In cele 9 luni ale anului 2008, politistii de frontiera au descoperit aproximativ 394 kg. droguri, din care 98% a fost heroina. In comparatie cu perioada similara a anului trecut, cantitatea de droguri depistata este de circa 4 ori mai mare.
Peste 90 de persoane au fost retinute, pe numele lor fiind intocmite dosare penale pentru savarsirea infractiunii de trafic de droguri.Prin schimbul de date si informatii de interes operativ, in perioada 2007 - 2008, politistii de frontiera romani au contribuit, in mare masura, la depistarea pe teritoriile altor state a peste 2.100 kg. droguri.
In perioada 01.01. - 30.09.2008, politistii de frontiera au descoperit cantitatea totala de 393,840 kg droguri, din care: 386,976 kg heroina (aprox. 98% din total), 6,411 kg hasis, 0,374 kg canabis si 0,079 kg cocaina.
Fata de perioada similara a anului trecut, cand a fost depistata cantitatea de 103,197 kg droguri, se constata o crestere de aproximativ 4 ori a totalului stupefiantelor retinute de lucratorii nostri in zona de competenta.
Conform prevederilor legale, au fost intocmite dosare penale fata de 99 persoane (fata de 49 persoane, in 9 luni 2007), acestea provenind din Turcia, Serbia, Ungaria, Ucraina, Siria, Bulgaria, Belgia, Iran si Romania.
Raportat la totalul infractiunilor inregistrate la frontierele Romaniei, traficul de droguri ocupa locul 7, fiind precedat de infractiunile legate de trecerea ilegala a frontierei, fals si uz de fals, fapte de natura economico-financiara, trafic de fiinte umane etc.
INFORMATII DE BACKGROUND
Situata pe traseul nordic al "Rutei balcanice" a traficului de droguri (ce asigura legatura dintre Orient si Occident), Romania - prin institutiile de aplicare a legii, inclusiv Politia de Frontiera Romana - participa alaturi de comunitatea internationala la actiunile de prevenire si contracarare a acestui fenomen.
In acest sens, unul din obiectivele colaborarii bi- si multinationale il reprezinta un schimb operativ de date si informatii atat cu statele de tranzit (ex. Bulgaria, Serbia) cat si cu tarile de destinatie (ex. Austria, Germania, Olanda).
De asemenea, cercetarea in comun, in cazurile complexe ce implica mai multe state constituie una din metodele aplicate de autoritati pentru depistarea si retinerea gruparilor de criminalitate organizata ce se ocupa cu traficul international de droguri.
Politia de Frontiera Romana este apreciata ca fiind un partener credibil in lupta impotriva traficului cu stupefiante.
Prin actiunile sale si schimbul de date si informatii, s-a reusit atat anihilarea unor retele ce actionau pe teritoriul Romaniei cat si depistarea/retinerea traficantilor internationali de catre institutiile similare din alte state.
Spre exemplificare, in perioada 2007 - 2008, prin schimbul de date si informatii de interes operativ, politistii de frontiera romani - ofiteri antidrog din cadrul IGPF - DCIT - au contribuit la capturarea a peste 2.100 kg. droguri (din care peste 660 kg., in anul 2008) pe teritoriile altor state precum: Argentina, Turcia, Olanda, Belgia, Peru.
In acest sens, s-a colaborat permanent si operativ, in ambele sensuri, cu ofiterii de legatura straini acreditati la Bucuresti, precum si cu agentiile de aplicare a legii din SUA, Marea Britanie, Germania, Olanda, Spania, Italia, Belgia, Turcia si statele vecine Romaniei.
Prin actiunile intreprinse in zonele de competenta precum si prin colaborarea intensa derulata la nivel international si national, Politia de Frontiera Romana urmareste crearea unui "filtru" eficient pe traseul drogurilor dinspre Orient si Occident. Masurile intreprinse pe aceasta linie sunt:
realizarea de structuri specializate in combaterea traficului de droguri la nivelul tuturor structurilor Politiei de Frontiera; instruirea personalului, prin participarea la diferite cursuri de perfectionare a pregatirii si seminarii, impreuna cu experti internationali; realizarea permanenta de analize de risc asupra persoanelor/mijloacelor de transport care tranziteaza frontiera, avandu-se in vedere tara de origine sau destinatie, ruta folosita, incarcatura etc.; in cazul aparitiei unor suspiciuni, sunt luate masuri de verificare amanuntita; intensificarea activitatii informativ operative atat in plan national cat si international.Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda masuri ferme pe linia prevenirii si combaterii infractionalitatii transfrontaliere, scopul fiind asigurarea securitatii nationale si a cetatenilor, in slujba carora isi desfasoara activitatea.