Politistii de frontiera mehedinteni, in cooperare cu
D.G.I.P.I - S.I.P.I. Mehedinti, cu sprijinul Inspectoratului
Judetean de Jandarmi Mehedinti si sub coordonarea procurorului
D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti, au destructurat un grup
infractional organizat, specializat in falsificarea instrumentelor
de plata electronice.
Grupul infractional era format din peste 13 membrii si avea ca
principala preocupare furtul de date electronice, in general din
Italia si Belgia, cu ajutorul unor microtelecamere si aparate de
copiat carduri, copierea si transferarea cu ajutorul unor programe
de calculator a datelor colectate fraudulos pe alti suporti
electronici (blank-uri) si sustragerea, cu ajutorul unor carduri
bancare clonate, a unor sume mari de bani din A.T.M.-urile unor
banci comerciale situate pe raza judetului Mehedinti.
In dimineata zilei de 04.04.2009, ora 05.00, politistii de
frontiera mehedinteni l-au prins in flagrant pe raza localitatii
Strehaia pe E. Sorin, in timp ce extragea dintr-un bancomat suma de
6.000 lei, folosind carduri clonate.
In urma descinderilor efectuate la domiciliile membrilor grupului
infractional, politistii de frontiera si jandarmii mehedinteni aui
descoperit, 30 carduri bancare folosite (blank-uri), 153.227 lei,
3.000 euro, liste cu coduri pin, aparatura electonica folosita la
clonarea cardurilor, inscrisuri din care rezulta depunerea unor
sume de ordinul sutelor de mii de lei in conturi la diferite
societati bancare si acte de proprietate asupra unor bunuri imobile
si autoturisme de lux.
Politistii de frontiera din cadrul Biroului de
Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere al Inspectoratului
Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti si ai Detasamentului de
Interventie, in cooperare cu efective de jandarmii din cadrul
Inspectoratului Judetean de Jandarmi Mehedinti, Politia
municipiului Strehaia, cu sprijinul D.G.I.P.I. - S.I.P.I. Mehedinti
si sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial
Mehedinti, au organizat la sfarsitul saptamani trecute, o actiune
pe linia combaterii falsificarii instrumentelor de plata
electronice si punerea in circulatie a acestora, pe raza
localitatilor Strehaia si Drobeta Turnu Severin.
Actiunea a avut ca finalitate, destructurarea gruparii
infractionale, indisponibilzarea mijloace electronice de clonare a
cardurilor si a unor sume mari de bani precum si prinderea in
flagrant, in orasul Strehaia a unui cetatean in timp ce efectua
operatiuni ilegale, de ridicare a unor mari sume de bani cu
ajutorul unor carti de credit clonate, din A.T.M-ul unei societati
bancare.
Investigatiile
Activitatea de monitorizare a gruparii infractionale a inceput in data de 05.01.2009, cand politistii de frontiera mehedinteni au obtinut date si informatii cu privire la faptul ca C. Ionel, in varsta de 33 de ani din municipiul Turnu Severin si O. Petre, in varsta de 40 de ani din comuna Simian, se ocupa de falsificarea (clonarea) cartilor de credit, in scopul sustragerii unor sume mari de bani din bancomatele unor societati bancare.
Desi cei doi nu aveau un loc de munca stabil, politistii de frontiera au observat ca acestia dispuneau permanent de sume mari de bani, peste posibilitatile lor financiare.
De asemenea, cei doi au mai atras in desfasurarea activitatilor lor infractionale si alte persoane pe care le coordonau in sustragerea sumelor de bani din bancomate.
Modul de operare
Din cercetarile efectuate de catre politistii de frontiera mehedinteni, a rezultat ca C. Ionel si O. Petre sunt coordonatorii unui grup infractional organizat, care avea ca mod de operare furtul de date electronice cu ajutorul unor microtelecamere si aparate de copiat carduri, copierea si transferarea datelor electronice cu ajutorul unor programe de calculator pe alti suporti electronici clonati (blank-uri).
In urma investigatiilor efectuate asupra actiunilor infractionale desfasurate de cei doi mehedinteni, politistii de frontiera au stabilit ca acestia, cu ajutorul lui V. Gheorghe 37 ani din municipiul Turnu Severin, ii transportau pe O. George 36 ani si C. Florin 42 ani, ambii din municipiul Turnu Severin, membrii ai grupului infractional (in prezent arestati in strinatate), in localitati din Belgia, Franta si Italia, unde aveau ca sarcina colectarea de datele personale si coduri pin aferente de pe cardurile clientilor unor magazine si hoteluri din aceste tari.
O. George si C. Florin intrau in magazinele nesupravegheate video catre sfarsitul programului de lucru, se ascundeau, iar pe timpul noptii montau in dispozitivele de plata de tip P.O.S., diverse softuri (cititoare de carduri), de unde extrageau datele de identificare si codurile pin ale cetatenilor care foloseau ca instrument de plata cardul. Dupa montarea acestor dispozitive, la deschiderea magazinelor pentru clientii, O. George si C. Florin ieseau fara a fi vazuti de unde erau ascunsi, revenind peste alte doua saptamani pentru a ridica cititoarele de date, acestia actionand de regula pe timpul noptii.
Cititoarele de date si codurile pin erau aduse de cei doi in Romania coordonatorilor grupului C. Ionel si O. Petrica, acestia la randul lor apelau la C. Paul (specialistul IT al grupului) care, folosindu-se de datele si informatiile de pe cititoarele de carduri (cipuri), prin metoda skkiming, clona cardurile la domiciliul lui din Turnu Severin cu ajutorul unor programe speciale de falsificare.
Dupa falsificarea cardurilor coordonatorii grupului, C. Ionel si O. Petre le distribuiau lui M. Florin - 40de ani, B. Constantin - 36 de ani, V.Gheorghe - 37 de ani, V. Marcel - 33 de ani, U. Ionel - 34 de ani, C. Dan - 37 de ani, M. Daniel - 36 de ani, C. Victor - 29 de ani, E. Sorin - 33 de ani, membrii ai grupului, carora le pretindeau un procent de 15-20% la fiecare extragere a unei sume de bani.
Acestia se deplasau pe raza judetului Mehedinti si a judetelor invecinate, in localitati sau orase mici, actionand de regula in timpul diminetii sau serii, imediat dupa ce se oprea sau inainte de a se activa iluminatul public, din localitatile in care actionau.
Pentru a nu fi reperati de oamenii legii, membrii grupului infractional isi schimbau permanent traseele de deplasare, verificand in acest fel daca sunt urmariti si efectuau permanent recunoasteri in locurile unde se aflau dispuse bacomatele.
Bancomatele de la care urmau sa sustraga in mod fraudulos sume de bani erau alese cu atentie de catre membrii grupului.
Acestea erau dispuse in spatii slab iluminate, mai putin expuse aglomeratiei pietonale, unde nu exista personal pentru paza si supravegherea acestora si nici camere de luat vederi.
Membrii grupului supravegheau de asemenea si perioadele de timp cand erau alimentate bancomatele cu sume de bani, pentru a avea certitudinea ca pot extrage cat mai mult numerar. Dupa ce verificau atent locul ca sa nu fie observati, membrii grupului incepeau actiunea de devalizare a bancomatelor, actiune care dura intre 30 si 40 de minute.
Flagrantul
Schimbul de informatii permanent dintre politistii de frontiera din cadrul Biroului de Combatere a Infractionalitatii Tranfrontaliere si ai Detasamentului de Interventie al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti, in cooperare cu Politia orasului Strehaia, sub directa coordonare a procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti, a dus la realizarea unui plan de actiune comun, pentru depistarea, identificarea si retinerea acestora.
In baza acestui plan, politistii de frontiera mehedinteni au actionat in dimineata zilei de 04.04.2009, pentru retinerea unora dintre membrii grupului in flagrant.
Astfel, dupa o supraveghere de 20 de minute la un bancomat din zona centrala a orasului Strehaia, politisti de frontiera din cadrul Detasamentului de Inteventie, au observat cum un individ, pe care l-au identificat ca fiind E. Sorin a efectuat mai multe operatiuni bancare prin scoaterea unor sume bani; sume pe care le introducea in interiorul buzunarelor gecii. Politistii de frontiera l-au retinut pe E. Sorin, in flagrant, exact in momentul cand acesta isi derula activitatea infractionala.
La perchezitia corporala efectuata asupra acestuia s-au gasit 11 carti de credit clonate, suma de 6.027 lei si liste continand coduri pin.
Perchezitia
In ziua de 05.04.2009, in baza unui plan de actiune comun, politistii de frontiera si jandarmii din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Mehedinti au efectuat un numar de 13 perchezitii la domiciliile apartinand tuturor membrilor grupului.
La perchezitiile efectuate in baza autorizatiilor emise de Tribunalul Mehedinti, la domiciliile lui C. Ionel, O. Petre, M. Florin, B. Constantin, V. Gheorghe, V. Marcel, U. Ionel, C. Dan, M. Daniel, C. Victor si E. Sorin, politistii de frontiera si jandarmii mehedinteni au descoperit 30 carti de credit clonate inscriptionate si neinscriptionate (blank-uri), suma de 153.227 lei, 3.000 euro, 2 cititoare de carduri bancare, 10 laptopuri, 12 carduri de memorie, 6 unitati centrale de calculator, 99 CD-uri, adaptoare de calculator, cabluri de conexiune, 1 permis de conducere fals, alte sase dispozitive electronice, telefoane mobile avand in mesagerie coduri pin, inscrisuri continand depuneri de sume de bani la diferite banci si alte liste continand coduri pin.
Pedeapsa
Fata de E Sorin, procurorul din cadrul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti, a dispus in ziua de 04.04.2009, masura retinerii pe o perioada de 24 ore pentru savarsirea infractiunilor de detinere de instrumente de plata electronice falsificate si punerea in circulatie a acestora, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos fara consimtamantul titularului si accesul fara drept la un sistem informatic prin incalcarea masurilor de securitate.
In data de 05.04.2009 in baza probatoriului administrat ce catre politistii de frontiera din cadrul Biroului de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere ai Politiei de Frontiera Mehedinti si a cererii procurorului D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti, instanta competenta de pe langa Tribunalul Mehedinti a dispus arestarea preventiva a acestuia pentru 10 zile.
Fata de coordonatorii si toti membrii grupului infractional se continua cercetarile pentru documentarea si probarea intregii activitati infractionale, in vederea tragerii la raspundere pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat, urmand ca acestia sa fie prezentati instantei competente cu propunere de trimitere in judecata.
Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca o pedeapsa cu inchisoare cuprinsa intre 3 si 12 ani.