Valori trafic
Valorile de trafic inregistrate in punctele de trecere a frontierei, de la nivelul intregii tari, in perioada 01.01.2007 - 31.08.2007, au fost de 9.900.000 treceri cetateni straini, dintre care:
intrare - 5.000.000 iesire - 4.900.000In perioada similara a anului trecut s-au inregistrat peste 7.800.000 treceri ale cetatenilor straini, prin punctele de frontiera romane.
Din analiza cifrelor, s-a constatat, anul acesta, o crestere a tranzitului cetatenilor straini la frontierele Romaniei cu 27% fata de primele opt luni ale anului trecut.
Fapte constatate
In perioada 01.01 - 31.08.2007, lucratorii nostri au constatat 3.484 fapte ilegale comise de cetatenii straini, in zonele de frontiera (in punctele de trecere a frontierei si in cei 30 km de la linia de granita, spre interior, aflati in competenta Politiei de Frontiera Romane). Din totalul actelor ilegale depistate in zona de competenta,
1.869 reprezinta infractiuni, 1.615 reprezinta contraventii.Cele mai multe fapte ilegale au fost savarsite in domeniile migratiei ilegale de persoane, contrabandei cu bunuri de larg consum si braconajului piscicol.
La frontiera verde
au fost depistati 437 cetateni straini care au incercat sa treaca fraudulos, 307 dintre acestia fiind descoperiti la intrarea in tara. In aceeasi perioada a anului trecut, au fost depistati 416 cetateni straini careau incercat sa treaca fraudulos frontiera.Frontiera cea mai "incercata" a fost cea cu Serbia, unde numarul cetatenilor straini depistati de politistii de frontiera a crescut de 45 de ori, fata de anul trecut (de la 4, in primele opt luni ale anului 2006, la 180, in 2007).
au fost descoperiti 182 cetateni straini care au incalcat legislatia in vigoare, fata de acestia fiind intreprinse masurile legale ce se impun (faptele comise nu au legatura cu migratia ilegala), de exemplu contrabanda, fapte de natura economico-financiara, regimul stupefiantelor.In punctele de trecere a frontierei:
326 de cetateni staini au fost depistati in tentativa de trecere ilegala a frontierei: 269 au folosit acte false, 43 descoperiti ascunsi in mijloacele de transport, 7 au incercat sa se sustraga controlului din punctele de trecere a frontierei.In aceeasi perioada a anului trecut, au fost depistati in tentativa de trecere ilegala a frontierei 224 de cetateni straini.
fata de 2.862 de cetateni straini au fost intreprinse masurile legalepentru alte fapte care nu au legatura cu migratia ilegala, de exemplu incalcari ale regimului vamal, infractiuni de natura economico-financiara, etc. nu s-a pemis intrarea in tara unui numar de 6.950 cetateni straini, cu aproximativ 76% mai putin comparativ cu anul trecut, cand nu s-a permis intrarea in tara la 28.831 straini: 3.524 cetateni straini aveau nereguli in documentele de calatorie prezentate, 1.142 nu posedau mijloacele de intretinere necesare pe teritoriul tarii noastre, in topul cetatenilor straini carora nu li s-a permis intrarea in Romania se afla cei ai R. Moldova (3.867) - insa numarul acestora este in scadere evidenta, cu 82,52% mai putin decat anul trecut, ca urmare a introducerii vizelor. Cetatenii moldoveni sunt urmati de cei ucraineni si cei turci.Topul infractionalitatii cetatenilor straini
Cetatenii moldoveni - Din analizele efectuate, s-a constatat ca, in topul cetatenilor straini, in ceea ce priveste infractionalitatea la frontierele Romaniei, se afla cetatenii din Rep. Moldova.
Una dintre modalitatile cetatenilor moldoveni de a ajunge in Romania o reprezinta tentativa de intrare in tara in baza unor documente de sedere italiene falsificate, cu scopul de a ajunge in state din Spatiul Schengen (Italia). De asemenea, dupa ce intra legal in Romania, acestia folosesc documente romanesti ce apartin altor persoane (substituire de persoana) sau sunt depistati in tentativa de trecere a frontierei cu Ungaria, cu scopul de a ajunge in state din Spatiul Schengen.
Politistii de frontiera au depistat 609 cetateni moldoveni care au fost implicati in diferite infractiuni comise in zona de competenta - infractiuni de fals si uz de fals, infractiuni de contrabanda, de natura economico-financiara, etc.
Cetatnii turci - O alta categorie de cetateni straini care savarsesc acte ilegale la frontiera este cea a cetatenilor turci, care, dupa intrarea legala in Romania, folosesc documente bulgaresti apartinand altor persoane (substituire de persoana), ori sunt depistati in tentativa de trecere a frontierei cu Ungaria, cu scopul de a se deplasa in state ale Spatiului Schengen.
Peste 230 de cetateni turci au fost depistati de politistii de frontiera comitand diferite infractiuni in punctele de trecere a frontierei sau pe la "frontiera verde".
Cetatenii sarbi - Avand in vedere numarul mare de cetateni sarbi depistati in trecere ilegala la frontiera romano-sarba - 103 - la nivelul D.P.F. Timisoara s-au luat masurile necesare in vederea intaririi supravegherii frontierei, fiind dublat numarul echipajelor mobile care supravegheaza granita in toata zona de actiune. Dupa ce au fost depistati de politistii de frontiera, majoritatea au solicitat azilul, si au fost preluati de reprezentantii Oficiului Roman pentru Imigrari, pentru finalizarea procedurilor prevazute de lege.
Cetatenii irakieni, somalezi sau ecuadorieni - Dupa intrarea legala in Romania, acestia folosesc pasapoarte false sau sunt depistati in tentativa de trecere ilegala a frontierei, avand ca scop deplasarea in alte state ale U.E.
In toate situatiile, politistii de frontiera au intocmit dosare penale persoanelor implicate, fiind luate masurile de predare a acestora institutiilor abilitate pentru dispunerea masurilor legale ce se impun.
P.F.R. coopereaza, de asemenea, cu toate structurile cu atributii pe linia prevenirii si combaterii infractionalitatii (Politia Nationala, servicii de informatii), masurile adoptate la frontiera impotriva persoanelor aflate in atentia autoritatilor fiind luate in conformitate cu legislatia europeana in materie.
Avand in vedere cele sus-mentionate si tinand cont ca aceste fapte ilegale afecteaza atat siguranta cetatenilor romani si economia nationala, politistii de frontiera vor continua sa ia masuri ferme fata de toti cei ce incalca legislatia romana in vigoare, fie ei romani sau cetateni straini, dezvoltand colaborarea cu autoritatile de frontiera vecine, pentru a securiza cat mai bine granita comuna.