Lansarea la apa a navei maritime de supraveghere a Politiei de Frontiera Romane – moment determinant in cresterea eficientei actiunilor de securizare a frontierelor externe ale UE

Astazi, 07.05.2010, la sediul Santierului Naval Damen Galati a avut loc ceremonia de lansare la apa a navei maritime de supraveghere care va intra in dotarea Politiei de Frontiera Romane, la sfarsitul lunii septembrie anul curent.

Activitatea s-a desfasurat in cadrul contractului finantat prin fondurile Facilitatea Schengen, RO FSCH 18.1.1 - Nava maritima de supraveghere, Contractantul fiind firma DAMEN SHIPYARDS GORINCHEM din Regatul Olandei.

Implementarea contractului Facilitatea Schengen RO FSCH 18.1.1 - Nava maritima de supraveghere a inceput la data de 12.01.2009, acest proiect fiind finantat de Uniunea Europeana cu un buget de 24.750.000 EURO. Termenul de finalizare a contractului este la data de 30.09.2010.

Obiectul contractului il reprezinta furnizarea unei nave pentru supravegherea frontierei maritime a Romaniei, frontiera externa a Uniunii Europene, in vederea respectarii jurisdictiei statului roman in zona de competenta. Nava maritima de supraveghere va li livrata, dupa finalizare, in Portul Constanta, Romania.

Constructia navei se realizeaza pe etape, lansarea la apa reprezentand finalizarea Fazei 5 - Pregatirea pentru lansare si lansarea la apa a navei maritime, din cele opt prevazute in graficul de constructie.

Etapele principale in constructia navei desfasurate de la inceperea proiectului pana in prezent au fost urmatoarele:

31.07.2009 - Inceperea debitarii tablelor la Santierul DAMEN SHIPYARDS GALATI. Inceperea constructiei navei in Romania; 30.10.2009 - Ceremonia de punere a chilei navei - Santierul DAMEN SHIPYARDS GALATI; 12.03.2010 - Activitatea de acceptanta provizorie partiala pentru finalizarea corpului si a suprastructurii navei - santierul naval DAMEN SHIPYARDS GALATI.

Nava maritima de supraveghere, care beneficiaza de dotari moderne necesare asigurarii unei supravegheri continue a spatiului maritim, in special a frontierei externe a Uniunii Europene, va completa extinderea spre larg a razei de observare a sistemului de supraveghere si control existent, SCOMAR, realizat de Politia de Frontiera Romana printr-un proiect anterior finantat prin fonduri europene, fiind unul dintre cele mai performante sisteme de supraveghere a frontierelor maritime din Europa.

Aceasta nava va juca un rol important in supravegherea frontierei Uniunii Europene, avand in acelasi timp calitatile necesare pentru a executa misiuni pe perioade lungi de timp, la distante mari de tarm, in zona contigua si zona economica exclusiva a Romaniei si de a primi/transmite date si informatii catre sistemul de supraveghere si control.

Specificatii tehnice nava maritima:

Lungime: 66,00 m Latime: 9,70 m Echipaj: 19 membri Capacitate de transport: 100 persoane, inclusiv echipaj

Performante:

Viteza maxima: 21 noduri Viteza de patrulare: 12 noduri Autonomie de operare: 1800 mile la viteza de croaziera de 17 noduri Tip motor: 2 motoare tip MTU, tip 16V4000M73

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe