Politistii de frontiera romani cooptati intr-o alta operatiune internationala desfasurata sub egida FRONTEX

   Politia de Frontiera Romana a participat la Operatiunea Comuna "Poseidon" 2009 - organizata de Agentia Europeana FRONTEX - cu o nava maritima de patrulare - tip P157/CPV- si echipajul aflat la bord .
Operatiunea, derulata in mai multe faze operationale, planificata a se desfasura in perioada martie - decembrie 2009, are ca scop combaterea migratiei ilegale la frontierele sud-estice ale Uniunii Europene.

In perioada 29.07 - 03.09.2009, la frontiera maritima dintre Grecia si Turcia, s-a desfasurat o etapa a Operatiunii Comune "POSEIDON 2009", organizata la frontierele maritime externe ale U.E sub egida FRONTEX , in cadrul proiectului Reteaua Europeana de Patrulare (EPN), actiune la care a participat, conform angajamentelor asumate ca stat membru, si Politia de Frontiera Romana.

Astfel, in cadrul acestei operatiuni, Politia de Frontiera Romana a participat cu o nava maritima de patrulare tip P157/CPV si echipajul aflat la bord (24 de politisti de frontiera), executand misiuni individuale de patrulare, cercetare, de cautare si salvare, alaturi de celelalte state membre UE participante la misiune, la frontierele maritime dintre Grecia si Turcia.

Pe timpul desfasurarii misiunii, echipajul navei maritime romanesti a executat paza, supravegherea si securizarea frontierei maritime din zona operatiunii POSEIDON, depistand mai multe cazuri de migratie ilegala in care au fost implicate peste 150 persoane de diferite nationalitati si a recuperat mai multe ambarcatiuni rapide, tip RIB.

Totodata, s-a urmarit formarea si perfectionarea deprinderilor practice ale comandantului si ale echipajului navei privind modul de actiune pentru descoperirea, retinerea, ambarcarea, supravegherea pe timpul transportului si predarea autoritatilor locale a imigrantilor retinuti in vederea cercetarii.

Obiectivul principal al Operatiunii Comune "POSEIDON 2009" a fost acela de a contracara fenomenul de migratie ilegala la frontiera maritima externa a Uniunii Europene.

Astfel, s-a avut in vedere intreprinderea de masuri comune pe linia contracararii fenomenului migrationist la frontierele maritime ale spatiului comunitar, cresterea operativitatii schimbului de date si informatii intre autoritatile de aplicare a legii din aceste tari, precum si un schimb eficient de experienta intre politistii de frontiera europeni.

Politia de Frontiera Romana a fost apreciata de specialistii FRONTEX pentru modul in care a actionat in cadrul Operatiunii POSEIDON, fiind invitata sa participe si in viitor, la actiunile organizate de forul european.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe