In perioada 23-26.05.2011, la sediul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, sub coordonarea unor specialisti din cadrul F.B.I. si Departamentului Energiei din S.U.A., s-a desfasurat o ampla activitate de instruire si evaluare a politistilor de frontiera constanteni in domeniul prevenirii si combaterii traficului ilicit cu materiale nucleare si radioactive.
Activitatea, ce a constat in seminarii de pregatire si instruire, prezentarea echipamentelor de detectie dar si exercitii practice, are drept scop crearea deprinderilor necesare si pregatirea politistilor de frontiera si a specialistilor din cadrul altor institutii, in vederea utilizarii echipamentelor ce au intrat in dotarea Politiei de Frontiera Romane in cadrul programului intitulat "Second Line of Defense" (S.L.D.) - destinat detectiei la frontiera a materialelor nucleare si radioactive.
Sesiunile de pregatire, la care au luat parte 20 de politisti de frontiera din cadrul I.J.P.F. Constanta, au fost sustinute de expertii F.B.I., reprezentanti ai Departamentului Energiei din S.U.A. si din cadrul Laboratorului National Pacific Northwest, precum si de ofiteri specialisti in combaterea infractionalitatii transfrontaliere din cadrul I.G.P.F. La eveniment au participat reprezentanti ai institutiilor de cooperare din cadrul acestui program (Autoritatea Nationala a Vamilor, C.N.C.A.N., Serviciul Roman de Informatii, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, Inspectoratul General al Politiei Romane) precum si doi ofiteri din cadrul autoritatilor din R. Moldova.
Programul "Second Line of Defense" (S.L.D.) destinat detectiei la frontiera a materialelor nucleare si radioactive in vederea prevenirii traficului ilicit cu aceste produse, reprezinta un program amplu ce urmareste dotarea a 600 de puncte de trecere a frontierei din peste 30 de tari ale lumii cu echipament specific.
La nivelul tarii noastre programul este implementat si gestionat de catre Ministerul Administratiei si Internelor - Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane, cu sprijinul Departamentului Energiei (D.O.E.) din cadrul Guvernului S.U.A., acesta reprezentand o donatie a guvernului american, a carei valoare se va ridica la suma de 150 milioane de dolari.
"Second Line of Defense" prevede, in principal, instalarea unor portal-monitoare ce detecteaza radiatii gama si neutroni in punctele de frontiera rutiere, navale si aeriene situate la frontiera externa a U.E., la granita cu Ucraina, Serbia, R. Moldova si Marea Neagra, cat si in cadrul Aeroportului International Henri Coanda - Bucuresti. Totodata, programul presupune realizarea unui sistem on-line de avertizare ce cuprinde o baza de monitorizare centrala, statii de alarma centrale si statii de alarma locale.
Implementarea Programului a inceput in P.T.F. Galati Rutier si in P.T.F. Galati Feroviar de la frontiera cu R. Moldova, urmand a fi continuata la Marea Neagra, in Portul Constanta si Constanta Sud - Agigea.
Tot in cadrul acestui proiect, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a primit din partea Departamentului Energiei din S.U.A. doua autovehicule dotate cu mijloace mobile de detectie a materialelor nucleare si radioactive, care au fost utilizate de catre ofiterii specializati in combaterea infractionalitatii transfrontaliere. Tehnica va fi folosita inclusiv in misiunile din zonele de acces ale Portului Constanta si Constanta Sud - Agigea.
Pe parcursul implementarii Programului S.L.D., peste 100 de politisti de frontiera au fost specializati si instruiti de experti din cadrul Departamentului Energiei din cadrul Guvernului S.U.A. pentru a utiliza echipamentele mobile si fixe de detectie a radiatiilor, precum si echipamentele portabile.
Informatii de background:
Programul "Second Line of Defense" (S.L.D.) se deruleaza in baza Acordului dintre Ministerul Internelor si Reformei Administrative din Romania si Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii cu privire la cooperarea in domeniul prevenirii traficului ilicit cu substante nucleare si alte materiale radioactive, semnat la data de 15.09.2008.
Pentru tara noastra implementarea programului "Second Line of Defense" conduce la intarirea rolului activ pe care Romania il are in regiune in solutionarea unor probleme majore precum lupta impotriva terorismului, promovarea parteneriatului strategic cu S.U.A. si promovarea intereselor de securitate ale statului roman.
In plan logistic, acest Program consta in asistenta acordata Politiei de Frontiera Romane in ceea ce priveste furnizarea echipamentului si a materialelor, precum si in efectuarea instruirii si livrarilor prevazute in Acord, acestea incluzand ajutor tehnic si consultari in urmatoarele domenii:
crearea si implementarea regulamentului si a altor programe in domeniul prevenirii traficului transfrontalier cu materiale nucleare speciale si alte materiale radioactive; dezvoltarea mijloacelor tehnice si a metodelor de detectare si identificarea la frontiera a materialelor nucleare speciale si a altor materiale radioactive, precum si a procedurilor si capacitatilor de raspuns; livrarea si instalarea in punctele de trecere a frontierei (situate pe frontiera externa a U.E.) la intrarea / iesirea in / din Romania a echipamentului si dispozitivelor adaptate pentru conditiile existente in tara noastra (inclusiv testarea, configurarea si demonstratiile cu aceste echipamente si dispozitive); livrarea de seturi de piese de schimb, echipament de testare si alte echipamente, in vederea intretinerii utilajelor si dispozitivelor furnizate de D.O.E. - S.U.A.; pregatirea politistilor de frontiera romani si a altor categorii de personal pentru detectarea la frontiera a materialelor speciale nucleare si a materialelor radioactive, precum si pentru utilizarea adecvata a echipamentului furnizat de D.O.E. - S.U.A.; sprijin pentru intretinerea echipamentului furnizat de D.O.E. - S.U.A., conform unui plan de intretinere si sustinere, stabilit reciproc de partile contractante.