Intalnire la nivel inalt intre autoritatile de frontiera din Romania si Ucraina

Sefii Politiilor de Frontiera din Romania si Ucraina s-au intalnit marti, la Radauti, jud. Suceava, in cadrul unei sedinte in care a fost analizata situatia operativa de la frontiera romano-ucraineana, ocazie cu care au fost stabilite masuri comune de actiune, in vederea eficientizarii cooperarii dintre cele doua institutii si combaterii eficiente a infractionalitatii transfrontaliere.

Marti, 27 martie 2012, in localitatea Radauti, judetul Suceava, a avut loc cea de-a sasea sedinta a Imputernicitilor de frontiera principali ai Romaniei si Ucrainei.

La acest eveniment, Romania a fost reprezentata de o delegatie condusa de imputernicitul de frontiera principal al Romaniei, inspectorul general, chestor sef de politie Ioan BUDA, iar delegatia ucraineana a fost condusa de Mikola Mihailovici LITVIN, presedintele Administratiei Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei.

I mputernicitii de frontiera principali ai celor doua state au analizat situatia operativa la frontiera de stat romano-ucraineana, stadiul actiunilor de supraveghere a acesteia si au facut schimb de informatii referitoare la aspectele contracararii activitatii infractionale.

Pe timpul intalnirii, partea ucraineana a prezentat sistemul sau de pregatire initiala a politistilor de frontiera ucraineni.

Pentru intensificarea eforturilor de contracarare a activitatilor infractionale de la frontiera de stat romano-ucraineana, s-a hotarat:

intreprinderea masurilor necesare privind cooperarea pentru imbunatatirea fluidizarii traficului calatorilor si mijloacelor de transport in punctele de trecere a frontierei de la frontiera romano-ucraineana pe timpul Campionatului European de Fotbal, care se va desfasura in vara anului 2012, in Ucraina si Polonia si prevenirea infractiunilor cu caracter transfrontalier care s-ar putea comite cu aceasta ocazie; continuarea masurilor comune privind respectarea regimului frontierei de stat romano-ucrainene; continuarea cooperarii intre structurile teritoriale de la frontiera prin desfasurarea de masuri comune pentru asigurarea supravegherii frontierei de stat romano-ucrainene, in conformitate cu planurile de cooperare; transmiterea operativa reciproca a unor date sau informatii cu privire la navele suspecte de activitati ilegale pe fluviul Dunarea; continuarea realizarii schimbului de experienta privind combaterea migratiei ilegale, falsurilor in documente, combaterea contrabandei si a altor activitati infractionale la frontiera comuna; continuarea realizarii schimbului de date si analize statistice privind situatia operativa la frontiera, atat la nivel central, cat si la nivel local.

De asemenea, s-a discutat pe marginea proiectului de Protocol intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei pentru punerea in aplicare a Acordului intre Comunitatea Europeana si Ucraina privind readmisia persoanelor, semnat la Luxemburg, la 18 iunie 2007.

La finalul intrevederii a fost semnat Planul de dezvoltare a cooperarii institutiilor de frontiera ale Romaniei si Ucrainei pentru anii 2012-2013.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe