Politia de Frontiera Romana va implementa o Strategie pentru Schimbarea si Dezvoltarea Organizationala

Astazi, 30 mai 2008, a avut loc festivitatea de inchidere a contractului dintre Politia de Frontiera Romana (P.F.R.) si Compania SOFRECO (Franta) cu titlul "Dezvoltarea si implementarea unei Strategii pentru Schimbarea si Dezvoltarea Organizationala pentru Politia de Frontiera Romana".

La eveniment, au participat reprezentanti ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative, factori de conducere ai Politiei de Frontiera Romane, precum si experti ai firmei contractoare.

Informatii de background

Proiectul Phare - "Dezvoltarea si implementarea unei Strategii pentru Schimbarea si Dezvoltarea Organizationala pentru Politia de Frontiera Romana" - a fost finantat de Uniunea Europeana cu un buget de aproximativ 800.000 EURO si s-a desfasurat pe parcursul a 12 luni.

Obiectivul principal al proiectului a fost formularea si introducerea de catre contractorul SOFRECO a unei strategii coerente de dezvoltare organizationala, care sa sprijine, in totalitate, scopurile si obiectivele institutiei pe termen lung, precum si capacitatea sa operationala de a aplica aquis-ul comunitar si de a crea cadrul necesar pentru sustenabilitate dupa finalizarea contractului.

In implementarea proiectului de twinning, s-a avut in vedere efectuarea unei diagnoze organizationale, furnizarea unui pachet de instruire pentru factorii de conducere de nivel mediu din Politia de Frontiera Romana (sefi I.J.P.F., sefi Sectoare P.F.) in domeniul managementului schimbarii si elaborarea unei strategii de dezvoltare si schimbare organizationala.

Principalele rezultate obtinute sunt:

Au fost realizate mai multe programe / pachete de instruire a personalului de conducere P.F.R. in domeniul managementului schimbarii si dezvoltarii organizationale.

In acest sens, un numar de 431 angajati ai Politiei de Frontiera Romane (20 sefi I.J.P.F., 81 sefi Sectoare P.F., 51 sefi de tura, 10 profesori din cadrul institutiilor de invatamant ale P.F.R., etc.) au fost instruiti pe linie de management si comunicare.

A fost elaborata o Strategie de Schimbare si Dezvoltare Organizationala si un plan de actiune pentru implementarea acesteia.
Prin aceasta strategie, se urmareste imbunatatirea abilitatilor de management, crearea unui sistem eficient de evaluare a personalului, precum si reducerea birocratiei in interiorul institutiei.

A fost elaborat un Plan de comunicare al Politiei de Frontiera Romane, care vizeaza atat intensificarea comunicarii in interiorul institutiei cat si imbunatatirea serviciilor oferite "clientilor" de catre P.F.R.

In urma unor studii realizate in randul personalului P.F.R., inclusiv al managerilor de nivel mediu, a fost achizitionata o licenta software pentru analiza statistica pentru trei utilizatori, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera fiind inregistrat ca proprietarul dreptului de autor.

Prin eforturile sustinute ale personalului si institutiilor implicate in acest proiect, prezentul contract a continuat dezvoltarea rezultatelor obtinute de Politia de Frontiera pana in prezent, in special prin modernizarea curicullei de instruire in domeniul managementului si schimbarii organizationale.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe