Politia de Frontiera Romana, pregatita pentru vacante estivale

Avand in vedere ca, in perioada verii, va creste numarul turistilor romani si straini care tranziteaza punctele de trecere ale frontierei, Politia de Frontiera Romana a luat o serie de masuri menite sa fluidizeze traficul si sa nu fie inregistrati timpi de asteptare in punctele de trecere.
De asemenea, masurile dispuse vor asigura gestionarea eficienta a situatiei operative pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere si asigurarea unui climat de ordine si siguranta publica in zona litoralului Marii Negre, in Delta Dunarii si in alte zone de interes turistic aflate in zona de competenta a Politiei de Frontiera.

Masuri

In scopul asigurarii unui climat de siguranta si ordine publica in zona de competenta si in punctele de trecere ale frontierei, precum si al fluidizarii traficului de calatori si marfa, conducerea Politiei de Frontiera Romane a dipus urmatoarele masuri:

asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea masurilor legale pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere; derularea unui control operativ si civilizat, sens in care s-au dispus masuri de suplimentare a personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control din punctele de frontiera, dupa caz; promovarea si asigurarea climatului de ordine si disciplina, aplicarea consecventa a normelor deontologice specifice institutiei, in scopul respectarii drepturilor si libertatilor legale ale cetatenilor, pentru prevenirea oricaror acte de abuz sau coruptie; optimizarea relatiilor de conlucrare si colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine, precum si cu administratia publica locala, pentru rezolvarea, in comun, a problemelor turistilor, dar si ale localnicilor; mentinerea in stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicatii si informatica, pregatirea personalului din subordine in vederea asigurarii interventiei rapide in zona de competenta, pentru rezolvarea situatiilor deosebite si fluidizarea fluxului la nivelul structurilor Politiei de Frontiera Romane; ofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera vor efectua controale inopinate pentru verificarea aplicarii masurilor stabilite la nivelul fiecarei structuri a P.F.R.

021.9590 - numar unic de apel al Politiei de Frontiera Romane

Reamintim ca numarul unic de informare al Politiei de Frontiera Romane, pe intreg teritoriul tarii, este 021.9590.

Acest serviciu functioneaza non-stop, la nivelul inspectoratului general, persoanele interesate putand primi informatii utile privind trecerea frontierei de stat, respectiv documentele necesare, conditiile prevazute de legislatia in vigoare in functie de scopul calatoriei etc.

Totodata, apeland numarul 021.9590, cetatenii pot afla toate informatiile de interes public ce au legatura cu trecerea / zona de frontiera sau pot semnala incidente neplacute survenite in traficul transfrontalier, inregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii institutiei si implicit calitatii de functionar public cu statut special etc.

Informatii privind punctele de trecere a frontierei sunt disponibile si pe pagina de internet a Politiei de Frontiera Romane: www.politiadefrontiera.ro.

Actiuni pentru siguranta cetatenilor, pe litoralul Marii Negre si in Delta Dunarii

In Delta Dunarii si la Marea Neagra, Politia de Frontiera Romana va acorda atentie deosebita controlului navelor si al ambarcatiunilor, cautarii si salvarii vietilor omenesti pe mare (misiuni de tip "search and rescue"), protectiei obiectivelor aflate in zona de competenta, respectarii normelor privind ordinea si siguranta navigatiei in zona de competenta etc.

Astfel, in cursul anului 2012 au fost inregistrate 26 situatii in care a fost solicitat sprijinul navelor apartinand Garzii de Coasta, fiind salvate 29 persoane,  ulterior acestea neavand nevoie de ingrijiri medicale de specialitate.

De asemenea, se va actiona permanent pentru combaterea migratiei ilegale, contrabandei, a traficului cu droguri, armament, munitie si materiale periculoase, exploatarii ilegale a resurselor minerale si biologice si poluarii deliberate a mediului acvatic.

Reamintim ca Politia de Frontiera Romana a implementat Sistemul Integrat de Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra (SCOMAR), un sistem operativ de supraveghere, bazat pe tehnologie de ultima ora, care permite detectarea timpurie, urmarirea, recunoasterea si identificarea navelor ce desfasoara activitati ilegale de trafic la Marea Neagra.

Suportul tehnic al acestui sistem asigura transmiterea, in timp real, a informatiilor obtinute de la statiile de senzori la un Centru de Comanda si Control, astfel incat sa fie aplicate masurile necesare pentru interceptarea amenintarilor si realizarea eficienta a misiunilor de cautare si salvare la Marea Neagra.

Statistica anului trecut la frontiera

Anul trecut, in perioada estivala 01.06.2012 - 31.08.2012, au trecut frontiera aproximativ 11,8 milioane persoane, din care aproximativ 9,4 milioane cetateni UE si 2,4 milioane cetateni non UE si peste 3.000.000 mijloace de transport, cele mai tranzitate fiind punctele de trecere din vestul si sudul tarii.

Conditiile de calatorie in strainatate pentru minorii, cetateni romani

De la 1 ianuarie 2007, cetatenii romani calatoresc in tari apartinand Uniunii Europene sau in alte state, in baza unui document de calatorie valabil - carte de identitate sau pasaport.

Minorii cetateni romani se deplaseaza in afara granitelor tarii in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, in baza unui document de calatorie valabil.
Astfel, copiii in varsta de pana la 14 ani pot sa iasa din tara doar cu pasaport, in timp ce minorii peste 14 ani pot calatori si in baza cartii de identitate, in functie de statul de destinatie.

Totodata, Legea nr. 248 / 2005 prevede ca minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti de o persoana fizica majora, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.

In situatia in care minorul calatoreste insotit doar de unul dintre parinti, la iesirea din tara, parintele insotitor trebuie sa prezinte o declaratie notariala prin care celalalt parinte isi da acordul pentru efectuarea calatoriei in strainatate.

Declaratia celuilalt parinte nu este necesara daca parintele insotitor face dovada ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca celalalt parinte a decedat.

Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, daca insotitorul face dovada in acest sens.

Daca minorul calatoreste cu o alta persoana fizica majora, alta decat parintii, aceasta din urma trebuie sa prezinte:

declaratie notariala a ambilor parinti care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv; certificatul de cazier judiciar; documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane - daca este cazul.

Intreprinderea masurilor ferme de catre Politia de Frontiera Romana, in toate zonele de competenta, nu au ca scop ingradirea dreptului la libera circulatie a persoanelor, ci mentinerea lui, prin asigurarea respectarii, de catre toti participantii la traficul transfrontalier, a legislatiei interne si internationale in vigoare.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe