Peste 40 autoturisme de lux, furate din strainatate, au fost depistate de politistii frontiera romani

In semestrul I 2008, politistii de frontiera au descoperit 44 autoturisme de lux, declarate furate in strainatate.
Principalul "furnizor" de autovehicule furate care tranziteaza frontierele Romaniei, ramane, in continuare, Italia, iar persoanele implicate provin din R. Moldova, Romania, Italia, Federatia Rusa etc.
In zonele de competenta - punctele de trecere a frontierei si pe raza a 30 km. de la linia de frontiera catre interiorul tarii - lucratorii nostri au depistat peste 900 persoane care au comis infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si aproximativ 800 persoane, care au savarsit acte contraventionale.

Traficul cu autoturisme de lux furate din strainatate ramane, si in acest an, "in atentia" lumii interlope transnationale, fiind o activitate ilicita ce aduce beneficii financiare substantiale membrilor retelelor deja specializate in domeniu si extrem de bine organizate la nivelul mai multor state (din Vestul catre Estul Europei).

In urma unui "studiu" al cererii si ofertei pe piata neagra a masinilor, s-a constatat ca, la categoria autoturisme de lux, cele mai cautate sunt marcile "BMW" si "Audi", iar la autovehiculele de categorie mijlocie, ponderea o detin marcile "Renault" si "Fiat".

De asemenea, din analizele efectuate de politistii de frontiera in cazurile depistate in zonele de competenta, s-a stabilit ca, in general, retelele de traficanti sunt organizate pe doua tipuri mari, respectiv cele specializate in furtul autoturismelor de lux si cele specializate in furtul autoturismelor de categorie mijlocie. La randul lor, aceste doua tipuri sunt subdivizate in mai multe grupuri de actiune, a caror "ierarhie" este urmatoarea:

grupa de recunoastere - identifica masinile corespunzatoare "cererii", grupa tehnica - confectioneaza documentele false, grupa de transport - trece masinile peste granite, grupa de valorificare - vinde masinile de lux, grupa de supraveghere - are ca sarcina supravegherea si derularea tuturor fazelor incluse in actul ilegal.

Ca moduri de operare ale traficantilor, analizele arata ca "se practica":

frauda la asigurari - cu acordul proprietarului, masina este transportata in alta tara, "spalata" prin vanzari succesive si ulterior declarata ca fiind furata chiar de catre proprietar; furtul la comanda, deturnarea sau frauda la firmele de inchirieri - se racoleaza o persoana fara posibilitati materiale care contra unei sume modice accepta sa deschida pe numele sau un cont intr-o banca si implicit sa obtina o carte de credit (card), document in baza caruia persoana inchiriaza de la firmele de profil, autoturismul.

De asemenea, s-a constatat ca, in continuare, principalul "furnizor" de autovehicule furate care tranziteaza frontierele Romaniei este Italia (58% din cazuri), urmata de Austria si Germania (14% din cazuri), respectiv Ungaria (5%) etc.

Rutele folosite de catre traficanti sunt, in general, orientate dinspre tarile vest europene cu finalitate in tarile est-europene si foste membre C.S.I.:

Italia - Austria - Ungaria - Romania; Germania - Austria - Ungaria - Romania - Moldova si Ucraina; Italia - Serbia - Romania - R. Moldova - Transnistria - Ucraina sau Federatia Rusa.

Statistica

In semestrul I 2008, politistii de frontiera au descoperit 44 autoturisme de lux, declarate furate in strainatate. Cele mai multe au fost depistate la frontiera cu Republica Ungaria, precum si in zonele de competenta ale Directiilor P.F. Iasi (frontiera cu R. Moldova) si Constanta.

Pentru identificarea si indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate in strainatate, sub supravegherea directa a Parchetelor, politistii de frontiera au colaborat cu structurile similare din statele membre U.E., realizand un schimb operativ de date si informatii, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea.

In majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul masinilor respective au declarat, pe timpul cercetarilor, ca nu stiau ca autoturismele se afla in atentia autoritatilor ca fiind furate, ei fiind doar "cumparatori de bunacredinta". Altii au sustinut ca au primit o suma de bani (in general, de pana la 500 euro) pentru a transporta masina in Romania si, la fel, nu cunosteau ca aceasta e furata.

In toate situatiile, conform legislatiei, pe numele celor implicati in traficul cu masini furate, au fost intocmite dosare penale. Din analize rezulta ca, in comiterea acestor tipuri de infractiuni, ponderea este detinuta de cetatenii din R. Moldova (53%), urmati de romani (37%), Italia si Federatia Rusa (cate 4%) etc.

Politia de Frontiera Romana va continua - independent sau in colaborare cu celelalte institutii cu competenta din tara si strainatate - sa intreprinda masuri ferme pe linia combaterii acestui fenomen infractional transfrontalier, de natura sa aduca prejudicii atat economiei nationale, cat si persoanelor de buna credinta.

De asemenea, conform competentelor conferite de lege, politistii de frontiera vor continua sa actioneze in zonele de competenta - punctele de trecere a frontierei si pe raza a 30 km. de la linia de frontiera catre interiorul tarii - pentru depistarea si sanctionarea persoanelor care incalca legislatia privind regimul circulatiei pe drumurile publice, scopul fiind prevenirea inregistrarii de evenimente grave, soldate chiar cu pierderi de vieti omenesti.

In prima jumatate a acestui an, lucratorii nostri, independent sau in cooperare cu alte institutii - au depistat peste 900 de persoane care au comis infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si aproximativ 800 persoane, care au savarsit acte contraventionale.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe