Politia de Frontiera Romana, participant activ in cadrul Agentiei FRONTEX

O delegatie a Politiei de Frontiera Romane, condusa de chestor principal de politie Ioan Buda, a participat la cea de-a 26-a Reuniune a Consiliului Director al Agentiei FRONTEX, desfasurata in Spania.

In perioada 03 - 04.02.2010, la Madrid (Spania), s-a desfasurat cea de-a 26-a Reuniune a Consiliului Director FRONTEX, la care au participat sefii politiilor de frontiera si ai agentiilor de protectie a granitelor din toate statele membre U.E.

La aceasta reuniune, Romania a fost reprezentata de o delegatie a Politiei de Frontiera Romane, condusa de inspectorul general, chestor principal de politie Ioan Buda.

La reuniune a fost dezbatuta, de catre membrii Consiliului Director, decizia de infiintare a Centrelor Operationale Frontex (Frontex Operational Offices), prin care se urmareste realizarea celor patru principale obiective ale organizatiei: constientizare, raspuns, interoperabilitate si performanta.

Totodata, au fost abordate aspecte legate de relatiile externe, respectiv de a-l mandata pe directorul executiv in vederea negocierii Protocolului de Colaborare cu Organizatia Aviatiei Civile Internationale (I.C.A.O.) si cu Controlul Democratic al Fortelor Armate (D.C.A.F.).

In cadrul aceleiasi intalniri, a fost aprobat Programul de Lucru si bugetul final pentru anul 2010 al Agentiei Frontex.

Participarea la aceasta reuniune reprezinta o oportunitate pentru a intari relatiile cu autoritatile si organizatiile altor tari implicate in lupta impotriva migratiei ilegale, in vederea realizarii unui schimb operativ de date si informatii, scopul acestora fiind alinierea activitatilor specifice la standardele internationale in domeniu si contracararea eficienta a infractionalitatii transfrontaliere.

Informatii de background:

Agentia Europeana FRONTEX a luat fiinta in anul 2005 (a devenit operationala), in baza prevederilor articolului 2 din Regulamentul Consiliului Europei nr. 2007/2004. Agentia este principala institutie a Uniunii Europene pentru managementul frontierelor externe, asigurand coordonarea actiunilor Statelor Membre in implementarea masurilor comunitare din acest domeniu.

Operatiunile FRONTEX au ca principal obiectiv combaterea migratiei ilegale la nivelul Uniunii Europene, in baza analizelor de risc, fapt ce atrage increderea, suportul si participarea activa a tuturor Statelor Membre.

O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Politia de Frontiera Romana a devenit membru cu drepturi depline in cadrul Agentiei Europene FRONTEX.

Capacitatile institutionale, legislative si operationale ale Politiei de Frontiera Romane, precum si responsabilitatile ce deriva din necesitatea de securizare a frontierei externe a U.E., au permis implicarea activa a institutiei noastre in activitatile organizate de catre Agentia Frontex, acestea incluzand:

participarea la procesul de creionare a liniilor directoare privind managementul frontierelor externe ale Uniunii Europene; participarea la intocmirea programelor anuale de lucru, in baza analizelor de risc si a evaluarilor operative desfasurate atat la nivelul FRONTEX cat si la nivel national; participarea la operatiuni comune organizate de FRONTEX pe teritoriul altor state; organizarea de operatiuni comune FRONTEX pe teritoriul tarii noastre, pe toate cele trei tipuri de frontiera (verde, albastra, aeroportuara); acordarea de asistenta operativa rapida pentru o perioada limitata de timp, sub forma unor echipe de interventie rapida la frontiera (RABITT); pregatirea ofiterilor de politie de frontiera etc.

De la inceputul anului 2008, in baza unui acord incheiat intre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Agentia Europeana FRONTEX, Scoala de Formare Initiala si Continua a Personalului Politiei de Frontiera Iasi a fost certificata ca Academie partenera FRONTEX (Partenership Academy).

La nivelul acestei institutii de invatamant a P.F.R., se organizeaza cursuri de pregatire a politistilor de frontiera din diverse state europene, sub egida FRONTEX, fapt ce permite, pe langa schimbul de experienta in domeniul frontalier intre tarile membre U.E. si o specializare unitara a lucratorilor in ceea ce priveste supravegherea si controlul trecerii frontierelor.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe