Infractiuni de top
In perioada 01.01 - 31.07.2007, lucratorii nostri au depistat 3.440 cetateni romani, care prin actiunile, lor au incalcat legislatia romana in zonele de frontiera (in punctele de trecere a frontierei si in cei 30 km de la linia de granita, spre interior, aflati in competenta Politiei de Frontiera Romane). Din totalul actelor ilegale depistate in zona de competenta, 5.827 reprezinta infractiuni si 11.956 reprezinta contraventii.
Infractiuni - Numarul cel mai mare de infractiuni a fost inregistrat astfel:
treceri si tentative de trecere ilegala a frontierei - 1.045; fals si uz de fals - 945; infractiuni de natura economico - financiara - 422.Toate raportate la totalul de 5.827 infractiuni depistate.
Contraventii - In ceea ce priveste faptele contraventionale, in primele sapte luni ale anului 2007, s-au aplicat masurile legale unui numar de 11.956 persoane (10.486 romani si 1.470 straini), scazand de peste trei ori fata de anul precedent.
Frontiera de Vest - pe primul loc
Frontiera cu R. Ungara a fost cea mai greu incercata de infractori, inregistrandu-se 25% din totalul infractiunilor, insa, comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul lor a scazut la jumatate.
La nivelul Directiei Politiei de Frontiera Oradea, s-a constatat o scadere semnificativa a contraventiilor aplicate de lucratorii nostri - cu aproximativ 94% - de la 14.174, anul trecut, la 883, cate au fost inregistrate in primele sapte luni ale acestui an.
Urmariti general
Politistii de frontiera au depistat 316 persoane date in urmarire generala, din care 3 cetateni straini si 313 cetateni romani, care apoi au fost predati autoritatilor pentru luarea masurilor legale. Acestia au fost depistati fie in punctele de frontiera (atat pe sensul de iesire din tara cat si la intrare in Romania), fie pe raza localitatilor de frontiera, de catre politistii de frontiera care executau misiuni specifice de supraveghere si control a zonei de responsabilitate.
In majoritatea cazurilor, persoanele urmarite general savarsisera, atat in Romania cat si pe teritoriul Uniunii Europene, infractiuni de drept comun - furt, talharie, omor, inselaciune, vatamare corporala, etc., dar si fapte care au legatura cu criminalitatea transfrontaliera - trafic de droguri, migratie ilegala, trafic de masini furate sau valuta falsa, etc.
Motivele
Din analiza faptelor comise la frontierele romane, se constata ca profilul infractional este cel al persoanelor care provin din medii cu un nivelul de trai scazut si care poate fi definit astfel:
tendinta de migrare ilegala in tari occidentale, unde isi pot gasi locuri de munca "la negru" mai bine platite; nevoia de bani pentru asigurarea unui trai decent in tara de origine determina aceste persoane sa incerce "micul trafic ilegal" peste frontiera, cu bunuri de larg consum, pe care intentioneaza sa le comercializeze, la negru, in Romania (tigari, produse alimentare si de uz casnic, etc.) disponibilitatea de a-si da si ultimii bani pe documente false, cu scopul de a ajunge in tarile Uniunii Europene si a-si gasi locuri de munca bine platite.Masuri
In toate situatiile, politistii de frontiera au intocmit dosare penale, persoanelor implicate fiind prezentate procurorilor din cadrul parchetelor teritoriale, pentru a dispune masurile legale ce se impun.
De asemenea, lucratorii nostri au mai intreprins urmatoarele masuri:
nu au permis iesirea din tara unui numar de 16.691 cetateni romani, din diferite motive legale; nu au permis iesirea din Romania la 383 cetateni moldoveni care nu au indeplinit conditiile legale; au fost depistati un numar de 310 cetateni straini, care au incercat sa iasa prin trecerea frauduloasa a frontierei. Dintre acestia, 189 de persoane au intrat ilegal, 84 solicitand, in momentul depistarii, statut de refugiat la structurile politiei de frontiera; au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de aproximativ 0,56 milioane lei.Pentru contracararea fenomenului infractionist, Politia de Frontiera Romana intreprinde masuri ferme in toate zonele de competenta, in colaborare cu toate celelalte structuri cu atributii in domeniu din tara si Spatiul Schengen, scopul principal fiind respectarea de catre toti cei care tranziteaza frontiera a prevederilor legale interne si internationale in vigoare.