Frontiera romano-ungara - frontiera interna a Uniunii Europene

Incepand cu 01 Ianuarie 2007, frontiera romano-ungara a devenit frontiera interna a Uniunii Europene. Aflata pe traseul retelelor de criminalitate organizata, aceasta zona continua sa se confrunte cu o diversitate de fenomene infractionale transfrontaliere, ce pornesc de la migratie ilegala si trafic de persoane, contrabanda cu bunuri accizabile, trafic de droguri etc.

In 9 luni 2008, politistii de frontiera din Vestul tarii au descoperit peste 256 kg. droguri, peste 2.100.000 pachete tigari de contrabanda, 6 filiere de migratie ilegala, 747 straini, care au incercat sa treaca ilegal granita etc.

Politia de Frontiera Romana deruleaza o foarte buna colaborare cu reprezentantii autoritatii similare din statul vecin, actionand impreuna pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii inregistrate in zonele comune de competenta.

CARACTERISTICI GENERALE

Cu o lungime de 448 km. ( din care 415,800 km., terestru si 32,200 km., pe apa), frontiera dintre Romania si Ungaria reprezinta, de la momentul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, frontiera interna a spatiului comunitar, modalitatile de control fiind modificate si adaptate normelor europene, conform prevederilor Regulamentului 562/2006 al Parlamentului si Consiliului European (Codul Frontierelor Schengen) .

Astfel, controlul se efectueaza numai de catre politistii de frontiera, fiind realizat diferentiat, in functie de cetatenia persoanelor care tranziteaza punctul de trecere - cetateni din state membre UE-SEE si Elvetia /cetateni din state terte.

Intr-o maniera aleatorie, in baza unor analize de risc ori a informatiilor detinute, politistii de frontiera efectueaza controale mai riguroase/suplimentare asupra persoanelor si mijloacelor de transport/obiectelor acestora, respectandu-se intotdeauna prevederile legislatiei in vigoare.

In acest caz, se poate solicita sprijinul echipelor mobile ale A.N.V., care participa la efectuarea controlului.

Persoanele care se bucurã de dreptul comunitar de liberã circulaþie - respectiv, cetatenii UE (inclusiv, cetatenii romani), SEE si Elvetia, precum si cetãþenii unui stat terþ ºi membrii familiei sale, indiferent de naþionalitate, care, în conformitate cu acordurile dintre Comunitate ºi statele sale membre, pe de o parte ºi acele state terþe, pe de altã parte, se bucurã de dreptul de liberã circulaþie echivalente cu acelea ale cetãþenilor Uniunii - beneficiaza de un control minim la trecerea frontierei (pentru stabilirea identitãþii), fata de cetatenii apartinand statelor terte efectuandu-se insa controale riguroase, ce constau în verificarea îndeplinirii tuturor condiþiilor de intrare/ieºire în/din þarã, conform legislatiei europene in vigoare.

La nivelul punctelor de trecere a frontierei (14 puncte deschise traficului international de persoane si marfuri ), se aplica sistemul "one stop control", in sensul ca politistii de frontiera romani lucreaza in echipe comune cu autoritatile de frontiera din statul vecin si in puncte comune de trecere, aflate pe teritoriul romanesc sau ungar, conform prevederilor acordurilor bilaterale.

Supravegherea frontierei terestre/pe apa se realizeaza la standardele europene, fortele si mijloacele tehnice (echipamente) detinute de Politia de Frontiera Romana, fiind dispuse, pe principiul a trei aliniamente, ce sunt postate pe raza a 30 km. de la linia de demarcatie dintre cele doua state spre interior. In baza protocoalelor de colaborare incheiate cu institutia similara vecina, supravegherea "frontierei verzi" se realizeaza in comun, aplicandu-se regula complementaritatii si, astfel, eficientizandu-se activitatea atat din punct de vedere al fortelor si mijloacelor implicate cat si din cel al acoperirii tuturor zonelor de responsabilitate.

O data cu aderarea Ungariei la Acordul Schengen, frontiera romano-ungara a devenit si frontiera externa a spatiului Schengen , aceasta fiind una din motivatiile pentru care zona ramane, in continuare, una dintre cele mai "active" din punct de vedere al faptelor infractionale savarsite de diverse persoane.

In aceste conditii, Politia de Frontiera Romana actioneaza intens pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere si deruleaza o colaborare eficienta cu partea ungara, bazata atat pe schimbul operativ de date si informatii cat si pe actiuni comune de retinere a persoanelor ce savarsesc acte ilegale.

INFRACTIONALITATEA

Aflata pe traseul retelelor de criminalitate organizata, frontiera romano-ungara continua sa se "confrunte" cu o diversitate de fenomene infractionale transfrontaliere, ce pornesc de la migratie ilegala si trafic de persoane, contrabanda cu bunuri accizabile, trafic de droguri etc.

In cele 9 luni ale anului 2008, la un trafic de peste 14.100.000 persoane si aproximativ 6.250.000 mijloace de transport ( in crestere cu peste 10% fata de perioada similara a anului 2007 ), numarul infractiunilor constatate de politistii de frontiera romani se ridica la 2.323 , acestea fiind savarsite atat de romani cat si straini.

Principalele descoperiri inregistrate de lucratorii nostri, in perioada de referinta, sunt :

au fost depistati 747 cetateni straini , care au incercat sa treaca ilegal frontiera atat prin punctele de trecere (cu documente false sau apartinand altor persoane, ascunsi in mijloacele de transport) cat si la "frontiera verde", precum si 86 de calauze; au fost identificate 6 filiere de migratie ilegala , cu 20 traficanti implicati si 35 victime; s-au descoperit : 256,130 kg. droguri , 6 arme, 181 cartuse, 11 masini furate din strainatate si 2.169.636 pachete tigari de contrabanda, in valoare totala de aproximativ 3 milioane euro (peste 10.350.000 lei).

Referindu-ne doar la fenomenul migratiei ilegale, statisticile arata ca frontiera cu Ungaria ramane cea mai uzitata zona frontaliera, numarul persoanelor depistate in tentativa/trecere ilegala fiind de aproximativ 10 ori mai mare in comparatie cu cele descoperite la nivelul celeilalte granite de aceeasi "categorie" - interna (frontiera romana-bulgara).

Motivatia principala este aceea ca acest tip de persoane (migrantii) intra legal in Romania si ulterior, deoarece nu detin viza pentru intrarea in spatiul Schengen, incearca sa iasa ilegal din tara noastra catre Ungaria si alte state vest -europene.

MASURI

Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda masuri ferme pe linia prevenirii si combaterii infractionalitatii transfrontaliere din aceasta zona de responsabilitate. De asemenea, va intensifica relatiile de colaborare cu autoritatile de frontiera vecine, precum si cu institutiile similare din alte state ( inclusiv, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea ), scopul fiind unul comun, asigurarea securitatii si sigurantei cetateanului la nivelul spatiului comunitar.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe