Intalniri la nivel inalt intre conducerea Politiei de Frontiera din Romania si sefii Politiei din Ungaria si Spania

A fost semnat un plan comun de cooperare romano-ungar
Astazi, 26.03.2008, la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, a avut loc o intalnire oficiala intre o delegatie a Politiei de Frontiera Romane, condusa de inspectorul general, domnul chestor principal de politie dr. Nelu Pop si o delegatie a Politiei Nationale a Republicii Ungare, condusa de seful institutiei, domnul general locotenent de politie Jozsef Bencze.

Scopul principal al intalnirii l-a constituit intarirea cooperarii bilaterale in domeniul frontierei de stat romano-ungare.

Cu aceasta ocazie, cele doua delegatii au semnat "Planul de cooperare pentru anul 2008 in domeniul regimului frontierei de stat romano-ungare, combaterii migratiei ilegale si a infractionalitatii transfrontaliere", document bilateral ce vizeaza urmatoarele aspecte:

analizarea modului de efectuare a controlului in comun la frontiera dintre Romania si Republica Ungaria; schimbul reciproc de date si informatii legate de controlul traficului de frontiera, in special privind tehnicile de contrafacere si falsificare a documentelor si vizelor utilizate pentru trecerea frontierei; masuri comune pe linia fluidizarii traficului de frontiera astfel incat sa se reduca timpul de asteptare in punctele de trecere.
Astfel, partile se vor informa reciproc cu privire la evenimentele previzibile care pot influenta controlul traficului de frontiera si vor dispune masuri comune de redirectionare a mijloacelor de transport catre punctele de trecere a frontierei cu trafic mai redus. cooperarea in domeniul combaterii contrabandei (cu alcool, tigari, armament, munitie), traficului cu autovehicule furate, protectia drepturilor de proprietate intelectuala etc.; cooperarea in domeniul combaterii traficului de droguri si precursori, prin dezvoltarea schimbului de informatii privind retele de trafic transfrontalier de droguri; schimbul de date si informatii, in domeniul combaterii migratiei ilegale si infractionalitatii transfrontaliere; schimb de date statistice cu privire la situatia operativa la nivel national si teritorial, evaluarea situatiei operative la nivel national si teritorial in vederea identificarii factorilor de risc.

Intalnirea de astazi demonstreaza vointa celor doua parti de a continua si intensifica relatiile de colaborare dintre autoritatile de frontiera din Romania si Ungaria si, de asemenea, de a actiona in comun pentru prevenirea si combaterea infrationalitatii la granita comuna.

Delegatia spaniola a apreciat activitatea desfasurata de politistii de frontiera romani la punctul de trecere La Junquera
Ieri, 25.03.2008, la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, a avut loc o intrevedere de lucru romano-spaniola intre delegatia Politiei de Frontiera Romane si cea a Directiei Generale de Politie si Garda Civila din Spania.

In cadrul intalnirii, sefii celor doua delegatii - domnul chestor principal de politie Nelu Pop, inspector general al P.F.R. si domnul Joan Mesquida Ferrando, director general Guardia Civil - au dezbatut problematica specifica securizarii frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Cu aceasta ocazie, Directorul general al Directiei Generale de Politie si Garda Civila din Ministerul de Interne spaniol a apreciat faptul ca legaturile cu autoritatile romane sunt intense si eficiente, fiind remarcata activitatea desfasurata de ofiterii romani la punctul de trecere a frontierei La Junquera, precum si rezultatele proiectelor de infratire institutionala in beneficiul P.F.R., cu partener spaniol.

De asemenea, inspectorul general al P.F.R. a prezentat rezultatele obtinute ca urmare a cooperarii internationale in general, precum si cu autoritatile spaniole in particular. Totodata, a invitat partea spaniola sa participe, in cursul anului 2008, impreuna cu autoritatile bulgare competente la o actiune comuna, ce urmeaza a fi organizata la Marea Neagra, cu finantarea FRONTEX, avand in vedere experienta in supravegherea frontierei maritime.

Ambele parti au fost de acord cu necesitatea dezvoltarii cooperarii romano - spaniole in domeniul de competenta al politiei de frontiera, organizarea unor reuniuni, anuale sau semestriale, pentru dezbaterea domeniilor de cooperare, in care securitatea frontierelor sa aiba un rol major.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe