Astazi, in jurul orei 04.30, politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Constanta au observat prin Sistemul SCOMAR, o nava suspecta care se afla la aproximativ 60 mile marine distanta de tarm, in zona economica exclusiva a Romaniei.
O nava din cadrul G.N. Constanta s-a deplasat in zona pentru efectuarea verificarilor legale, la ora 08.48, fiind indentificata nava AHMET COMOGLU (pescador), pavilion Turcia, care a refuzat sa se supuna somatiilor radio si prin sistemele acustice si luminoase.
Deoarece pescadorul si-a continuat deplasarea, in zona a mai fost trimisa o nava a Politiei de Frontiera, fiind efectuate manevre pentru a impiedica deplasarea pescadorului si oprirea acestuia.
Comandantul pescadorului a refuzat in continuare sa opreasca pentru efectuarea verificarilor legale, fapt pentru care politistii de frontiera au executat mai multe focuri de avertisment cu armamentul din dotare.
Intrucat nava nu s-a supus somatiilor, au fost executate mai multe focuri de arma in pupa navei, la nivelul liniei de plutire, in zona sistemului de propulsie.
Nici in aceasta situatie, comandantul pescadorului nu a oprit, intrand in zona economica exclusiva a Bulgariei, fapt pentru care, Politia de Frontiera Romana, in conformitate cu protocoalele de cooperare incheiate cu statele riverane Marii Negre, a informat Politia de Frontiera a R. Bulgare si Garda de Costa a Turciei, continuand urmarirea.
La ora 13.00, pescadorul a oprit, ocazie cu care au fost observati membri ai echipajului care au aprins fumigene la bordul navei turcesti.
Un echipaj al Politiei de Frontiera a urcat la bord, ocazie cu care s-a stabilit ca la compartimentul motoare al navei izbucnise un incendiu, iar la bord se afla un membru al echipajului care prezenta o rana superficiala la nivelul piciorului stang.
Imediat a fost acordat primul ajutor, starea de sanatate a marinarului fiind in afara oricarui pericol, totodata intreg echipajul turcesc fiind transferat la bordul navei Politiei de Frontiera.
In prezent politistii de frontiera incearca sa stinga incendiul de la bordul navei turcesti, in vederea remorcarii acesteia catre portul Constanta unde se vor continua verificarile.
Precizam ca Politia de Frontiera Romana a actionat si si-a exercitat prerogativele cu respectarea stricta a prevederilor legale interne si internationale in vigoare.
Astfel, in temeiul articolului 56 din Conventia de la Montego Bay privind dreptul marii, Romania are drepturi suverane in ceea ce priveste exploatarea, gestionarea si conservarea resurselor biologice - inclusiv resursele piscicole - aflate in zona sa economica exclusiva. De asemenea, in baza articolului 73 din Conventie, Romania poate lua orice masuri, inclusiv abordarea, inspectarea, sechestrarea si urmarirea judiciara, pentru asigurarea respectarii legislatiei romane care se refera la resursele biologice din zona sa economica exclusiva. Articolul 111 din Conventie da dreptul autoritatilor romane sa urmareasca o nava straina daca au motive intemeiate sa creada ca aceasta nava a incalcat legile si reglementarile in vigoare, indiferent daca incalcarea s-a produs in marea teritoriala sau in zona economica exclusiva.
Totodata, precizam ca autoritatile romane competente sunt hotarate sa combata cu fermitate repetarea acestui tip de incidente frecvente, care au dobandit tendinte de veritabil fenomen, inclusiv avand in vedere obligatiile pe care Romania si le-a asumat in calitate de viitor stat membru al Spatiului Schengen. Romania este decisa sa respecte cu strictete angajamentele asumate pentru protejarea Spatiului Schengen.