"EUXINE 2008" - operatiune comuna FRONTEX la Marea Neagra si Delta Dunarii

In luna octombrie a.c., Politia de Frontiera Romana a organizat, in cooperare cu Agentia pentru Managementul Frontierelor Externe ale Uniunii Europene (FRONTEX), operatiunea comuna EUXINE 2008 , care s-a desfasurat la Marea Neagra si in Delta Dunarii.

Euxine 2008 a fost prima operatiune coordonata de Agentia Frontex la Marea Neagra, in cadrul Retelei Europene de Patrulare (EPN). La actiune, au participat reprezentanti din 12 state membre ale Uniunii Europene (Finlanda, Germania, Estonia, Regatul Spaniei, Regatul Tarilor de Jos, Bulgaria, Portugalia, Italia, Austria, Lituania ), precum si din state terte, precum Ucraina si Moldova, care au luat parte, alaturi de politistii de frontiera romani, la actiuni de patrulare pe mare si in Delta, precum si la controlul efectiv de frontiera, derulat in punctele de trecere portuare deschise traficului international.

Cu aceste ocazii, s-au utilizat mijloace de supraveghere, control si detectare apartinand atat Romaniei (ex. 40 ambarcatiuni ale Politiei de Frontiera Romane si un elicopter al Inspectoratului pentru Aviatie - MIRA) cat si statelor participante (un elicopter al Politiei Nationale din Austria).

Principalele obiective ale operatiunii - care s-a desfasurat in contextul largit al EPN (Reteaua Europeana de Patrulare, coordonata de FRONTEX) - au fost:

crearea unui Centru National de Coordonare (NCC), la nivelul Politiei de Frontiera Romane, care sa asigure supervizarea activitatilor de control si supraveghere la frontiera romana; elaborarea unui manual cu continut de baza din domeniul politienesc/tactic si organizatoric, care cuprinde cele mai bune practici privind controlul si supravegherea frontierei la Dunare si Marea Neagra; intarirea si imbunatatirea calitatii controlului la frontiera; aprofundarea cooperarii internationale cu statele membre ale Uniunii Europene si statele terte.

Totodata, prin infiintarea Centrului National de Coordonare au fost create mecanismele de relationare tehnica intre autoritatile responsabile de securizarea frontierelor externe in cadrul sistemului de management integrat. Astfel, in cadrul operatiunii, s-a realizat o stransa cooperare la nivel national, intre institutiile cu atributii la Marea Negra si Delta Dunarii - Politia de Frontiera Romana, Statului Major al Fortelor Navale, Autoritatii Nationale a Vamilor, Autoritatii Navale Romane, Directiei Managementului Resurselor de Apa - Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Evaluarea acestei operatiuni arata ca au fost indeplinite toate obiectivele propuse, fiind un succes la nivel international si o motivatie in plus pentru continuarea acestui gen de actiuni, in conditiile in care Marea Neagra ar putea deveni, in timp, o "poarta de incercare" pentru intrarea ilegala, in spatiul comunitar, a migrantilor proveniti din state terte.

INFORMATII DE BACKGROUND

Agentia Europeana FRONTEX a luat fiinta in anul 2005 (a devenit operationala), in baza prevederilor articolului 2 din Regulamentul Consiliului Europei nr. 2007/2004. Agentia este principala institutie a Uniunii Europene pentru managementul frontierelor externe, asigurand coordonarea actiunilor Statelor Membre in implementarea masurilor comunitare din acest domeniu.

Operatiunile FRONTEX au ca principal obiectiv combaterea migratiei ilegale la nivelul Uniunii Europene, in baza analizelor de risc, fapt ce atrage increderea, suportul si participarea activa a tuturor Statelor Membre.

O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Politia de Frontiera Romana a devenit membru cu drepturi depline in cadrul Agentiei Europene FRONTEX.

Capacitatile institutionale, legislative si operationale ale Politiei de Frontiera Romane, precum si responsabilitatile ce deriva din necesitatea de securizare a frontierei externe a UE, au permis implicarea activa a institutiei noastre in activitatile organizate de catre Agentia Frontex, acestea incluzand:

participarea la procesul de creionare a liniilor directoare privind managementul frontierelor externe ale Uniunii Europene; participarea la intocmirea programelor anuale de lucru, in baza analizelor de risc si a evaluarilor operative desfasurate atat la nivelul FRONTEX cat si la nivel national; participarea la operatiuni comune organizate de FRONTEX pe teritoriul altor state; organizarea de operatiuni comune FRONTEX pe teritoriul tarii noastre, pe toate cele trei tipuri de frontiera (verde, albastra, aeroportuara); acordarea de asistenta operativa rapida pentru o perioada limitata de timp, sub forma unor echipe de interventie rapida la frontiera (RABITT); pregatirea ofiterilor de politie de frontiera etc.

De la inceputul anului 2008, in baza unui acord incheiat intre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Agentia Europeana FRONTEX, Scoala de Formare Initiala si Continua a Personalului Politiei de Frontiera Iasi a fost certificata ca Academie partenera FRONTEX (Partenership Academy).

La nivelul acestei institutii de invatamant a P.F.R., se organizeaza cursuri de pregatire a politistilor de frontiera din diverse state europene, sub egida FRONTEX, fapt ce permite, pe langa schimbul de experienta in domeniul frontalier intre tarile membre U.E. si o specializare unitara a lucratorilor in ceea ce priveste supravegherea si controlul trecerii frontierelor.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe