Politistii de frontiera se pregatesc pentru afluxul de calatori din perioada sarbatorilor de iarna

Politistii de frontiera se pregatesc pentru afluxul de calatori din punctele de trecere a frontierei, generat de apropierea sarbatorilor de iarna. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei vor fi cele aflate la granita cu Ungaria, dar si cele cu R. Moldova, Bulgaria si Serbia, se pot inregistra cresteri ale traficului, fapt pentru care, conducerea Politiei de Frontiera Romane a dispus o serie de masuri, menite sa fluidizeze traficul si sa reduca timpii de asteptare.
Aproximativ 3.200 politisti de frontiera vor desfasura, zilnic, in aceasta perioada, activitati de supraveghere si control a frontierei de stat.
In luna decembrie a anului trecut s-a inregistrat un numar de 2,6 milioane treceri persoane prin punctele de frontiera;

Apropierea sarbatorilor de iarna readuce in tara multi dintre cetatenii romani aflati in strainatate, pentru a-si petrece aceste zile impreuna cu familia si rudele, dar si cetateni straini care doresc sa-si petreaca zilele de vacanta in Romania. De asemenea, multi cetateni romani si-au planificat petrecerea acestor zile in strainatate.

Ca urmare a acestui fapt, in luna decembrie, in punctele de trecere a frontierei, se inregistreaza o crestere a traficului de persoane si mijloace de transport, sens in care, pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera Romana a luat masurile necesare astfel incat tranzitul sa se efectueze in conditii normale.

Astfel, in urmatoarea perioada, aproximativ 3.200 politisti de frontiera vor desfasura, zilnic, activitati de supraveghere si control a frontierei de stat.

Punctual, pentru realizarea unui control de frontiera eficient si fluent, conducerea Politiei de Frontiera Romane a dispus intreprinderea urmatoarele masuri:

suplimentarea personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor, respectiv cresterea numarului arterelor de control din punctele de frontiera, pe sensul de intrare sau iesire din tara, daca situatia o impune; constituirea unei rezerve de personal, atat la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, cat si in cadrul structurilor teritoriale, formata din ofiteri specializati care vor fi pregatiti sa actioneze, daca este necesar; asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea masurilor legale pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere; mentinerea in stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicatii si informatica si pregatirea personalului din subordine in vederea asigurarii interventiei rapide in zona de competenta, pentru rezolvarea unor eventuale situatii deosebite; intensificarea relatiilor de conlucrare si colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine, precum si cu administratia publica locala.

Statistica

In luna decembrie 2012, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 2.600.000 de persoane, din care 2.210.000 au fost cetateni apartinand U.E.

Dintre acestea, aproximativ 1.400.000 treceri au fost pe sensul de intrare in tara (1.220.000 cetateni U.E. si 180.000 cetateni non U.E.).

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul si estul tarii. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comuna romano-ungara au trecut granita, in ultima luna a anului trecut, peste 1.260.000 persoane. Urmatoarea frontiera din punct de vedere al traficului, in luna decembrie 2012, a fost granita romano - moldoveana, cu 275.000 treceri persoane, urmata de frontiera cu Bulgaria (216.000) si Serbia (186.000). De asemenea, valori ridicate de trafic s-au inregistrat si prin punctele de trecere aeroportuare, peste 470.000 persoane.

Recomandari

Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera Romana recomanda participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza numarului mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.

In conditiile in care, conform estimarilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, Bulgaria si R Moldova, reamintim punctele de frontiera existente la aceste granite:

Pe frontiera romano-ungara:

pe raza jud. Timis: P.T.F. Cenad - Kiszombor; pe raza jud. Arad: P.T.F. Nadlac - Nagylak; P.T.F. Turnu - Batonnya; P.T.F. Varsand - Gyula; pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta - Mehkerek; P.T.F. Bors - Artand; P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany; P.T.F. Sacuieni - Letavertes; pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni - Vallaj; P.T.F. Petea - Csengersima.

Pe frontiera romano-bulgara:

pe raza jud. Giurgiu: P.T.F. Giurgiu; pe raza jud. Constanta: P.T.F. Vama Veche; P.T.F. Ostrov - Silistra; P.T.F. Negru Voda-Kardam; pe raza jud. Dolj: P.T.F. Bechet; P.T.F. Calafat. Pe frontiera romano-moldoveana: pe raza jud. Galati: P.T.F. Oancea; P.T.F. Galati; pe raza jud. Vaslui : P.T.F. Albita; pe raza jud. Iasi: P.T.F. Sculeni; pe raza jud. Botosani: P.T.F. Radauti - Prut; P.T.F. Stinca.

Conditii calatorie minori

Avand in vedere faptul ca, in perioada vacantei de iarna, multi copii calatoresc in afara granitelor tarii, precum si faptul ca inca se intalnesc situatii in care prevederile legale nu sunt cunoscute, reamintim conditiile privind calatoria cetatenilor romani minori in strainatate:

Legea 248 / 2005 prevede faptul ca acestia pot iesi din tara in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, in baza unui document de calatorie valabil - pasaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor.

Politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai in urmatoarele cazuri:

- in situatia in care calatoresc in strainatate insotiti de ambii parinti;

- in situatia in care calatoresc impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte. Declaratia trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:

scopul deplasarii; ruta urmata pana in statul de destinatie; in cazul in care minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul sau daca urmeaza sa se intoarca, trebuie sa fie precizat insotitorul.

In cazul parintilor divortati, chiar daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila insa cei doi parinti exercita in comun autoritatea parinteasca, acesta trebuie sa prezinte acordul autentificat al celuilalt parinte cu privire la iesirea din tara.

- in situatia in care sunt insotiti de o alta persoana fizica majora numai daca persoana insotitoare prezinta pe langa cazierul judiciar o declaratie:

a ambilor parinti; a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila; a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.

Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.

Declaratiile prevazute ca si conditii la calatoria minorului in strainatate trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 66 / 1999, aprobata prin Legea nr. 52 / 2000, cu modificarile ulterioare. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul sau cartea de identitate a minorului.

021.9590 - numar unic de apel al Politiei de Frontiera Romane

Reamintim tuturor participantilor la traficul transfrontalier ca, in situatia in care sunt nemultumiti de modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, pot suna la numarul de telefon 021.9590, unde aspectele semnalate vor fi preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.

Mentionam ca informatii privind punctele de trecere a frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Politiei de Frontiera Romane: www.politiadefrontiera.ro.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe