Activitatea Politiei de Frontiera se desfasoara in interesul persoanei, al comunitatii, avand obligatia atat de a preveni si combate starile de pericol la adresa Romaniei - determinate de criminalitatea transfrontaliera si terorism - cat si de a apara viata, integritatea corporala si libertatea cetatenilor.
Un exemplu cu privire la apararea vietii persoanelor il reprezinta si activitatea de cautare, respectiv salvare pe mare si pe Dunare.
Aceste actiuni sunt specifice politistilor de frontiera ce au in compententa zona Marii Negre (53,9 km frontiera maritima si o deschidere la Marea Neagra de 193,5 km) si cea a fluviului Dunarea.
Lucratorii nostri desfasoara ori de cate ori este nevoie, independent sau in colaborare cu celelalte institutii abilitate, operatiuni de cautare a navelor aflate in pericol si de salvare a echipajelor acestora, precum si operatiuni de salvare a persoanelor, care se aventureaza in larg, fara a tine cont de conditiile meteo sau de faptul ca nu poseda echipamentele corespunzatoare unei calatori pe mare.
Actiuni
Incepand cu 01.05.2007, au fost desfasurate 25 de actiuni de acest gen, fiind salvate un numar de 40 persoane si recuperate 13 ambarcatiuni.
Pe langa persoane care se aventureaza in ape adanci si nesigure sau iubitori ai wind-surfului, cel mai reprezentativ caz este cel in care o nava, incarcata cu 975 tone de materiale de constructii, s-a scufundat la o distanta de aproximativ 3 mile marine, in dreptul localitatii Mangalia, iar cele sapte persoane din ambarcatiune - patru cetateni georgieni, doi turci si un ucrainean - au fost aduse in siguranta la mal de catre politistii de frontiera din cadrul Grupului de Nave Constanta.
In situatii de urgenta, recomandam cetatenilor sa solicite sprijinul Politiei de Frontiera, apeland numerele "112" sau "959".