Astazi, 18 iulie 2008, a avut loc festivitatea de inchidere a contractului - "Dezvoltarea resurselor umane ale Politiei de frontiera - Faza 2 - Instruire in proiectarea si dezvoltarea de planuri de invatamant".
Acest proiect PHARE a fost finantat de Uniunea Europeana cu un buget de 322.649,25 Euro si s-a desfasurat pe parcursul a 6 luni, obiectivul principal fiind acela de a imbunatati actualul sistem de instruire al Politiei de Frontiera Romane (P.F.R.) si de a perfectiona abilitatile personalului didactic din institutiile de invatamant in elaborarea programelor de pregatire.
Scopul evenimentului de finalizare a acestui proiect PHARE este acela de a face cunoscute institutiilor relevante obiectivele si rezultatele atinse pe parcursul desfasurarii acestui contract de furnizare de servicii.
In implementarea acestui contract, s-au avut in
vedere cele mai noi realizari in domeniul invatamantului european
si s-a urmarit, in principal, pregatirea atat a profesorilor cat si
a conducerii institutiilor de invatamant din cadrul P.F.R.
Activitatile proiectului s-au desfasurate in conformitate cu
prevederile contractuale, iar expertii britanici au ajustat
permanent structura si continutul planurilor de invatamant, in
functie de nivelul si solicitarile participantilor la sesiunile de
instruire.
Principalele rezultate obtinute pe timpul implementarii acestui proiect au fost:
evaluarea completa a necesarului de instruire actual si viitor al P.F.R. - infrastructura, programe si planuri de invatamant; identificarea nevoilor fundamentale de instruire si elaborarea unui raport care sa cuprinda modalitati concrete de rezolvare; modernizarea conceptelor de instruire si elaborarea programelor de instruire si a planurilor de invatamant; acordarea de asistenta profesorilor pentru a fi in masura sa elaboreze un nou program de pregatire pentru P.F.R.; acordarea de asistenta pentru personalul de conducere din structurile de pregatire si invatamant din P.F.R. de a elabora un Plan de actiune pentru implementarea noului program de pregatire la nivelul P.F.R.; realizarea unui schimb de experienta intre personalul P.F.R. cu atributii in managementul procesului de instruire si invatamant si personalul din institutiile similare din Marea Britanie, prin efectuarea unei vizite de studii la Universitatea Wolverhampton si Centrul de pregatire al politiei din Birmingham.Prin profesionalismul personalului P.F.R. participant si nivelul academic al partenerilor britanici, putem afirma ca prezentul proiect reprezinta un succes si o continuare a procesului de modernizare a sistemului de pregatire a Politiei de Frontiera Romane, fapt care se reflecta si prin cresterea constanta a rezultatelor obtinute de personalul operativ in activitatea specifica desfasurata.
Acest contract de furnizare de servicii este cel de-al 2-lea proiect de care a beneficiat Politia de Frontiera Romana avand partener Marea Britanie ceea ce scoate in evidenta profesionalismul corpului profesoral al Universitatatii Wolverhampton.