Măsuri dispuse la frontieră şi recomandări pentru perioada sezonului estival

Având în vedere că a început sezonul estival şi mulţi cetăţeni români aleg să-şi petreacă vacanţa în afara graniţelor ţării, respectiv turişti români şi străini se deplasează în zona litoralului Mării Negre, Delta Dunării şi staţiunile montane, Poliţia de Frontieră Română şi-a adaptat misiunile  în scopul fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei şi asigurării unui climat de siguranţă şi ordine publică în zona de competenţă.

În această perioadă, conducerea Poliţiei de Frontieră Române a dispus structurilor teritoriale o serie de măsuri prin care să-şi adapteze resursele umane şi materiale la specificul fiecărei frontiere, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ, astfel:

  • S-a suplimentat personalul care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea acestora;
  • Va fi folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora și, în funcție de valorile de trafic, se vor crea fluxuri suplimentare de control în punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz;
  • Desfăşurarea unor acţiuni comune la nivel local cu structurile Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române, în scopul asigurării unui climat de normalitate şi siguranţă civică în zona de competenţă;
  • Colaborarea între Garda de Coastă şi I.S.U. Constanţa în vederea asigurării unui dispozitiv comun de acţiune în evenimentele de căutare şi salvare pe mare;
  • Optimizarea relaţiilor de conlucrare şi colaborare cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, in special la graniţa cu Bulgaria si Ungaria, in vederea dispunerii unor masuri comune de fluidizare a traficul prin punctele de trecere a frontierei.

În această perioadă, peste 4.000 poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Statistica anului trecut, în perioada estivală

În anul 2018, în perioada estivală 01.06.2018 - 31.08.2018, au trecut frontiera aproximativ 21milioane de persoane (dintre care aproximativ 16,6 milioane cetăţeni UE şi 4,4 milioane cetăţeni non UE) şi peste 5,1 milioane mijloace de transport.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost cele de la frontiera româno-ungară (6,4 milioane persoane) şi cele aeroportuare (5,6 milioane persoane), atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire.

Astfel, cel mai tranzitat a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă (3,6 milioane persoane), urmat de P.T.F. Nădlac II cu valori de trafic de peste 2 milioane persoane  si P.T.F. Borş cu 1,8 milioane persoane.

În perioada sezonului estival, o situaţie aparte se înregistrează la graniţa cu Bulgaria, având în vedere numărul mare de turişti care tranzitează  aceasta frontieră (3,5 milioane persoane anul trecut). Astfel, se constată o creştere semnificativă a valorilor de trafic prin P.T.F. Vama Veche, anul trecut, prin acest punct de trecere efectuând formalităţile de frontieră aproximativ 880.000 de persoane, situaţie care se menţine în acelaşi trend şi în prezent, în mod special în zilele de sfârşit de săptămână când valorile de trafic cresc cu peste 200 % .  

Recomandări:

  • Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia aglomerărilor.
  • Pregătirea din timp a documentelor de călătorie pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cu celeritate, precum şi verificarea şi pregătirea documentelor necesare minorilor la ieşirea din ţară, în vederea scurtării timpului de control.
  • Consultarea aplicaţiei Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

Acţiuni pentru siguranţa cetăţenilor, pe litoralul Mării Negre şi în Delta Dunării

În Delta Dunării şi la Marea Neagră, Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, acţionează permanent pentru supravegherea şi controlul frontierei maritime şi fluviale, dar şi pentru combaterea migraţiei ilegale, contrabandei, exploatării ilegale a resurselor minerale şi biologice şi poluării deliberate a mediului acvatic.

În acelaşi timp, se acordă atenţie deosebită controlului navelor şi al ambarcaţiunilor, căutării şi salvării vieţilor omeneşti pe mare (misiuni de tip "search and rescue"), protecţiei obiectivelor aflate în zona de competenţă, respectării normelor privind ordinea şi siguranţa navigaţiei în zona de competenţă etc.

De asemenea, atragem  atenţia  persoanelor  care-şi  vor  petrece concediul pe litoral să nu se aventureze la distanţă mare de ţărm şi să nu utilizeze ambarcaţii neadecvate pentru navigaţie, în special când vremea este nefavorabilă. În situaţii de urgenţă pe mare, recomandăm cetăţenilor să solicite sprijinul autorităţilor, apelând numărul de urgenţă „112”.

  • Măsuri dispuse la frontieră şi recomandări pentru perioada sezonului estival

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe