Traficul prin punctele de frontiera
În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră au efectuat formalităţile de trecere a frontierei pentru 473.000 persoane, din care 233.600 persoane au intrat în ţară şi 239.400 au ieşit din România. Totodată, în această săptămâna au tranzitat frontiera 170.600 mijloace de transport, din care 71.200 au fost autovehicule de transport marfă.
În funcţie de dinamica valorilor de trafic, au fost dispuse imediat toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru fluidizarea circulaţiei transfrontaliere, în special cea a mijloacelor de transport marfă. În acest sens, a fost suplimentat personalului Poliţiei de Frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, respectiv au fost suplimentate arterele de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere a frontierei.
Zilnic, aproximativ 3.500 poliţişti de frontieră desfăşoară activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, atât în punctele de trecere a frontierei cât şi în zona de frontieră.
De asemenea, se menţine un contact permanent cu autoritățile statelor vecine, în vederea stabilirii unor măsuri comune, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate.
În continuare, recomandăm cetăţenilor români şi străini care tranzitează frontiera națională în această perioadă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional și să se informeze cu privire la condiţiile de călătorie în statele de destinaţie şi în cele tranzitate.
Migraţia ilegală
În ultima săptămână, au fost depistaţi 51 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera (23 la granița cu Ungaria şi 28 la granița cu Serbia), majoritatea fiind cetăţeni din India, Irak, Pakistan, Sri Lanka sau Afganistan.
La nivelul I.T.P.F. Timişoara, în urma măsurilor de închidere a direcțiilor de deplasare ale migranților la frontiera cu Serbia, în aceasta săptămână s-a reușit prevenirea intrării în țară a 1.700 de persoane.
De asemenea, au fost desfăşurate acţiuni în sistem integrat pentru prevenirea migraţiei ilegale, fiind depistaţi 84 de cetăţeni străini care nu își justificau prezenţa în municipiul Timişoara, majoritatea fiind solicitanți de azil care au fost îndrumaţi către centrele de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări.
O analiză în ceea ce priveşte migraţia ilegală indică faptul că ţara noastră rămâne, în continuare, o zonă de tranzit pentru migranţii ilegali, în drumul acestora spre statele din vestul Europei. Astfel, în primele zece luni ale anului 2021, în urma acţiunilor de supraveghere şi control ale frontierei de stat, au fost depistaţi în zona de competenţă, aproximativ 13.500 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 8.000 pe sensul de intrare în ţară şi 5.400 străini pe sensul de ieşire din ţară.
Şi în perioada următoare se vor menţine măsurile dispuse de P.F.R. în vederea limitării numărului de persoane care intenționează să intre în țară prin trecerea ilegală a frontierei, fiind suplimentată şi folosită la capacitate maximă aparatura de observare pe timp de zi/noapte, și în special aparatura cu termoviziune. De asemenea, a fost întărit dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat și se acționează în sistem integrat, prin desfășurarea de acțiuni comune cu alte instituţii ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie, Inspectoratul General pentru Aviație).
Este de menţionat şi faptul că, în ultimele săptămâni, polițiștii de frontieră români de pe nava maritimă de supraveghere “Ştefan cel Mare” a Gărzii de Coastă, aflați în misiune FRONTEX, au participat la mai multe operaţiuni de salvare în Marea Mediterană, alături de autorităţile italiene. Pe timpul operaţiunilor au fost salvate peste 260 de persoane, de naţionalităţi diferite, dintre care aproximativ 100 de minori, care se aflau în pericol pe mare, pe ambarcaţiuni supraaglomerate.
Traficul ilegal cu ţigări
Combaterea fenomenului traficului cu ţigări de contrabandă este un obiectiv prioritar şi permanent al Poliţiei de Frontieră Române, atât prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanţi ai societăţii civile.
În ultima săptămână, au fost întreprinse acţiuni specifice pentru combaterea contrabandei cu ţigarete, fiind depistate peste 60.000 pachete cu ţigarete de contrabandă, atât la nivelul I.T.P.F. Sighet, Iaşi, Garda de Coastă, cât şi în cadrul a 23 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Galați, Iași și Suceava pentru destructurarea unei reţele de contrabandă cu tutun.
Totodată, în primele zece luni ale anului 2021, poliţiştii de frontieră au descoperit, pe timpul desfășurării activității specifice, peste 3,5 milioane de pachete cu ţigări, cu o valoare de 45,6 milioane lei.
Având în vedere prejudiciile aduse la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate, precum şi reţinerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate.
Deşeuri
Poliţia de Frontieră Română desfăşoară acţiuni în comun cu autorităţile naţionale competente, prin asigurarea suportului operaţional, în vederea prevenirii şi combaterii fenomenelor infracţionale referitoare la managementul deşeurilor în zona de responsabilitate.
În ultima săptămână, la nivelul Poliţiei de Frontieră Române au fost înregistrate mai multe încercări de introducere ilegală a deşeurilor în România, în total fiind depistate 73 de tone constând în deșeuri din hârtie, aluminiu şi componente de utilaje agricole, care au fost oprite la intrarea în ţară.
Totodată, în primele zece luni ale anului 2021, au fost identificate peste 170 cazuri de transport ilegal de deşeuri din Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Marea Britanie, Turcia, Germania, Grecia sau Norvegia.
În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente (Garda Naţională de Mediu, Direcţia Generală a Vămilor etc.), s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 14.000 de tone, erau deşeuri, nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, respectiv nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu, fapt pentru care nu li s-a permis intrarea pe teritoriul României.