Insotitorii minorilor, altii decat parintii, trebuie sa detina cazier judiciar pentru a li se permite iesirea din Romania

Persoanele adulte - altele decat parintii - care insotesc cetateni romani minori intr-o calatorie in strainatate, trebuie sa detina, la iesirea din Romania, pe langa celelalte documente prevazute de Legea nr. 248/2005, si cazierul judiciar.

In conditiile in care, se apropie vacanta de vara a elevilor, multi dintre acestia urmand sa se deplaseze in diverse excursii in strainatate insotiti de profesori, antrenori, etc., Politia de Frontiera Romana recomanda persoanelor insotitoare sa se documenteze din timp cu privire la actele necesare pentru iesirea din tara impreuna cu minorii.

Astfel, precizam ca politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a minorilor insotiti de o persoana fizica majora (alta decat unul dintre parinti), numai daca insotitorul prezinta:

o declaratie - a ambilor parinti sau dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal - din care sa rezulte acordul cu privire la efectuarea calatoriei in strainatate a minorului, statul/statele de destinatie, perioada in care se efectueaza calatoria si datele de identitate ale insotitorului; extrasul de cazier judiciar.

Prezentarea extrasului de cazier judiciar este necesara pentru a demonstra faptul ca insotitorul nu a savarsit anterior una dintre infractiunile: omor, omor calificat, omor deosebit de grav, infractiuni privitoare la viata sexuala, cersetorie, lipsire de libertate in mod ilegal, sclavie, prostitutie, proxenetism, infractiuni privind traficul de droguri sau precursori, infractiuni privind traficul de persoane si infractiuni in legatura cu traficul de persoane, trafic de migranti, trafic de tesuturi sau organe umane, infractiuni de terorism (cu exceptia cazului in care a fost reabilitat pentru aceasta infractiune).

Obtinerea certificatului de cazier judiciar

Potrivit prevederilor art. 21 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, persoanele fizice care au un interes legitim pot obtine propriul certificat de cazier judiciar, adresandu-se fie personal, fie prin imputernicit, cu o cerere-tip, datele complete de stare civila si motivarea cererii, la unitatea de politie de la locul de nastere ori de domiciliu.

Certificatul de cazier judiciar se elibereaza persoanelor fizice in cel mult 10 zile de la data solicitarii, in cazul in care s-au adresat unitatii de politie de la locul de nastere ori de domiciliu sau in cel mult 30 de zile de la data solicitarii, in cazul persoanelor domiciliate in strainatate si care s-au adresat misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale Romaniei.

Certificatul de cazier judiciar este valabil 6 luni de la data eliberarii si numai in scopul pentru care a fost eliberat.

La nivelul tuturor judetelor tarii functioneaza aplicatia de emitere "pe loc" a certificatelor de cazier judiciar si este utilizata in vederea eliberarii certificatelor de cazier judiciar numai pentru persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) au cetatenia romana; b) depun cererea la unitatile de politie de la locul de nastere; c) nu sunt inscrise in cazierul judiciar (nu sunt cunoscute cu antecedente penale).

Programul de eliberare "pe loc" a certificatului de cazier judiciar initiat de Inspectoratul General al Politiei Romane si sustinut financiar si de consiliile judetene a fost finalizat la nivelul inspectoratelor judetene de politie si asigura la cerere, eliberarea "pe loc" a certificatului de cazier judiciar pentru persoanele care indeplinesc conditiile mai sus precizate.

Prin acest sistem modern, menit sa imbunatateasca calitatea serviciilor destinate publicului, Inspectoratul General al Politiei Romane si unitatile teritoriale de politie vin in intampinarea persoanelor care solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin reducerea deplasarilor la sediul Politiei, dar si prin reducerea timpului de asteptare.

In prezent, la nivelul municipiului Bucuresti si al judetului Ilfov, aplicatia functioneaza la toate sectiile de politie si la sediul I.P.J. Ilfov, unde sunt emise certificatele de cazier judiciar pentru persoanele nascute in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov si al caror nume are initiala cuprinsa in intervalul alfabetic A-O, nu au antecedente penale si au achitat taxa de urgenta. In plus, ca si conditie suplimentara pentru municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, solicitantul nu trebuie sa fi avut un nume anterior, care sa fie cuprins in intervalul alfabetic precizat.

Pentru persoanele nascute in alte judete, decat cele in care domiciliaza, si pentru cele care au antecedente penale, certificatul de cazier judiciar va fi eliberat in regim normal sau in regim de urgenta, in functie de dorinta solicitantului.

De asemenea, la unitatile de politie se pot adresa cu cerere pentru obtinerea certificatului de cazier judiciar si cetatenii straini care au domiciliul / resedinta pe teritoriul Romaniei, apatrizii cu domiciliul / resedinta pe teritoriul Romaniei, precum si cetatenii nascuti pe teritoriul Romaniei, dar cu domiciliul in strainatate, cu conditia sa prezinte un document de identitate valabil (permis de sedere in Romania, respectiv pasaport).

Programul de lucru cu publicul pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar este afisat la sediul sau postat pe site-urile unitatilor de politie.

Doi minori, intorsi de la frontiera pentru ca insotitorul nu avea cazier judiciar

Politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Aeroport Henri Coanda nu au permis iesirea din tara a doi minori, ca urmare a faptului ca insotitorul acestora (altul decat vreunul din parinti) nu detinea cazier judiciar, conform reglementarilor legale.

Astazi dimineata, la P.T.F. Aeroport Henri Coanda, s-a prezentat pentru a iesi din tara, in directia Londra, cetateanul roman Costel T., in varsta de 25 ani, insotit de doi minori, ambii de 17 ani.

Cu ocazia verificarii documentelor de calatorie, politistii de frontiera au constatat ca insotitorul minorilor (care nu era unul din parintii acestora), desi detinea declaratiile parintilor din care rezulta ca acestia sunt de acord cu efectuarea calatoriei in strainatate de catre copiii lor, nu avea asupra sa si cazierul judiciar, asa cum prevede Legea nr. 248/2005.

Drept urmare, s-a luat masura intreruperii calatoriei celor in cauza, in vederea reglementarii situatiei.

Mentionam ca, de la inceputul acestui an, Politia de Frontiera Romana nu a permis iesirea din tara unui numar de peste 2500 cetateni romani minori, ca urmare a faptului ca nu erau indeplinite conditiile legale pentru a calatori in strainatate. Dintre acestia, 499 de insotitori ai minorilor, altii decat parintii, nu posedau certificat de cazier judiciar, fapt pentru care s-a procedat la intreruperea calatoriei.

Informatii de background

I. Conditiile privind calatoria cetatenilor romani minori in strainatate sunt stabilite de Legea 248/2005, care prevede faptul ca acestia pot iesi din tara in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, in baza unui document de calatorie valabil - pasaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor.

Politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:

in situatia in care calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti; in situatia in care calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte. Declaratia trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni: scopul deplasarii; ruta urmata pana in statul de destinatie; indicarea faptului ca daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se intoarca cu un insotitor. Nu mai este necesara declaratia celuilalt parinte, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila. daca este insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie: a ambilor parinti, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.

Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.

Insotitorii minorilor, altii decat parintii, vor trebui sa prezinte la iesirea din tara si cazierul judiciar.

II. Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita si prin imputernicitii acestora, conform procedurilor legale in vigoare, dupa cum urmeaza:

a) in Romania, numai pe baza unei procuri autentificate de catre un notar public; b) in strainatate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de catre un notar, cu respectarea cerintelor legalizarii actelor oficiale straine. Pentru statele care au aderat la Conventia de la Haga din 5 noiembrie 1961 este suficient sa fie aplicata apostila; Continutul procurii trebuie formulat in termeni clari, din care sa rezulte persoana care a fost mandatata, scopul si durata mandatului.

Pentru a obtine certificatul de cazier judiciar sunt necesare urmatoarele acte:

actul de identitate valabil (buletin de identitate / carte de identitate ori carte de identitate provizorie); timbrul fiscal, in valoare de 1 leu; dovada achtarii taxei de urgenta in valoare de 5 lei, in cazul in care se doreste eliberarea documentului in regim de urgenta (3 zile).

In conformitate cu prevederile O.G. 128 / 2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice si juridice de catre Ministerul Administratiei si Internelor, taxa ce trebuie achitata in vederea obtinerii certificatului de cazier judiciar in regim de urgenta (3 zile) se achita numai la unitatile Trezoreriei Statului de pe raza de domiciliu al solicitantului.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe