Timp de un an si jumatate, in cadrul unui
program de instruire pentru Politia de Frontiera, un numar de 1.134
politisti de frontiera au beneficiat de instruire pe linia
jurisprudentei relevante in materie de migratie si azil.
Programul a fost finantat de Fondul de Oportunitati Globale, prin
intermediul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei
de Nord de la Bucuresti si s-a derulat in parteneriat cu Consiliul
National Roman pentru Refugiati.
Ieri, 10 noiembrie a.c., la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, a avut loc o intalnire intre reprezentanti ai Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord de la Bucuresti, Consiliului National Roman pentru Refugiati, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si Oficiului Roman pentru Imigrari.
Scopul acestei intalniri a fost evaluarea rezultatelor obtinute in urma desfasurarii activitatilor cuprinse in Programul de Instruire pentru Politia de Frontiera Romana, precum si identificarea de noi modalitati de continuare a colaborarii intre institutiile romane responsabile in domeniul migratiei si azilului.
Astfel, oficialii prezenti la intalnire - Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, E.S. Robin Barnett, adjunctul inspectorului general al P.F.R., comisar sef Ioan Buda, directorul Directiei Azil si Integrare din ORI, comisar sef Catalin Necula, presedintele C.N.R.R., Niculae Carcu - au apreciat ca programul a fost un succes, cei 1.134 politisti de frontiera participanti in cadrul acestuia beneficiind de instruire de specialitate in domenii precum: migratia si drepturile omului, legislatia nationala si internationala in domeniul strainilor si refugiatilor, procedura specifica de azil, Strategia Nationala privind Migratia etc.
De asemenea, actiunile de formare de formatori din randul cadrelor didactice ale institutiilor de invatamant ale P.F.R. si elaborarea Metodologiei de procesare a solicitantilor de azil la frontiera (activitati realizate in cadrul programului), vor determina o eficientizare a activitatii derulate de politistii de frontiera in domeniul de referinta.
Un alt succes il reprezinta incheierea, la data de 22 Iulie 2008, a Memorandumului de Intelegere tripartita I.G.P.F. - U.N.H.C.R. - C.N.R.R. cu privire la modalitatile de cooperare si coordonare in vederea sprijinirii solicitantilor de azil pe teritoriul Romaniei si la procedurile de azil in Romania, document ce permite continuarea si chiar intensificarea cooperarii intre institutiile responsabile in domeniul migratiei si azilului la nivelul tarii noastre.
Toti cei prezenti au apreciat ca relatiile de colaborare interinstitutionala trebuie sa continue, scopul fiind aplicarea corecta si la nivelul standardelor comunitare a legislatiei in materie si asigurarea protectiei, de catre Romania, pentru persoanele a caror siguranta le este afectata in tarile de origine.
Informatii de background
"Programul de Instruire pentru Politia de Frontiera" in domeniul migratiei si azilului a fost finantat de Fondul de Oportunitati Globale, prin intermediul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord de la Bucuresti.
In cadrul acestui program, demarat in luna mai 2007, s-au desfasurat mai multe actiuni pentru sustinerea activitatilor de pregatire in problematica migratiei, azilului si controlului la frontiera, in parteneriat cu Consiliul National Roman pentru Refugiati, respectiv:
organizarea de sesiuni de instruire pentru personalul Politiei de Frontiera; formarea de formatori din randul cadrelor didactice din institutiile de invatamant subordonate I.G.P.F., care, ulterior, vor derula activitati de multiplicare a instruirii; elaborarea metodologiei de procesare a cererilor solicitantilor de azil la frontiera si a unor pliante de informare a persoanelor care intentioneaza sa solicite azil la frontiera; diseminarea jurisprudentei relevante in materie, prin intermediul compilarii si publicarii deciziilor pronuntate.Activitatile au reprezentat o continuare a evenimentelor organizate anterior sub egida Consiliului de Instruire pe domeniul Azilului si Migratiei, la care si-au adus aportul si Oficiul Roman pentru Imigrari, Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, precum si alte organizatii neguvernamentale implicate in domeniu.