Politistii de frontiera au intensificat actiunile de supraveghere si control, in perioada 17 - 19.08.2007, fiind depistate 15 persoane, care au incercat sa treaca fraudulos granita.
Modalitati
In urma activitatilor informativ - operative desfasurate de catre politistii de frontiera, s-au conturat urmatoarele modalitati in ceea ce priveste trecerile ilegale la frontierele Romaniei:
Cetateni moldoveni carti de identitate romanesti false / falsificate sau apartinand altor persoane - dupa intrarea legala in Romania, folosesc carti de identitate romanesti false / falsificate sau apartinand altor persoane cu scopul de a ajunge in tari membre UE, mizand pe faptul ca de la 1 ianuarie 2007, Romania a devenit stat european iar cetatenii romani pot iesi din tara, prezentand numai cartea de identitate. pasapoarte romanesti apartinand altor persoane (substituire de persoana), pasapoarte falsificate sau documente de sedere in state UE falsificate - dupa ce intra legal in Romania, folosesc pasapoarte romanesti apartinand altor persoane (substituire de persoana), pasapoarte falsificate sau documente de sedere in state UE, de asemenea, falsificate. ascunsi in mijloace de transport - o alta modalitate a cetatenilor moldoveni de a iesi ilegal din Romania consta in ascunderea in diferite mijloace de transport, in general automarfare, apreciind ca ascunzatoarea ii va proteja mai bine de vigilenta autoritatilor. Ei apeleaza la sprijinul soferilor de TIR care primesc in schimb, importante sume de bani, de pana la 5.000 euro / transport. Cetateni turci dupa ce intra legal in Romania, folosesc pasapoarte turcesti apartinand altor persoane, carti de identitate romanesti apartinand altor persoane, documente bulgaresti falsificate sau apartinand altor persoane ori au fost depistati in tentativa de trecere a frontierei cu Ungaria, cu scopul de a se deplasa in state ale U.E. incearca sa intre ilegal in Romania in baza unor vize Schengen false, cu carti de identitate bulgaresti false, cu scopul de a ajunge in state din Spatiul Schengen.Motivatia principala a persoanelor care apeleaza la aceste metode este sa ajunga in Occident, pentru a se alatura rudelor sau sa-si gaseasca locuri de munca mai bine platite.
Cetatenii straini depistati pe sensul de iesire din Romania, majoritatea cetateni din R. Moldova, au recunoscut faptul ca au comis aceste infractiuni deoarece nu aveau vizele necesare efectuarii unei calatorii legale.
Exista, insa, si cetateni romani care incearca trecerea ilicita a frontierei deoarece nu indeplinesc conditiile legale - nu poseda documente de calatorie valabile sau sunt cetateni minori care nu au acordul parintilor (asa cum prevede Legea nr. 248/2005) - sau au comis infractiuni pe teritoriul Romaniei sau al altei tari, incercand sa evite, astfel, aplicarea masurilor legale.
Dupa 1 ianuarie 2007, cand Romania a devenit stat membru UE, controlul la frontierele interne europene a devenit un control minim care presupune verificarea rapida, inclusiv prin folosirea mijloacelor tehnice din dotare, a documentului de calatorie (carte de identitate sau pasaport) prezentat la controlul de frontiera (pentru a depista eventualele falsuri).
De precizat, insa, ca politistii de frontiera au posibilitatea, conform normelor europene, sa consulte bazele de date nationale si europene, astfel incat PFR sa se asigure ca persoanele care traziteaza frontiera nu reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne, a ordinii sau sanatatii publice sau relatiilor internationale ale statelor membere.
PFR coopereaza, de asemenea, cu toate structurile cu atributii pe linia prevenirii si combaterii infractionalitatii, masurile adoptate la frontiera impotriva persoanelor aflate in atentia autoritatilor fiind luate in conformitate cu legislatia europeana in materie.
Raspunderea penala
Zilnic, politistii de frontiera se confrunta cu astfel de cazuri in care persoane de diferite nationalitati incearca sa treaca ilegal frontiera folosind documente de identitate false sau incercand sa treaca pe la "frontiera verde". In aceste situatii, lucratorii nostri intocmesc dosare penale pe numele celor in cauza, fiind prezentati procurorilor din cadrul parchetelor teritoriale, pentru a dispune masurile legale ce se impun.
Masuri
Avand in vedere cele sus-mentionate si tinand cont ca aceste fapte ilegale afecteaza imaginea tarii noastre in strainatate, politistii de frontiera vor continua sa ia masuri ferme fata de toti cei care incalca legislatia romana in vigoare, scopul principal fiind respectarea de catre toti cei care tranziteaza frontiera a prevederilor legale interne si internationale in vigoare.
Pentru contracararea acestui fenomen, Politia de Frontiera Romana dezvolta o colaborare asidua cu autoritatile de frontiera vecine, pentru a securiza cat mai bine granitele romane - interne si externe ale Uniunii Europene.