"JUPITER 2009", faza a V-a - operatiune comuna FRONTEX la frontiera externa din estul si nordul Romaniei

Timp de doua saptamani, la frontiera de est si de nord a Romaniei, s-a desfasurat cea de-a V-a faza a operatiunii comune "JUPITER" organizata de Agentia Europeana FRONTEX (Agentia Europeana pentru Managementul Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene).
Obiectivul acestei operatiuni a fost supravegherea frontierei cu scopul de a reduce nivelul migratiei ilegale din Federatia Rusa, Ucraina, Moldova si statele asiatice, precum si imbunatatirea controalelor la frontiere, cu precadere asupra persoanelor ce au depasit termenul de sedere, documente false, autoturisme furate si asupra muncii la negru.
In cadrul actiunii, alaturi de politistii de frontiera romani, au participat 18 reprezentanti ai Statelor Membre ale Uniunii Europene, 2 observatori din Republica Moldova si Ucraina, precum si un contingent de 20 de politisti din Politia Federala Germana care a sprijinit operatiunea si cu 2 elicoptere tip EC-135.

In baza Planului de Lucru pe 2009, al Agentiei Frontex, Romania, alaturi de Polonia, Slovacia si Ungaria au gazduit, timp de 2 saptamani, Operatiunea Comuna JUPITER.

Faza a V-a a Operatiunii JUPITER a fost gazduita de Politia de Frontiera Romana in perioada 28.10-11.11.2009, la frontierele externe terestre ale Romaniei cu Republica Moldova si Ucraina.

Pe langa autoritatile de frontiera romane, la actiune au participat 18 reprezentanti ai Statelor Membre ale Uniunii Europene (Austria, Cehia, Germania, Grecia, Finlanda, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Slovenia, Slovacia, Ungaria) si 2 observatori din Republica Moldova si Ucraina. Totodata, pentru supravegherea frontierei, Politia Federala Germana a participat cu 2 elicoptere tip EC - 135 si un contingent de 20 de politisti, membrii ai echipajelor.

Obiectivul principal al Operatiunii Comune JUPITER l-a reprezentat supravegherea frontierei cu scopul de a reduce nivelul migratiei ilegale din Federatia Rusa, Ucraina, Moldova si statele asiatice precum si imbunatatirea controalelor la frontiere, cu precadere asupra persoanelor care au depasit termenul de sedere, documente false, autoturisme furate si asupra muncii la negru.

Reprezentantii Statelor membre au participat, pe toata durata operatiunii, la misiuni de supraveghere si control a frontierei alaturi de politistii de frontiera romani si s-au supus legislatiei nationale a Romaniei, privind regimul armelor si munitiilor, legitima aparare, consultarea bazelor de date nationale etc.

Din punct de vedere financiar, operatiunea a fost finantata 100% de catre Agentia Frontex.

INFORMATII DE BACKGROUND

Agentia Europeana FRONTEX a luat fiinta in anul 2005 (a devenit operationala), in baza prevederilor articolului 2 din Regulamentul Consiliului Europei nr. 2007/2004. Agentia este principala institutie a Uniunii Europene pentru managementul frontierelor externe, asigurand coordonarea actiunilor Statelor Membre in implementarea masurilor comunitare din acest domeniu.

Operatiunile FRONTEX au ca principal obiectiv combaterea migratiei ilegale la nivelul Uniunii Europene, in baza analizelor de risc, fapt ce atrage increderea, suportul si participarea activa a tuturor Statelor Membre.

O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Politia de Frontiera Romana a devenit membru cu drepturi depline in cadrul Agentiei Europene FRONTEX.

Capacitatile institutionale, legislative si operationale ale Politiei de Frontiera Romane, precum si responsabilitatile ce deriva din necesitatea de securizare a frontierei externe a U.E., au permis implicarea activa a institutiei noastre in activitatile organizate de catre Agentia Frontex, acestea incluzand:

participarea la procesul de creionare a liniilor directoare privind managementul frontierelor externe ale Uniunii Europene; participarea la intocmirea programelor anuale de lucru, in baza analizelor de risc si a evaluarilor operative desfasurate atat la nivelul FRONTEX cat si la nivel national; participarea la operatiuni comune organizate de FRONTEX pe teritoriul altor state; organizarea de operatiuni comune FRONTEX pe teritoriul tarii noastre, pe toate cele trei tipuri de frontiera (verde, albastra, aeroportuara); acordarea de asistenta operativa rapida pentru o perioada limitata de timp, sub forma unor echipe de interventie rapida la frontiera (RABITT); pregatirea ofiterilor de politie de frontiera etc.

Operatiunile FRONTEX sunt bazate pe analiza de risc pentru combaterea migratiei ilegale, fapt ce atrage increderea, suportul si participarea activa a Statelor Membre, iar spiritul FRONTEX de a coordona masurile comune completeaza sistemele nationale de securizare a frontierelor.

Politia de Frontiera Romana este apreciata ca fiind una dintre cele mai active structuri la nivelul Agentiei FRONTEX.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe