Peste 4.000 de infractiuni au fost depistate de politistii de frontiera in 4 luni de zile

Un numar de 4.038 infractiuni au fost constatate de politistii de frontiera in cele 4 luni ale anului 2008. In comparatie cu perioada similara a anului trecut, in intervalul 01.01. - 30.04.2008, s-a inregistrat o crestere cu 22% a constatarilor in domeniul infractional.

Cele mai multe fapte de natura penala depistate, in acest an, in zonele de competenta au fost in domeniile migratiei ilegale de persoane, fals si uz de fals, contrabandei cu bunuri de larg consum si braconajului piscicol (indicatori aflati, de asemenea, in crestere in cele 4 luni 2008 fata de perioada similara a anului 2007).

Pe categorii de infractiuni, situatia se prezinta astfel: trecere sau tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat - 779 fapte, calauzire - 80 fapte, fals si uz de fals - 702 fapte, regimul armelor si munitiilor - 60 fapte, trafic de droguri - 28 fapte, masini furate - 25 fapte, infractiuni de natura economico-financiara - 309 fapte, trafic fiinte umane - 240 fapte, alte infractiuni - 1.815 fapte.

In ceea ce priveste frontiera cea mai "activa" din punct de vedere infractional, granita cu Ungaria se situeaza pe primul loc, cu peste 1.100 fapte, urmata de cea cu R. Moldova, cu 723 fapte si frontiera cu Bulgaria, cu 636.

Fata de anul trecut, infractionalitatea a crescut la frontiera cu Serbia cu peste 70% si cu aproximativ 60% la granita romano-ucraineana, acesti indicatori mentinandu-se totusi la un nivel scazut fata de cei inregistrati la celelalte trei frontiere amintite anterior.

Din punct de vedere al cetateniei, persoanele care au comis infractiuni si care "s-au ales" cu dosare penale intocmite de politistii de frontiera sunt atat romani cat si straini, dintre acestia, cei mai multi provenind din R. Moldova, Turcia, Bulgaria, India, Ucraina, etc.

In perioada de referinta, politistii de frontiera au depistat si 35 persoane date in urmarire generala - cetateni romani, conform prevederilor legale, acestia fiind predati autoritatilor pentru intreprinderea masurilor legale.

Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda masuri ferme in toate zonele de competenta in vederea depistarii si retinerii persoanelor ce comit infractiuni, scopul fiind asigurarea securitatii nationale si a cetatenilor.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe