Peste 150 de traficanti si 230 victime - exploatate in strainatate prin munca sau sexual, au fost descoperite de politistii de frontiera, in cele sapte luni ale anului 2008

Poltistii de frontiera au destructurat, de la inceputul acestui an, 26 de filiere organizate de trafic de fiinte umane.  Au fost depistati, in total, 159 traficanti si 234 victime - persoane cu o situatie materiala precara, ce erau ademenite de promisiunea obtinerii unor locuri de munca bine platite in strainatate.

La destinatie, victimele erau exploatate prin munca, obligate sa comita infractiuni in folosul traficantilor sau erau exploatate sexual. Principalele ta ri de "destinatie" pentru traficul de persoane au fost Spania si Italia, dar au fost inregistrate cazuri si pe relatia cu Grecia, Irlanda, Germania etc.

Una dintre manifestarile transfrontaliere predominante ale criminalitatii internationale organizate o reprezinta migratia ilegala, ce este generata de situatia politica, sociala si economica din tarile de origine a migrantilor si care poate produce efecte negative in tarile de destinatie.

In stransa legatura cu migratia ilegala se afla si traficul de persoane, care a devenit, in ultimul timp, un fenomen constant inregistrat la nivelul statelor europene dezvoltate. In Romania, traficul de persoane s-a manifestat sub diverse forme, insa in mod special, prin exploatarea prin munca, obligarea la cersetorie sau fortarea de a comite infractiuni in folosul traficantilor ori prin exploatare sexuala, in strainatate.

Din analiza cazuisticii inregistrate la nivelul Politiei de Frontiera Romane, a rezultat ca persoanele traficate proveneau atat din Romania cat si din Republica Moldova si Ucraina (intrate legal in tara noastra si ulterior, preluate de traficanti), varsta acestora fiind cuprinsa intre 18 si 35 de ani (sau chiar minore).

In general, victimele erau persoane cu o situatie materiala precara, care se "lasau" ademenite de promisiunea obtinerii unor locuri de munca, bine platite in strainatate sau chiar de o relatia serioasa, de casatorie, cu traficantul, la destinatie, acestea constatand insa ca realitatea este cu totul si cu totul alta.

Erau sechestrate, amenintate cu bataia, li se luau documentele de identitate si erau obligate sa comita infractiuni in folosul traficantilor, sa munceasca sau sa practice prostitutia pentru acestia.

Ca principale tari de destinatie pentru traficul de persoane se regasec Spania si Italia , principala modalitate de trafic fiind exploatarea prin munca, dar si cazuri de exploatare sexuala. Alte astfel de cazuri au fost inregistrate si in Grecia, Irlanda, Germania etc.

In 7 luni 2008, politistii de frontiera au depistat 95 cazuri de trafic de fiinte umane, fiind identificati 159 traficanti si 234 victime . Dintre acestea, un numar de 26 grupuri erau organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de persoane (102 traficanti si 115 victime).

In comparatie, in perioada similara a anului trecut, au fost inregistrate 92 cazuri de trafic de fiinte umane, din care 17 grupuri erau organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de persoane, fiind identificati 163 traficanti si 181 victime.

Pentru contracararea acestui fenomen, Politia de Frontiera Romana intreprinde masuri ferme in toate zonele de competenta in vederea depistarii si retinerii traficantilor si, implicit, salvarii victimelor acestora, apreciind ca o cooperare inter-institutionala intensa la nivel european si un schimb operativ si eficient de date si informatii la nivel national reprezinta mijloace viabile de combatere a traficului de fiinte umane.

Cazuri reprezentative

1. Administratorul unei firme de comercializare a cerealelor, traficant de persoane in Italia

In luna iunie 2008, politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti, impreuna cu ofiteri din cadrul S.I.P.I. Mehedinti si sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. din Biroul Teritorial Mehedinti, au documentat activitatea infractionala a unui mehedintean care a traficat in Italia, patru persoane din localitatea Burila Mare, judetul Mehedinti.

Cele patru persoane racolate si traficate aveau o situatie materiala precara, doua dintre acestea provenind din casele de copii si in evidenta unui Centru de Integrare prin Terapie Ocupationala din localitatea Burila Mare.

Ajunse in Italia, persoanelor li se retineau documentele de catre traficant, fiind obligate sa munceasca, sa cerseasca sau sa practice prostitutia in folosul acestuia.

Traficantul, G.Dumitru, in varsta de 28 de ani din localitatea Burila Mare, administrator al unei societati de comercializare a cerealelor, a obtinut din exploatarea prin munca, cersetorie si servicii sexuale a celor patru victime, peste 15.000 de euro.

Ca urmare a celor constatate, G. Dumitru s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infractiunilor de trafic de persoane, fals intelectual, uz de fals si inselaciune, acesta fiind trimis in judecata in stare de libertate.

2. Traficant de persoane in Germania, retinut de politistii de frontiera mehedinteni

In luna august a.c., tot la Mehedinti, politistii de frontiera, in colaborare cu ofiteri din cadrul S.I.P.I. Mehedinti si sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti, au retinut un cetatean german, care transporta in Germania tinere romance in scopul practicarii prostitutiei.

Barbatul le promitea fetelor (parintilor acestora) ca se casatoreste cu ele sau le obtine, in mod legal, locuri de munca bine platite, la destinatie, tinerele fiind insa sechestrate si obligate sa se prostitueze.

Sase fete, printre care si doua minore, au "cazut in plasa" traficantului, in urma exploatarii a trei dintre ele, barbatul obtinand profituri de peste 30.000 euro;

In ziua de 22.08.2008, dupa o supraveghere operativa derulata pe parcursul a 3 zile, politistii de frontiera mehedinteni, cu sprijinul colegilor din cadrul I.J..P.F. Timis, l-au prins, in flagrant, pe traficant cand intentiona sa iasa din tara cu autoturismul personal, insotit de alte trei tinere, cu varste cuprinse intre 14-22, pe care urma sa le duca in Germania, in acelasi scop, practicarea prostitutiei.

In cadrul cercetarilor, una din fete a declarat ca i se promisese ca, dupa o perioada de proba, urmau sa se casatoreasca, iar celorlalte doua li se obtineau locuri de munca ca dansatoare intr-un bar german.

Pe numele celui in cauza a fost intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunilor de trafic de migranti, trafic de minori si proxenetism, acesta riscand o pedeapsa de pana la 15 ani.

3. Traficanti de persoane retinuti la Timis

Politistii de frontiera timiseni au anihilat un grup infractional organizat, format din trei cetateni romani, care a transportat in Irlanda, in vederea exploatarii prin munca aproximativ 100 de persoane.

Astfel, s-a stabilit ca, in perioada 2006-2008, membrii grupului - Remus F., de 40 de ani, Sergiu F., 20 de ani, si Alexandru F., de 19 ani, toti din Lovrin - au racolat aproximativ 100 de persoane, cetateni romani, pe care le-au transportat in Irlanda in scopul exploatarii prin munca.

Cei in cauza - dornici sa lucreze in strainatate - ieseau legal din Romania, iar, ulterior, erau "ajutati" de traficanti sa obtina locuri de munca in orasul irlandez Enniscorty-Bree. Costul "serviciului oferit" de traficanti era de 2.500 euro de persoana.

In plus, dupa achitarea "datoriei", persoanele racolate erau obligate, prin amenintari si violenta, sa achite un comision de 30% din venitul incasat zilnic de la locurile de munca, pe intreaga perioada de sedere a lor in Irlanda.

La perchezitiile domiciliare, efectuate de politistii de frontiera, au fost descoperite un aparat cu electrosocuri, un pistol cu bile, suma de peste 20.000 de lei si mai multe inscrisuri.

Traficantii au fost retinuti de politistii de frontiera, fiind cercetati pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat si trafic de persoane.

 

4. Grup infractional specializat in traficul de persoane catre Italia, retinut la Galati

Politistii de frontiera galateni, sub directa coordonare a procurorului supraveghetor D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Galati, au depistat un grup infractional organizat, care se ocupa cu traficul de persoane pe relatia Romania - Italia;

Grupul era format din trei cetateni romani si a transportat in Italia, in vederea exploatarii prin munca, aproximativ sapte persoane, cetateni romani, carora le promiteau locuri de munca bine platite in domeniul constructiilor, in Italia.

Victimele - dornice sa lucreze in strainatate - ca nd ajungeau in Italia, erau obligate de catre traficanti sa comita diferite infractiuni. La perchezitiile domiciliare efectuate de politistii de frontiera, au fost descoperite diferite bunuri, arme si sume de bani.

Urmare a celor constatate, pe numele celor trei membri ai grupului, s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de initiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat si trafic de persoane. Acestia au fost prezentati in fata instantei de judecata, care a aprobat masura arestarii preventive pentru 29 de zile, pentru doi dintre ei, cea de-a treia persoana fiind cercetata in stare de libertate.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe