O delegatie a Politiei de Frontiera Romane, condusa de inspectorul general, chestor principal de politie IOAN BUDA, a participat la cea de-a 30-a Reuniune a Consiliului Director al Agentiei FRONTEX, desfasurata in Belgia.
In perioada 24 - 25.11.2010, la Bruxelles (Belgia) s-a desfasurat cea de-a 30-a Reuniune a Consiliului Director FRONTEX, la care au participat sefii politiilor de frontiera si ai autoritatilor de frontiera din toate statele membre U.E.
La aceasta reuniune, Romania a fost reprezentata din partea Politiei de Frontiera Romane, de inspectorul general, chestor principal de politie Ioan BUDA, membru titular in Consiliul Director al Agentiei.
In cadrul activitatii au fost prezentate rezultatele operatiunilor comune desfasurate in anul 2010, precum si situatia privind operatiunea RABIT (echipe de interventie rapida la frontiera) aflata in curs de desfasurare in Grecia.
Pentru evitarea unor posibile incidente in timpul participarii la activitatile operationale coordonate de catre FRONTEX, s-a luat decizia realizarii unui set de reguli de conduita in ceea ce priveste standardele comportamentale pentru toti actorii implicati in operatiuni, scopul fiind acela de a adopta un Cod de Conduita Frontex.
Totodata, reprezentantii Diviziei pentru Dezvoltarea Capacitatii Institutionale (CBD - Capacity Building Division) din cadrul Agentiei au prezentat activitatile planificate a se desfasura in anul 2011 pe principalele linii de actiune: pregatire, cercetare si dezvoltare, resurse reunite (RABIT, FJST, echipament tehnic), menite sa vina in sprijinul activitatilor operationale Frontex.
De asemenea, a fost dezbatuta, de catre membrii Consiliului Director, decizia de mandatare a Directorului Executiv pentru a negocia Protocolul de Colaborare cu Centrul Regional MARRI (Migratie, Azil, Refugiati, Initiativa Regionala).
Participarea la aceasta reuniune reprezinta o oportunitate pentru a intari relatiile cu autoritatile statelor Uniunii Europene implicate in lupta impotriva migratiei ilegale, in vederea realizarii unui schimb operativ de date si informatii, scopul acestora fiind alinierea activitatilor specifice la standardele internationale in domeniu si contracararea eficienta a infractionalitatii transfrontaliere.
Informatii de background:
Agentia Europeana FRONTEX a luat fiinta in anul 2005 (a devenit operationala), in baza prevederilor articolului 2 din Regulamentul Consiliului Europei nr. 2007/2004. Agentia este principala institutie a Uniunii Europene pentru managementul frontierelor externe, asigurand coordonarea actiunilor Statelor Membre in implementarea masurilor comunitare din acest domeniu.
Operatiunile FRONTEX au ca principal obiectiv combaterea migratiei ilegale la nivelul Uniunii Europene, in baza analizelor de risc, fapt ce atrage increderea, suportul si participarea activa a tuturor Statelor Membre.
O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Politia de Frontiera Romana a devenit membru cu drepturi depline in cadrul Agentiei Europene FRONTEX.
Capacitatile institutionale, legislative si operationale ale Politiei de Frontiera Romane, precum si responsabilitatile ce deriva din necesitatea de securizare a frontierei externe a U.E., au permis implicarea activa a institutiei noastre in activitatile organizate de catre Agentia Frontex, acestea incluzand:
participarea la procesul de creionare a liniilor directoare privind managementul frontierelor externe ale Uniunii Europene; participarea la intocmirea programelor anuale de lucru, in baza analizelor de risc si a evaluarilor operative desfasurate atat la nivelul FRONTEX cat si la nivel national; participarea la operatiuni comune organizate de FRONTEX pe teritoriul altor state; organizarea de operatiuni comune FRONTEX pe teritoriul tarii noastre, pe toate cele trei tipuri de frontiera (verde, albastra, aeroportuara); acordarea de asistenta operativa rapida pentru o perioada limitata de timp, sub forma unor echipe de interventie rapida la frontiera (RABIT); pregatirea ofiterilor de politie de frontiera etc.