Managementul Politiei de Frontiera perfectionat cu sprijinul partenerilor germani

In data de 26 octombrie 2007 a avut loc festivitatea de inchidere a contractului de infratire institutionala dintre Politia de Frontiera Romana (P.F.R.) si Politia Federala Germana - "Continuarea dezvoltarii capacitatii Politiei de Frontiera Romane de a aplica Acquis-ul Schengen si cel privind Managementul Frontierei".

Acest proiect Phare a fost finantat de Uniunea Europeana cu un buget de 745.337,32 Euro si s-a desfasurat pe parcursul a 12 luni, obiectivul principal fiind acela de a perfectiona managementul si organizarea Politiei de Fontiera Romane in contextul ultimelor dezvoltari in acest domeniu in cadrul statelor membre ale U.E. Un alt scop al proiectului este acela de a realiza armonizarea avansata a structurilor de management, cooperare si resurse umane din cadrul P.F.R. cu cele mai bune practici ale U.E., in conformitate cu Acquis-ului Schengen.

In implementarea acestui contract de twinning s-au avut in vedere cele mai noi realizari in domeniul managementului frontierei si s-a urmarit, in principal, pregatirea nivelelor superioare si medii de management din cadrul P.F.R.

Toate activitatile proiectului au fost derulate in comun intr-o coordonare perfecta intre expertii si specialistii romani si germani, in vederea indeplinirii cu succes a obiectivelor proiectului de importanta deosebita pentru aderarea Romaniei la Schengen.

Principalele rezultate obtinute in timpul implementarii acestui proiect de twinning sunt:

adaptarea conceptelor de instruire si a regulamentelor interne si elaborarea materialelor de instruire si a planurilor de invatamant; instruirea a peste 950 de politisti de frontiera, in domeniul legislatiei europene si acquis-ului Schengen, depasindu-se numarul de 400 prevazut in contract; stabilirea rezultatelor proceselor de optimizare in zona domeniului personal, infrastructura si mijloace tehnice; implemetarea masurilor de optimizare a procedurilor de control la frontiera; intreprinderea masurilor si actiunilor sigure pentru implementarea Codului Schengen si pentru protectia frontierelor externe ale U.E.; elaborarea unei analize a situatiei modificarilor legislative necesare privind sarcinile / atributiile P.F.R. cu accent pe frontierele externe ale U.E.; elaborarea m odificarilor legislative necesare la nivelul I.G.P.F. care au fost inaintate catre M.I.R.A. si catre alte institutii pentru aprobare; adaptarea regulamentelor interne referitoare la management, in conformitate cu regulamentele Schengen, proces de coordonare si aprobare de catre alte autoritati.

Prin munca dedicata si eforturile sustinute ale personalului si institutiilor implicate in acest proiect, prezentul contract de twinning a continuat dezvoltarea rezultatelor obtinute de Politia de Frontiera pana in prezent, modernizarea procedurilor de control la frontiera si a consolidat securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene, constituind astfel un instrument de baza pentru cooperarea si lupta impotiva criminalitatii transfrontaliere.

Acest contract de twinning este cel de al 9-lea proiect Phare de infratire institutionala de care a beneficiat Politia de Frontiera Romana incepand din anul 2000 si cel de al 6-lea proiect avand partener de twinning Ministerul Federal de Interne, respectiv Politia Federala Germana.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe