Incepand de astazi, politistii de frontiera se
pregatesc pentru intoarcerea cetatenilor romani si straini in
tarile de resedinta, respectiv de origine, dupa petrecerea
sarbatorilor de iarna pe teritoriul tarii noastre.
Se prognozeaza ca frontierele cele mai tranzitate vor fi, in
continuare, cele cu Ungaria si Bulgaria, sens in care Politia de
Frontiera Romana a luat masuri pentru asigurarea unui control
fluent in toate punctele de trecere.
Aproximativ 3.000 de politisti de frontiera vor desfasura, zilnic,
in aceasta perioada, activitati de supraveghere si control a
frontierei de stat si, daca situatia o impune, va fi suplimentat
numarul arterelor de control pe sensul de iesire din tara.
In aceasta perioada, cetatenii romani, stabiliti legal in strainatate si cetatenii straini, aflati in vizita in tara noastra, se reintorc in tarile de resedinta si origine, motiv pentru care, in punctele de trecere, se vor inregistra cresteri ale traficului de persoane si mijloacelor de transport pe sensul de iesire din tara.
Pentru evitarea aglomerarilor, datorate in special infrastructurii punctelor de trecere, dar si afluxului de calatori doar catre anumite p.t.f.-uri, Politia de Frontiera Romana ia toate masurile necesare astfel incat tranzitul sa se efectueze in conditii normale.
Astfel, a proximativ 3.000 de politisti de frontiera vor desfasura, zilnic, in aceasta perioada, activitati de supraveghere si control a frontierei de stat.
De asemenea, daca situatia o impune, se vor lua masuri de crestere a numarului arterelor de control, pe sensul de iesire din tara si se va coopera operativ cu reprezentantii autoritatilor de frontiera din state vecine in vederea actionarii in comun pentru fluidizarea traficului frontalier.
La nivelul tuturor structurilor teritoriale P.F., se vor constitui rezerve de personal, formate din ofiteri specializati care vor fi pregatiti sa actioneze, in sprijinul colegilor aflati in punctele de trecere, daca va fi necesar.
Totodata, se vor intensifica relatiile de conlucrare si colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor, cu organele de frontiera ale statelor vecine, precum si cu administratia publica locala.
Recomandari
Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera Romana recomanda, in continuare, participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, datorate atat capacitatii limitate a infrastructurii p.t.f.-urilor, cat si a unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.
In situatia in care exista nemultumiri cu privire la modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, participantii la trafic pot suna la numarul de telefon 959, pentru teritoriu si 021.9590, pentru Bucuresti, unde aspectele semnalate vor fi preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.
Informatii privind punctele de trecere a frontierei si timpii de asteptare inregistrati sunt disponibile pe pagina de internet a Politiei de Frontiera Romane: www.politiadefrontiera.ro.
Statistica
In luna decembrie 2008, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 3.140.000 de persoane, din care 1.950.000 au fost cetateni romani si 1.190.000 cetateni straini.
Dintre acestea, 1.670.000 treceri au fost pe sensul de intrare in tara (1.060.000 romani si 610.000 straini).
Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere din vestul si sudul tarii. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comuna romano-ungara si romano-bulgara au trecut granita, in ultima luna a anului trecut, 1.804.000 persoane, 667.000 straini si 1.137.000 romani (intrari cetateni romani - 641.000, iesiri - 496.000).