In perioada 15-17.09.2010, la invitatia ministrului Administratiei si Internelor si a inspectorului general al Politiei de Frontiera Romane, o delegatie a Agentiei FRONTEX (Agentia Europeana pentru Managementul Frontierelor Externe ale Uniunii Europene) condusa de directorul executiv, domnul ILKKA LAITINEN, se afla in vizita in tara noastra.
Scopul principal al acestei intalniri consta in prezentarea, de catre autoritatile romane, a progreselor inregistrate pe linia securizarii frontierelor Romaniei, viitoare granite Schengen, precum si optimizarea cooperarii dintre Agentie si Politia de Frontiera Romana.
Din delegatia FRONTEX, alaturi de directorul executiv al Agentiei, mai fac parte directorul Diviziei Operatiuni din cadrul FRONTEX, domnul Klaus Rösler, si domnul Mikko Simola, asistentul directorului executiv.
In data de 16.09.2010, delegatia Frontex, insotita de inspectorul general al P.F.R., chestorul de politie IOAN BUDA, se afla la Constanta si Tulcea, pentru a vizita Sistemul integrat complex de observare, supraveghere si control al traficului la Marea Neagra (SCOMAR).
SCOMAR este un sistem operativ de supraveghere, bazat pe tehnologia de ultima ora, care permite detectarea timpurie, urmarirea, recunoasterea si identificarea navelor ce desfasoara activitati ilegale de trafic la Marea Neagra si care are ca principale obiective observarea, supravegherea si controlul frontierei romanesti la Marea Neagra.
Cu aceasta ocazie, vor fi prezentate activitatile desfasurate de politistii de frontiera din zona de responsabilitate a I.J.P.F. Constanta si I.J.P.F. Tulcea, dotarile Politiei de Frontiera pe linie de mobilitate navala, precum si actiunile intreprinse in vederea securizarii frontierelor maritime. Pe parcursul vizitei, cele doua delegatii vor stabili concret modalitatile de cooperare in lupta impotriva migratiei ilegale si a infractionalitatii transfrontaliere.
De asemenea, in cursul zilei de ieri a avut loc o intalnire oficiala intre reprezentantii conducerii Ministerului Administratiei si Internelor, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si delegatiei FRONTEX, fiind vizitat Biroul SIRENE - unic punct de contact intre autoritatile politienesti si vamale dintre un stat membru Schengen si birourile nationale ale celorlalte state membre - si Centrul SECI pentru Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere - structura de cooperare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu participare internationala, cu statut de misiune diplomatica pe teritoriul Romaniei.
Vizita reprezentantilor FRONTEX demonstreaza inca o data interesul manifestat de Ministerul Administratiei si Internelor si implicit de Politia de Frontiera Romana, in vederea mentinerii unei legaturi directe cu reprezentantii institutiilor similare din Europa, realizarii unui schimb operativ de informatii si de experienta, scopul fiind alinierea activitatilor specifice la standardele europene si contracararea eficienta a criminalitatii organizate transnationale.
Ca urmare a actiunilor intreprinse pana in prezent, atat in domeniul operativ cat si in cel de pregatire, Politia de Frontiera Romana este apreciata ca fiind una dintre cele mai active structuri la nivelul Agentiei FRONTEX.
Informatii de background:
Agentia Europeana FRONTEX a luat fiinta in anul 2005 (a devenit operationala), in baza prevederilor articolului 2 din Regulamentul Uniunii Europene nr. 2007/2004. Agentia este principala institutie a Uniunii Europene pentru managementul frontierelor externe, asigurand coordonarea actiunilor Statelor Membre in implementarea masurilor comunitare din acest domeniu.
Operatiunile FRONTEX au ca principal obiectiv combaterea migratiei ilegale la nivelul Uniunii Europene, in baza analizelor de risc, fapt ce atrage increderea, suportul si participarea activa a tuturor Statelor Membre.
O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Politia de Frontiera Romana a devenit membru cu drepturi depline in cadrul Agentiei Europene FRONTEX.
Capacitatile institutionale, legislative si operationale ale Politiei de Frontiera Romane, precum si responsabilitatile ce deriva din necesitatea de securizare a frontierei externe a U.E., au permis implicarea activa a institutiei noastre in activitatile organizate de catre Agentia Frontex, acestea incluzand:
participarea la procesul de creionare a liniilor directoare privind managementul frontierelor externe ale Uniunii Europene; participarea la intocmirea programelor anuale de lucru, in baza analizelor de risc si a evaluarilor operative desfasurate atat la nivelul FRONTEX cat si la nivel national; participarea la operatiuni comune organizate de FRONTEX pe teritoriul altor state; organizarea de operatiuni comune FRONTEX pe teritoriul tarii noastre, pe toate cele trei tipuri de frontiera (verde, albastra, aeroportuara); acordarea de asistenta operativa rapida pentru o perioada limitata de timp, sub forma unor echipe de interventie rapida la frontiera (RABIT); pregatirea ofiterilor de politie de frontiera etc.Operatiunile FRONTEX sunt bazate pe analiza de risc pentru combaterea migratiei ilegale, fapt ce atrage increderea, suportul si participarea activa a Statelor Membre, iar spiritul FRONTEX de a coordona masurile comune completeaza sistemele nationale de securizare a frontierelor.