Politistii de frontiera mehedinteni, sub coordonarea
D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti si cu sprijinul
S.I.I.P.I. Mehedinti, au prins in flagrant, pe raza municipiului
Orsova, doi cetateni romani care sustrageau sume mari de bani din
A.T.M.-urile unor banci comerciale, cu ajutorul cardurilor bancare
clonate.
Asupra celor doi, precum si la domiciliile acestora, politistii de
frontiera au gasit, in total, un numar de 236 carduri clonate, suma
de 33.610 lei - bani cash, mai multe liste cu diferite coduri PIN,
precum si inscrisuri din care rezulta depunerea unor sume mari de
bani in conturi special create la diferite societati bancare din
Romania.
Din cercetarile efectuate pana in prezent, s-a stabilit ca tinerii
sunt membrii unui grup infractional organizat, ce actioneaza in
special in strainatate si care se ocupa cu furtul de date
electronice de pe carduri originale, copierea si transferarea
acestor date pe alte suporturi electronice (blankuri) si, in final,
furtul unor sume mari de bani din conturile persoanelor fizice
pagubite.
Cercetarile sunt continuate de lucratorii nostri in vederea
identificarii tuturor membrilor gruparii si documentarii intregii
activitati infractionale.
Investigatiile
La inceputul lunii noiembrie a.c., politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti au obtinut date si informatii cu privire la faptul ca doi tineri din municipiul Turnu Severin folosesc carti de credit clonate la diferite bancomate din Orsova si astfel, sustrag sume mari de bani din ATM-urile unor societati bancare.
Drept urmare, sub supravegherea D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti si cu sprijinul S.I.I.P.I. Mehedinti, au fost demarate actiunile specifice pentru probarea intregii activitati infractionale si tragerea la raspundere a celor in cauza.
S-a procedat inclusiv la monitorizarea tinerilor, ocazie cu care s-a stabilit ca, in mod frecvent, acestia efectueaza operatiuni de ridicare de numerar de la diverse bancomate dispuse in centrul municipiului Orsova si in plus, dispun permanent de sume mari de bani - peste posibilitatile lor financiare - in conditiile in care unul dintre ei nu avea un loc de munca, iar cel de-al doilea era angajat ca distribuitor la o societate comerciala.
Flagrantul
In seara zilei de 28.11.2008, sub coordonarea D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Mehedinti, politistii de frontiera din cadrul Biroului de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti, Sectorului P.F. Orsova si Detasamentului de Interventie au organizat actiunea de prindere in flagrant a celor in cauza.
Astfel, dupa o supraveghere de 15 minute la un bancomat din zona centrala a municipiului Orsova, lucratorii nostri au observat cum unul dintre tineri efectueaza mai multe operatiuni bancare, ridicand sume de bani pe care le introducea in interiorul unei jachete. In acest timp, cel de-al doilea astepta intr-un autoturism parcat pe o alee laturalnica din apropierea bancomatului.
Actionand simultan, doua echipaje ale Politiei de Frontiera i-au retinut pe cei doi in flagrant, exact in momentul cand acestia isi derulau activitatile infractionale. Desi cel care efectua operatiunile bancare a incercat initial sa opuna rezistenta si sa se sustraga verificarilor, politistii de frontiera au reusit retinerea ambilor tineri, perchezitionarea lor si conducerea la sediul i.j.p.f. pentru continuarea cercetarilor
Acestia sunt Mihai G., de 28 ani si Viorel P., de 32 ani, ambii din Turnu Severin, asupra lor fiind gasite 59 carduri clonate, suma totala de 30.160 lei (ridicata intr-o singura seara de la un singur bancomat) si 6 liste continand 70 de coduri PIN (40 carti de credit clonate, suma de 17.450 lei si patru liste continand 44 coduri PIN au fost gasite asupra lui Mihai G., care efectua operatiunile bancare, iar restul in autoturism).
Perchezitia
In baza autorizatiilor emise de Tribunalul Mehedinti, au fost efectuate perchezitii la domiciliile celor doi severineni.
Cu aceasta ocazie, politistii de frontiera au mai descoperit alte 177 carti de credit clonate inscriptionate si neinscriptionate (blank-uri), suma de 3.000 lei, precum si inscrisuri continand depuneri de sume de bani la diferite banci din Romania si alte liste continand coduri PIN.
Modul de operare
Din cercetarile efectuate pana in prezent de politistii de frontiera mehedinteni, rezulta ca Mihai G. si Viorel P. sunt membrii unui grup infractional organizat, ce actioneaza in special in strainatate si care se ocupa cu furtul de date electronice de pe cardurile originale (cu ajutorul unor microcamere video si aparate de copiat carduri), copierea si transferarea acestor date, cu ajutorul unor programe de calculator, pe alte suporturi electronice clonate (blank-uri) si, ulterior, furtul de bani din conturile unor persoane fizice.
Acestia se deplasau frecvent in tari ca Franta, Belgia si Italia, unde luau legatura cu membrii gruparii infractionale si procurau cartile de credit clonate, respectiv codurile PIN aferente, in schimbul unor "comisioane" consistente (60-70% din suma de bani furata revenea gruparii infractionale).
Odata ajunsi in Romania, cei doi se deplasau pe raza judetului Mehedinti si a judetelor invecinate, actionand de regula in timpul diminetii sau serii, imediat dupa ce se oprea sau inainte de a fi pornit iluminatul public din localitatile in care actionau.
Pentru a nu fi reperati de oamenii legii, cei doi severineni isi schimbau permanent traseele de deplasare, verificand in acest fel daca sunt urmariti si, de asemenea, efectuau "recunoasteri" in locurile unde se aflau dispuse bancomatele. In majoritatea cazurile, ei cautau bancomate dispuse in spatii slab iluminate, putin expuse aglomeratiei pietonale sau unde nu exista personal pentru paza si supravegherea (pentru cele aflate in interiorul societatilor bancare).
Inainte de inceperea activitatii infractionale, cei doi tineri verificau atent numarul si dispunerea camerelor de supraveghere, pentru a elimina cat mai mult posibilitatea de a fi recunoscuti.
Totodata, tinerii supravegheau si perioadele de timp cand erau alimentate bancomatele cu sume de bani, pentru a avea certitudinea ca pot extrage cat mai mult numerar.
Dupa ce verificau atent locul, cu cartile de credit clonate legate cu elastic in palma si cu portofelul in care aveau codurile PIN in cealalta mana, Mihai G. si Viorel P. incepeau actiunea de furt din bancomate, ce dura intre 30 si 40 de minute.
Pedeapsa
Fata de Mihai G. si Viorel P., D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti a dispus, in ziua de 29.11.2008, masura retinerii pentru 24 de ore pentru savarsirea infractiunilor de initiere si constituire de grup organizat in vederea savarsirii de infractiuni, falsificarea instrumentelor de plata electronice si punerea in circulatie a acestora si efectuarea de operatiuni finaciare in mod fraudulos.
In data de 30.11.2008, in baza probatoriului administrat de catre politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Mehedinti si a cererii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti, instanta competenta de pe langa Tribunalul Mehedinti a dispus arestarea preventiva a celor doi pentru 29 de zile. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca o pedeapsa cu inchisoare cuprinsa intre 3 si 12 ani.
Politistii de frontiera continua cercetarile, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti in vederea identificarii tuturor membrilor gruparii si documentarii intregii activitati infractionale.