Ofiterii din cadrul Directiei de Combatere a
Infractionalitatii Transfrontaliere (D.C.I.T.) din I.G.P.F.,
impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. si cu sprijinul S.R.I., au
reusit destructurarea unei filiere de traficanti de droguri (dupa o
monitorizare de aproximativ 3 luni), care introduceau si
comercializau in Romania, importante cantitati de heroina.
Liderul filierei - cetateanul turc Halil Deveci - este la a doua
retinere realizata de politistii de frontiera D.C.I.T., in anul
2006 fiind invinuit pentru savarsirea infractiunii de trafic
international de droguri (organizase un transport de peste 3,5 kg.
heroina din Turcia in Romania), dosar in care instanta a dispus
judecarea sa in stare de libertate.
Alti trei membri ai filierei - de asemenea, cu antecedente penale,
inclusiv pentru trafic de droguri - au fost retinuti de politistii
de frontiera antidrog, asupra lor fiind descoperita cantitatea de
aprox. 2 kg. heroina.
Heroina - cu o valoare de 60.000 Euro - era destinata pietei
bucurestene, in filiera fiind implicati si distribuitori principali
de droguri ce vindeau "marfa" catre dealeri stradali din
Bucuresti.
Daca ar fi ajuns pe piata, intreaga filiera ar fi obtinut un
"profit" de peste 200.000 euro.
MONITORIZAREA
In urma cu trei luni de zile, politistii de frontiera antidrog din cadrul Directiei de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere - I.G.P.F. au intrat in posesia unor informatii potrivit carora un cetatean turc - cunoscut de lucratorii nostri ca organizator al unor transporturi de heroina, pe relatia Turcia - Romania - si-a reactivat filiera de transport, urmand sa aduca in tara noastra o anumita cantitate de droguri.
Cel in cauza - Halil Deveci, in varsta de 47 ani - fusese retinut de politistii de frontiera antidrog, in luna martie 2006, impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T., fiind invinuit de savarsirea infractiunii de trafic international de droguri de mare risc si constituire a unui grup infractional organizat.
La acea data, in urma unor ample actiuni informativ-operative, s-a stabilit ca cetateanul turc impreuna cu alte 9 persoane (de asemenea, retinute) erau membri ai unei retele de trafic de droguri, care aproviziona piata specifica din Bucuresti si Constanta.
In cadrul actiunilor derulate la acea vreme, au fost ridicate in vederea confiscarii 3,550 kg. heroina, 3 kg. cofeina (folosita la diluarea heroinei), 9 motoare electrice, folosite la transportul drogurilor, 2 autoturisme de lux marca BMW, sume in lei si valuta - aproximativ 11.000 euro, matrite si presa destinate confectionarii calupurilor de heroina, alte ustensile folosite in acelasi scop si, de asemenea, a fost pus sechestru pe locuinta a doi dintre traficanti (o vila cu 20 de camere, dotata cu aparatura de ultima generatie, inclusiv sistem de supraveghere audio-video si sala de cinema).
Urmare a probelor administrate la dosar, instanta a dispus arestarea a patru dintre membrii retelei (printre care si Halil Deveci), care s-a mentinut pe parcursul urmaririi penale si in faza de judecata, pana in luna decembrie 2008 (cand instanta a decis judecarea membrilor retelei in stare de libertate).
In aceste conditii, cetateanul turc Halil Deveci a considerat ca isi poate continua activitatea infractionala, sens in care, imediat dupa iesirea din arest, a racolat doi cetateni romani - Aurelian B., de 27 ani, din jud. Bacau si Iulian P., de 32 ani, din Bucuresti - carora le-a "solicitat sprijinul" pentru transportul de heroina din Turcia in Romania, in schimbul unor sume in valuta cuprinse intre 500 si 1.000 euro, pentru fiecare deplasare (costurile de deplasare erau, de asemenea, "decontate" de turc).
Politistii de frontiera antidrog au intrat in posesia informatiilor cu privire la organizarea transportului de heroina, motiv pentru care, impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T., au procedat la monitorizarea membrilor "noii filiere" si, ulterior, organizarea flagrantului.
FLAGRANTUL
Sambata, 14.02.2009, in jurul orei 23.30, cei doi romani - Aurelian B. si Iulian P. - s-au prezentat pentru a intra in tara, prin P.T.F. Giurgiu - Rutier, calatorind ca pasageri in doua autocare distincte, ce se intorceau din Turcia.
Intrucat se dorea retinerea tuturor membrilor filierei, politistii de frontiera au monitorizat deplasarea celor doi catre Bucuresti si modul lor de actiune.
Astfel, au observat ca, in aceeasi noapte, in Bucuresti, in zona Autogarii Filaret, Aurelian B. s-a intalnit cu Iulian P. si i-a inmanat "marfa" (ascunsa intr-o geanta de voiaj tip troler), acesta din urma deplasandu-se in cursul diminetii de duminica (15.02.2009) spre Constanta.
In apropiere de localitatea Ovidiu - jud. Constanta, Iulian s-a intalnit cu Halil Deveci si i-a livrat heroina.
In continuare, cetateanul turc a luat legatura cu beneficiara "marfii" - Vasilica D., zisa "Carmen", din Bucuresti - care, in anul 2006, fusese retinuta de politistii de frontiera antidrog in acelasi caz in care era implicat Halil Deveci, in prezent, fiind, de asemenea, judecata in stare de libertate.
In momentul intalnirii cetateanului turc cu Vasilica D., stabilita in Bucuresti, politistii de frontiera au organizat flagrantul, cei doi fiind retinuti. In geanta de voiaj, a fost gasita cantitatea totala de aprox. 2 kg. heroina.
Simultan, s-a procedat si la retinerea celor doi transportatori de heroina - Aurelian B. si Iulian P.
S-a stabilit ca heroina - cu o valoare de 60.000 Euro - era destinata pietei bucurestene, Vasilica D. fiind unul din distribuitorii principali de droguri, ce vindeau "marfa" catre dealeri stradali din Bucuresti.
In cadrul primelor audieri, aceasta a declarat ca i-a dat un avans cetateanului turc pentru cumpararea heroinei, restul de bani urmand a fi achitati dupa vanzarea catre dealerii stradali.
Daca heroina ar fi ajuns sa fie distribuita pe piata, intreaga filiera ar fi obtinut un "profit" de peste 200.000 euro.
PEDEAPSA
Cele patru persoane au fost retinute de catre procurorii D.I.I.C.O.T. si prezentate instantei de judecata care a emis pe numele lor mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Daca vor fi gasiti vinovati, cei in cauza risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 25 de ani.
Politistii de frontiera continua cercetarile impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T., in vederea identificarii si a altor membri ai filierei, documentarea si probarea intregii activitati infractionale.