European Dog Handlre's Show prima demonstratie de dresaj caini de serviciu, sustinuta de structurile cu atributii la frontiera din statele membre UE

In data de 30 August a.c., intre orele 16.00 - 20.30, pe terenul din incinta "Santul Cetatii" din mun. Oradea, str ucturile cu atributii la frontiera din statele membre UE sau asociate Schengen vor prezenta, in cadrul unei demonstratii publice, modul in care se coopereaza in cadrul operatiunilor comune FRONTEX, in care sunt implicati cainii de serviciu.

La eveniment - intitulat "EU Dog Handler's Show" - vor participa 54 politisti de frontiera din 17 state europene, insotiti de cainii de serviciu.

Scopul acestei actiuni de anvergura - coordonata de Agentia Europeana FRONTEX , prin proiectul european "Elaborarea standardelor de pregatire a cainilor si conductorilor de serviciu din UE " si organizata de Politia de Frontiera Romana - este de a pune in practica standardele de lucru pentru cainii de serviciu folositi de politiile de frontiera din statele europene in cadrul operatiunilor comune coordonate de FRONTEX, astfel incat eficienta acestora sa se mentina la cote ridicate.

Cu aceasta ocazie, participantilor li se vor prezenta, in proiect, "Standardele comune de pregatire pentru conductori ca ini/caini de serviciu", document la care au lucrat, timp de un an, exper ti diu toate statele membre UE.

In data de 30 August a.c., intre orele 16.00 - 20.30, pe terenul din incinta "Santul Cetatii" din mun. Oradea, va avea loc o demonstratie publica a structurilor cu atributii la frontiera din statele membre ale Uniunii Europene, intitulata EU Dog Handler's Show", ocazie cu care se va prezenta modul in care se coopereaza in cadrul operatiunilor comune FRONTEX, in care sunt implicati cainii de serviciu.

Este primul eveniment de acest gen desfasurat in Europa - coordonat de Agentia Europeana FRONTEX, prin proiectul european "Elaborarea standardelor de pregatire a cainilor si conductorilor de serviciu din UE" si organizat de Politia de Frontiera Romana - demonstrativul fiind deschis publicului larg.

Alegerea Romaniei ca tara gazda a acestei actiuni si, implicit, desemnarea Politiei de Frontiera Romane de catre Frontex, ca organizator al activitatii, demonstreaza atat increderea structurilor europene fata de tara noastra, cat si recunoasterea profesionalismului politistilor de frontiera romani in domeniul prevenirii si combaterii infractionalitatii transnationale, inclusiv cu ajutorul cainilor de serviciu din dotare.

La demonstratie, vor participa 30 de caini si 54 politisti de frontiera din urmatoarele state europene: Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, Polonia, Slovenia, Spania, Slovacia, Elvetia, Malta si Romania (cu patru participanti ai PFR ).

Publicul prezent la eveniment va avea ocazia sa vada modul in care autoritatile de frontiera actioneaza - folosind cainii de serviciu - pentru detectarea drogurilor, explozibililor si persoanelor ascunse in mijloacele de transport, urmarirea si depistarea infractorilor etc.

De asemenea, organizatorii vor oferi publicului diverse materiale promotionale si jucarii pentru copii.

In data de 29.08.2008, ora 10.00, in Sala Mare "TRAIAN MOSOIU" a PRIMARIEI ORADEA, jud. Bihor se va organiza o conferinta de presa sustinuta de reprezentanti ai Agentiei Europene FRONTEX si ai Politiei de Frontiera Romane.

Cu aceasta ocazie, se vor prezenta detaliile referitoare la evenimentul de la Oradea, precum si cele privind "Standardele comune in materie de training elaborate de expertii europeni".

Persoana de contact: comisar de politie Mircea Chiorean - tel. 0731.390.529

Directorul Executiv al Agentiei Europene FRONTEX - Dl. Ilkka Laitinnen - a transmis un mesaj catre toti participantii la acest eveniment:

Dragi cititori,

Am placerea sa va invit spre a participa la primul show "European Dog Handlers" - demonstratie publica a aptitudinilor cainilor de serviciu folositi de catre structurile cu atributii la frontiera. Acest eveniment va avea loc in Parcul "Santul Cetatii".

Cainii alaturi de conductorii lor din diferite state membre UE isi vor demonstra impresionantele lor aptitudini in detectarea drogurilor si explozibililor , urmarirea si depistarea infractorilor si multe altele. Este important de stiut ca acest show nu este numai unul de aptitudini canine, Oradea va asigura un important forum pentru activitatile de pregatire in comun ale instructorilor de caini din diferite tari, vorbind diferite limbi si folosind modalitati diferite de lucru.

Pregatirea structurilor de frontiera ale UE este una din principalele obiective ale FRONTEX-ului si este necesara participarea acestor ofiteri in operatiuni comune care au drept scop protejarea frontierelor externe ale UE- pe uscat, mare si aer.

Sunt incantat ca autoritatile romane au fost de acord sa gazduiasca acest eveniment. Impreuna cu celalalte state Membre UE, aceasta tara a participat activ la numeroase operatiuni coordonate de FRONTEX care au avut ca scop inaarirea frontierelor externe ale UE.

Va astept in data de 30 august!

Ilkka Laitinnen

Directorul Executiv FRONTEX

INFORMATII DE BACKGROUND

Agentia Europeana FRONTEX a luat fiinta in anul 2005 (a devenit operationala), in baza prevederilor articolului 2 din Regulamentul Consiliului Europei nr. 2007/2004, obiectivele sale fiind urmatoarele:

asigurarea coordonarii operationale intre Statele Membre in ceeea ce priveste managementul frontierelor externe; acordarea asistentei Statelor Membre in pregatirea politistilor de frontiera, inclusiv prin stabilirea standardelor comune de pregatire; efectuarea analizei de risc; urmarirea dezvoltarii cercetarilor relevante pentru controlul si supravegherea frontierelor externe; acordarea de asistenta Statelor Membre la frontierele externe si asigurarea suportului necesar pentru organizarea operatiunilor comune.

De asemenea, Agentia FRONTEX se implica in securizarea frontierelor prin asigurarea coordonarii actiunilor Statelor Membre in implementarea masurilor comunitare privind managementul frontierelor externe.

Operatiunile FRONTEX sunt bazate pe analiza de risc pentru combaterea migratiei ilegale, fapt ce atrage increderea, suportul si participarea activa a Statelor Membre, iar spiritul FRONTEX este de a coordona cooperarea Statelor Membre in securizarea frontierei externe a Uniunii Europene.

O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Politia de Frontiera Romana a devenit membru cu drepturi depline in cadrul Agentiei Europene FRONTEX.

Capacitatile institutionale, legislative si operationale ale Politiei de Frontiera Romane, precum si responsabilitatile ce deriva din necesitatea de securizare a frontierei externe a UE, au permis implicarea activa a institutiei noastre in activitatile organizate de catre Agentia Frontex, acestea incluzand :

participarea la procesul de creionare a liniilor directoare privind managementul frontierelor externe ale Uniunii Europene; participarea la intocmirea programelor anuale de lucru, in baza analizelor de risc si a evaluarilor operative desfasurate atat la nivelul FRONTEX cat si la nivel national; participarea la operatiuni comune organizate de FRONTEX pe teritoriul altor state; organizarea de operatiuni comune FRONTEX pe teritoriul tarii noastre, pe toate cele trei tipuri de frontiera (verde, albastra, aeroportuara); acordarea de asistenta operativa rapida pentru o perioada limitata de timp, sub forma unor echipe de interventie rapida la frontiera (RABITT); pregatirea ofiterilor de politie de frontiera etc.

De la inceputul anului 2008, in baza unui acord incheiat intre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Agentia Europeana FRONTEX, Scoala de Formare Initiala si Continua a Personalului Politiei de Frontiera Iasi a fost certificata ca Academie partenera FRONTEX (Partenership Academy).

La nivelul acestei institutii de invatamant a PFR, se organizeaza cursuri de pregatire a politistilor de frontiera din diverse state europene, sub egida FRONTEX, fapt ce permite, pe langa schimbul de experienta in domeniul frontalier intre tarile membre UE ti o specializare unitara a lucratorilor in ceea ce priveste supravegherea si controlul trecerii frontierelor.

Ca urmare a actiunilor intreprinse, Politia de Frontiera Romana este apreciata ca fiind una dintre cele mai active structuri la nivelul Agentiei FRONTEX.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe