Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al poliţiştilor din cadrul – Serviciului de Operaţiuni Speciale Iaşi, au destructurat un grup infracţional care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări şi care acţiona pe raza judeţului Iaşi. În data de 07 decembrie a.c. au fost desfăşurate 22 percheziţii domiciliare la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi, la care au participat poliţişti de frontieră şi efective de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău. În perioada monitorizării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut în vederea confiscării peste 310.000 ţigarete diferite mărci provenite din contrabandă, în valoare de peste 105.300 lei. Faţă de şapte membri ai grupului a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Monitorizarea membrilor grupării şi modus operandi
Urmare a activităților specifice de poliție judiciară desfășurate la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Iași, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, începând cu luna mai a acestui an s-a realizat documentarea activităţilor infracţionale desfăşurate de membrii unui grup infracţional organizat în sfera faptelor de contrabandă cu ţigări din Republica Moldova, peste râul Prut.
Din actele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că cetăţeanul român Florin C., zis „Vulpea”, a inițiat și constituit împreună cu George-Lucian M., zis „Goe”, Vasilică I. și Ivan P., un grup infracțional organizat, la care au aderat și alte persoane, pentru desfăşurarea de operaţiuni ilicite de introducere în România şi de colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, desfacere şi vânzare de ţigări de provenienţă Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă, urmărind obţinerea ilicită de mari beneficii financiare.
Pentru activitatea de trecere efectivă peste frontieră a ţigărilor de contrabandă, transportul și depozitarea pe raza localităților de frontieră (Ungheni, Bosia și Golăiești), au fost recrutate şi au aderat la grupul infracțional organizat alte 21 persoane, cetăţeni români și moldoveni.
Doi dintre membrii grupării, Florin C. şi George-Lucian se ocupau, pe teritoriul României, de organizarea trecerii ţigărilor din Republica Moldova peste graniţă, în zona de frontieră cuprinsă între localitățile Bosia și Ungheni şi transportul acestora spre municipiul Iaşi. Cei doi ţineau legătura permanent cu cetăţeanul moldovean Ivan P. care, pe teritoriul Republicii Moldova, achiziţiona țigaretele, organiza, coordona și participa efectiv la transportul şi trecerea acestora peste râul Prut, în România.
Membrii grupării au introdus în România, peste râul Prut, ţigaretele cu ajutorul unor lansete şi a unor frânghii. Uneori, coletele cu țigarete erau trecute înot peste râul Prut, în ciuda temperaturilor scăzute înregistrate în cursul lunilor septembrie - octombrie a.c. De asemenea, aceştia preluau şi transportau fie în spate, fie cu atelaje hipo, coletele cu ţigarete de la malul râului Prut până la locurile de depozitare din localităţile Bosia, Ungheni şi Golăieşti.
Doi dintre membrii grupării, fraţii Vasilică I. și Ionel I., asigurau transportul țigărilor de la locurile de depozitare situate în zona de frontieră spre municipiul Iași, folosind alternativ mai multe autoturisme precum şi trasee diferite pentru a nu atrage atenţia. În activitatea infracţională, membrii grupării apelau la anumite persoane care se deplasau, în calitate de antemergători, cu autoturisme, biciclete sau mijloace de transport în comun, în fața autoturismelor în care erau transportate țigările de contrabandă, cu scopul de a sesiza și anunța prezența echipajelor de poliție sau poliţie de frontieră pe traseul spre municipiul Iași. Pentru obținerea unor venituri ilicite rapide și substanțiale, membrii grupării vindeau ţigaretele unor cetăţeni în vederea recomercializării.
În urma desfăşurării de activităţi specifice de monitorizare judiciară şi realizării de capturi intermediare, s-a reuşit capturarea cantităţii de 310.000 ţigarete, diferite mărci, provenite din contrabandă, în valoare de peste 105.300 lei.
Percheziţiile
Având în vedere situaţia de fapt existentă, în data de 07.12.2016, au fost desfăşurate 22 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi la care au participat 42 poliţişti de frontieră cu nouă autospeciale din cadrul I.T.P.F. Iaşi şi 50 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău cu şapte autospeciale.
Urmare a percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi ridicate/ indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor: diferite sume de bani, cantitatea de 58.980 ţigarete, de diferite mărci, în valoare totală de 26. 451 lei, 15 telefoane mobile, 20 cartele SIM, un binoclu, două vâsle din material plastic, diferite înscrisuri utile cauzei şi 3 autovehicule, în valoare totală de 74.250 lei.
Documentarea şi soluţionarea acestui caz a fost posibilă şi datorită suportului tehnic de specialitate şi sprijinului/cooperării pe segmentul de supraveghere operativă din partea Serviciului de Operaţiuni Speciale Iaşi / I.G.P.R. Activitățile de poliție judiciară continuă pentru soluţionarea justă şi completă a cauzei, urmând a fi iniţiată şi derulată procedura de asistenţă juridică internaţională.
La data de 07.12.2016 procurorul de caz a emis ordonanţe de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore faţă de 7 membri ai grupării, urmând ca, în data de 08.12.2016 să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem menţiunea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţile din Codul de procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovaţ.