Politia de Frontiera Romana a inaugurat unul din cele mai avansate sisteme de supraveghere la mare din Europa

Joi, 30.04.2009, Politia de Frontiera Romana a inaugurat oficial Sistemul Integrat de Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra (SCOMAR).

Festivitatea oficiala inaugurala s-a desfasurat la Constanta, la sediul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, in prezenta viceprimului-ministru, ministru al administratiei si internelor, domnul Dan NICA si a inspectorului general al Politiei de Frontiera Romane, chestor principal de politie Nelu POP.

La eveniment au participat si reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, Guvernului si ministerelor implicate in sistemul SCOMAR, partenerii din Uniunea Europeana si firmele implicate in realizarea sistemului, reprezentantii Administratiei Publice centrale si locale, ai autoritatilor care coordoneaza activitatea din Portul Constanta, etc.

SCOMAR este un sistem operativ de supraveghere, bazat pe tehnologia de ultima ora, care permite detectarea timpurie, urmarirea, recunoasterea si identificarea navelor ce desfasoara activitati ilegale de trafic la Marea Neagra.

Sistemul a fost realizat in colaborare cu parteneri din Uniunea Europeana, avand un buget total de 24,60 milioane euro (fonduri PHARE si cofinantare), fiind operationalizat in perspectiva aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

Imaginile de ansamblu furnizate de acest sistem integrat vor fi exploatate si de alte autoritati co-beneficiare, ca de exemplu: Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii s.a.

De mentionat este faptul ca, prin activitatea intensa desfasurata de specialistii Politiei de Frontiera Romane si ai Ministerului Administratiei si Internelor, s-a reusit, in lipsa consultantei externe, asigurarea asistentei tehnice necesare pentru implementarea SCOMAR, rezultand o economie bugetara de aproximativ 500.000 Euro.

Informatii de background:

Sistemul integrat complex de observare, supraveghere si control al traficului la Marea Neagra (SCOMAR) are ca principale obiective observarea, supravegherea si controlul frontierei romanesti la Marea Neagra.

Organizarea Sistemului Complex pentru Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra permite:

imbunatatirea procesului de supraveghere a frontierei de stat in zona maritima; imbunatatirea securitatii navigatiei in zona operationala a sistemului; diminuarea activitatilor ilegale in marea teritoriala si in zona contigua; asigurarea continua a supravegherii in zona acoperita; crearea unei baze de date privitoare la activitatea maritima in zona marii; diminuarea numarului de nave de patrulare, misiuni de supraveghere si implicit o importanta economie de combustibil si resurse.

Descrierea sistemului:

Sistemul este alcatuit din urmatoarele subsisteme:

Subsistemul Statie de senzori care include Statii de Senzori (SS) echipate cu senzori optoelectronici si radar; Subsistemul Comunicatii, care permite schimbul de date (transmisia imaginilor, vocii si datelor), in timp real, intre Subsitemul Statie de senzori si Centrul de Comanda si Control; Subsistemul Centrul de Comanda si Control centralizeaza si analizeaza toate informatiile provenite de la Subsitemul Statie de senzori si de la alte sisteme interconectate; Unitati operative de interventie (navale, terestre, aeriene).

SCOMAR este pregatit pentru supraveghere si monitorizare, permanent (24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana), furnizand o imagine tactica a suprafetei apei din zona maritima teritoriala, zona contigua si zona economica exclusiva (pana la 100 mile marine in larg), a activitatii aeriene si a situatiei terestre.

Pentru a atinge acest scop, sistemul propus a fost proiectat pentru a garanta detectarea din timp a navelor si barcilor astfel incat sa fie localizate inainte de a se apropia de malul coastei si astfel, asigurand Politiei de Frontiera Romane timpul de reactie esential pentru a putea intreprinde actiunile necesare.

Subsistemul statiilor de senzori detecteaza, identifica si urmareste navele suspecte, folosind functiile radarului si ale senzorilor, prin transmiterea imaginilor video sau semnalelor obtinute catre Centrul de Comanda si Control, unde amenintarea este analizata si apreciata.

Deciziile sunt luate de centrul de comanda si control centralizat (CCC), in care toate informatiile culese de catre senzorii sistemului sunt disponibile si prezentate intr-un mod organizat si structurat. In plus, legaturile de comunicatii sunt disponibile pentru CCC-urile superioare si pentru alte agentii si organizatii externe.

Finantare:

Sistemul a fost realizat in colaborare cu parteneri din Uniunea Europeana si nationali, avand un buget total de 24,60 milioane euro (fonduri Phare si cofinantare), fiind operationalizat in perspectiva aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

Avand in vedere complexitatea proiectului SCOMAR, implementarea acestuia a fost realizata succesiv, fiind finantata prin mai multe contracte cuprinse in Memorandumurile de Finantare Phare (2003, 2004 si 2005).

Prin activitatea intensa desfasurata de specialistii Politiei de Frontiera Romane si ai Ministerului Administratiei si Internelor, s-a reusit, in lipsa consultantei externe, asigurarea asistentei tehnice necesare pentru implementarea SCOMAR, rezultand o economie bugetara de aproximativ 500.000 Euro.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe