 17 icoane si 3 tablouri - fiind intocmite dosare penale pentru trei persoane - cetateni romani.
Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda, impreuna cu celelalte institutii abilitate, masuri ferme in toate zonele de competenta, in vederea depistarii si sanctionarii persoanelor implicate in traficul cu obiecte de patrimoniu, precum si retinerii in vederea confiscarii a marfurilor traficate.